U Hrvatskoj se obilježava 21. godišnjica od akcije "Oluja"

Tokom “Oluje” ubijeno je više od 600 uglavnom starih srpskih civila, dok je u Srbiju izbjeglo više od 200.000 ljudi
60 pregleda 8 komentar(a)
Oluja, Foto: Slobodna Evropa
Oluja, Foto: Slobodna Evropa
Ažurirano: 04.08.2016. 07:17h

U Kninu će se danas i sjutra biti svečano obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 21. godišnjica akcije "Oluja", a na centralnoj proslavi se očekuje oko 100.000 ljudi.

U akcijama “Bljesak” i “Oluja” hrvatske snage su 1995. godine povratile kontrolu nad 18 odsto teritorije zemlje, koju su od 1991. godine držali srpski pobunjenici.

Tokom “Oluje” ubijeno je više od 600 uglavnom starih srpskih civila, dok je u Srbiju izbjeglo više od 200.000 ljudi.

Program centralne proslave u Kninu počinje podizanjem hrvatske zastave na tvrđavi.

Zatim će uslijediti mimohod do Trga Ante Starčevića, a kod spomenika "Oluja 95" predstvanici države će položiti vijence i zapaliti svijeće u spomen poginulim hrvatskim vojnicima.

Potom će biti služena misa u kninskoj crkvi.

Ovogodišnji proslavu zajedno organizuju Ministarstvo odbrane, unutrašnjih poslova i veterana, kao u Kancelarija predsjednice Hrvatske, te hrvatski parlament i grad Knin.

Uoči proslave, večeras će, kako je najavljeno, u kninskoj tvrđavi ministri odbrane Josip Buljević, veterana Tomo Medved i unutrašnjih poslova Vlaho Orepić prirediti prijem za ratne komandante vojno-policijske operacije "Oluja".

Dan sjećanja na stradanje i progon Srba

Centralna državna manifestacija obilježavanja 5. avgusta - Dana sjećanja na stradanje i progon Srba, biće održana večeras u naselju Busije u Zemunu, a obratiće se premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Parastos za sve stradale Srbe služiće patrijarh srpski Irinej, manifestacija će biti nastavljena ujmetničkim programom pod nazivom "Naša je tuga...velika" i obraćanjem Vučića, predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i "djevojke iz kolone", izbjeglice dr Jelene Šarić, saopštila je vladina Kancelarije za saradnju s medijima.

Centralnoj državnoj manifestaciji prisustvovaće članovi vlade Srbije i Republike Srpske, članovi Narodne skupštine Srbije, Narodne skupštine Republike Srpske i drugih državnih organa Srbije i Republike Srpske, predstavnici Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve, diplomatskog kora i građani.

Busije je naselje u beogradskoj opštini Zemun, u kome većinu stanovništva čine srpske izbjeglice iz BiH i Hrvatske, poslije hrvatske vojne operacije "Oluja".

Bonus video: