Vulin: Evropa prema Kosovu ima samo politiku šargarepe, treba da primijeni i štap

Povodom predstojeće sjednice Savjeta bezbjednosti (SB) Ujedinjenih nacija o formiranju vojske Kosova, Vulin se zahvalio na podršci Rusiji i Kini, ali je naveo da od "velikih sila" članica SB očekuje uobičajenu floskulu da su one priznale Kosovo i da se ništa dodatno ne može učiniti
1554 pregleda 1 komentar(a)
Vulin, Foto: Betaphoto
Vulin, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 17.12.2018. 08:50h

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da Evropska unija (EU) prema Kosovu ima samo "politiku šargarepe", odnosno nagrađivanja, da je ono za "loše ponašanje" uvijek bilo nagrađivano, kao i da ga ne čudi kada Priština odbija njihove sugestije.

On je za Radio-televiziju Srbije ocijenio da bi EU trebalo da primjeni konkretne mjere, "politiku štapa", odnosno da ukoliko ne dođe do ukidanja uvozne takse od 100 odsto na robu iz Srbije, EU treba da zaustavi primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanja, vizne liberalizacije za Kosovo ili o slobodi kretanja za njihove zvaničnike.

Povodom predstojeće sjednice Savjeta bezbjednosti (SB) Ujedinjenih nacija o formiranju vojske Kosova, Vulin se zahvalio na podršci Rusiji i Kini, ali je naveo da od "velikih sila" članica SB očekuje uobičajenu floskulu da su one priznale Kosovo i da se ništa dodatno ne može učiniti.

Govoreći o donošenju seta zakona o vojsci Kosova, kazao je da je posao Kfora bio da spriječi organizovanje oružanih formacija na toj teritoriji i da bi pokušaji formiranja "paravojnih formacija na sjeveru (Kosova)" bili spriječeni za nekoliko minuta.

Vulin je dodao da Vojska Srbije održava redovnu komunikaciju sa Kforom "iako je više puta bio razočaran" u tu misiju, kao i da će nastaviti saradnju.

On je, gostujući u jutarnjem Dnevniku RTS-a, pozvao na održavanje vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji "kako bi se zaustavila rasprava u srpskom narodu da smo diktatorska zemlja u kojoj nema demokratije".

"Smatram da bi to bilo ljekovito za Srbiju", rekao je Vulin.

Bonus video: