Za Stefanovića je protest "potpuno nasilje i divljanje"

Dok su gradonačelnik i predsjednik gradske skupštine ulazili u zgradu, okupljeni su zviždali i uzvikivali "lopovi, lopovi", a kasnije je došlo i do koškanja na samom ulazu kada je policija počela da sa ulaza odguruje građane, među kojima je bilo i starijih ljudi
0 komentar(a)
Ne davimo Beograd, Foto: Twitter
Ne davimo Beograd, Foto: Twitter
Ažurirano: 18.07.2016. 11:28h

Građani okupljeni u inicijativu "Ne davimo Beograd" okupili su se ispred skupštine grada Beograda gdje su došli da uruče "otkaz" gradonačelniku Siniši Malom.

Osim toga, “otkaz“ žele da uruče i predsjedniku gradske skupštine Nikoli Nikodijeviću.

Dok su gradonačelnik i predsjednik gradske skupštine ulazili u zgradu, okupljeni su zviždali i uzvikivali "lopovi, lopovi", a kasnije je došlo i do koškanja na samom ulazu kada je policija počela da sa ulaza odguruje građane, među kojima je bilo i starijih ljudi.

Građani su počeli da uzvikuju "ubice, ubice", "koga čuvate", a posle nekoliko minuta se situacija ipak smirila. Ispred zgrade su izašli i zaposleni u gradskoj skupštini, od kojih su neki razgovarali sa liderima protesta, dok su im drugi govorili "da ne napadaju policiju".

Učesnici skupa "otkaz" objašnjavaju odgovornošću gradonačelnika i predsjednika gradske skupštine zbog rušenja objekata u Savamali krajem aprila.

Inicijativa je prije nekoliko dana najavila da će se njihovi predstavnici ubuduće pojavljivati svuda gdje i gradonačelnik Beograda.

Gradonačelnik Siniša Mali je guranje dok su najviši gradski funkcioneri ulazili u zgradu ocijenio kao napad na njega, a agencija Tanjug je javila i da je Mali gađan nepoznatim predmetom, kao i da je jedan čovjek nasrnuo na njega.

"Ovo nije prava slika Beograda, niti prava slika tih mladih ljudi", rekao je Mali, naglasivši da je napadnut i da je bilo pokušaja da bude udaren ili povrijeđen.

On je rekao i da "neće dati ostavku zbog pedeset ljudi".

Iz inicijative su neigrali da su napali Malog.

Kako javlja agencija Beta, situacija je tri puta bila na ivici incidenta, a policija je odgurivala i novinare i fotoreportere.

Do prvog incidenta je došlo oko 9h, kada je u Skupštinu grada stigao gradonačelnik Beograda Siniša Mali, a demonstranti se okupili oko njega. Drugi put je do meteža došlo kada su predstavnici gradske vlasti izašli ispred i razgovarali sa predstavnicima inicijative, kada je za košulju povučen Dobrica Veselinović, a treći put ubrzo nakon toga.

Beta navodi i da su zgradu pre dolaska policije "obezbjeđivala nepoznata lica u civilu". Policajci su kasnije dobili i podršku jednog kordona u opremi.

Okupljeni učesnici protesta drže zastave i transparente sa natpisima "U Malog su kratke noge", "Maske su pale", "Naš grad" i bacali rolne toalet-papira ka zgradi.

Ministar policije u tehničkom mandatu Nebojša Stefanović je na hitnoj konferenciji za novinare rekao da je ispred gradske skupštine viđeno "potpuno nasilje i divljanje", napad na policiju i gradske funkcionere i najavio podnošenje krivičnih i prekršajnih prijava.

Bonus video: