Ubica ambasadora Jugoslavije dobio spomenik u Hrvatskoj

Rođak Barešića tvrdi da on nije imao namjeru da ubije jugoslavenskog ambasadora Rolovića, "već ga oteti i zamijeniti za Hrvate, političke zatvorenike koji su ležali u jugoslovenskim zatvorima".
224 pregleda 100 komentar(a)
Miro Barešić, Foto: Screenshot (YouTube)
Miro Barešić, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 31.07.2016. 16:59h

Miro Barešić, koji je 1971. godine u Švedskoj osuđen na doživotnu robiju zbog ubistva jugoslovenskog ambasadora u Stokholmu Vladimira Rolovića, dobće spomenik u rodnom mjestu Dragama, kod Pakoštana u Hrvatskoj. Spomenik nosi ime “Pogled na Domovinu”, a finansiranje izrade bronzane statue vrijedne oko 20.000 eura preuzeli su Barišićevi rođaci, prijatelji i saborci, uz pomoć Opštine Pakoštane. Na skupu povodom otkrivanja spomenika i obilježavanja 25. godišnjice pogibije Barešića, pjevaće brojni hrvatski pjevači, među kojima i Duško Lokin i Marko Perković Tompson, pišu hrvatski mediji. Ante Barešić, inicijator podizanja spomenika i Mirov rođak, kazao je za Slobodnu Dalmaciju da je svjestan kontroverzi oko podizanja spomenika. "Bio je hrvatski nacionalista i borac za slobodu hrvatske države. I ko misli drugačije, ne govori istinu", kazao je Ante Barešić i dodao da Miro nije imao namjeru da ubije jugoslavenskog ambasadora Rolovića, "već ga oteti i zamijeniti za Hrvate, političke zatvorenike koji su ležali u jugoslovenskim zatvorima". Barešić i njegov prijatelj Anđelko Brajković ušli su u jugoslovensku ambasadu u Stokholmu i tražili informacije o vizama, kako ne bi privukli pažnju. Kada su vidjeli ambasadora Rolovića u blizini izvukli su oružje, nakon čega je Barešić pogodio ambasadora u lice. Natjerali su ga da uđe u njegovu kancelariju gdje ga je Barešić pogodio i drugi put. Vezali su ambasadora za stolicu. Za to vrijeme se ispred ambasade okupilo mnogo ljudi, mediji, policija, hitna pomoć. Kada je Barešić vidio da je došla policija, shvatio da će izvorni plan, da se ambasador uzme za taoca, propasti. Prilikom upada policije u zgradu ambasade, drugi atentator Brajković je uzeo pištolj, stavio ga u usta Roloviću i pucao mu u glavu. Nakon toga su se Barešić i Brajković predali bez otpora uzvikujući: "Nezavisna država Hrvatska" i "Živio Ante Pavelić". Ambasador Rolović, rođen u Brčeli kod Bara, umro je osam dana kasnije od posljedica ranjavanja. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Sud u Švedskoj osudio je Barešića i Brajkovića na doživotnu robiju. Vlada Ulofa Palmea je 10. oktobra 1985. godine "zbog dobrog vladanja" preinačila doživotni zatvor Barešiću u osamnaest godina robije. Poslije secesije Hrvatske i raspada Jugoslavije, Barešić se iz Južne Amerike - u kojoj je boravio poslije izdržavanja kazne u Švedskoj - vratio u Hrvatsku i pristupio Tuđmanovom Zboru narodne garde. Barešić je poginuo 31. jula 1991. godine kod Benkovca, pod do danas nerazjašnjenim okolnostima.

Bonus video: