ŽELE "SLOBODAN GRAD"

Četvrta protestna šetnja u Beogradu: I dalje će tražiti odgovornost za Savamalu

Prema procjeni policije, koju je prenijela televizija N1, na protestu je bilo 5.000 ljudi
1 komentar(a)
protest Beograd, Foto: Beta-AP
protest Beograd, Foto: Beta-AP
21.05.2019. 13:04h

 Protest i protestna šetnja Incijative Ne da(vi)mo Beograd zbog rušenja objekata u Savamali, završeni su večeras pred Palatom Srbija, gdje je na platou bio postavljen simbol protesta - velika žuta patka. Organizatori su nakon dvočasovnog protestnog okupljanja i šetnje od Skupštine grada do Palate Srbija, gdje je sjedište MUP-a, još jednom poslali poruku da će se insistirati na političkoj i krivičnoj odgovornosti gradonačelnika Siniše Malog, ministra policije Nebojše Stefanovića i načelnika Komunalne policije Beograda Nikole Ristića. "Dok budu rasle laži rašće i patka", poručili su organizatori i dodali da je cilj protesta da Beograd postane slobodan grad, kao i da će zbog toga biti nastavljena okupljanja dok se svi zahtjevi ne ispune.

Dugačka kolona u kojoj je prema procjenama organizatora bilo oko 20.000 građana svih uzrasta, do Palate Srbija došla je preko Brankovog mosta privremeno blokirajući saobraćaj ka Novom Beogradu.  Prema procjeni policije, koju je prenijela televizija N1, na protestu je bilo 5.000 ljudi. Protest je prošao bez incidenata, iako su se u jednom trenutku, na početku protestne šetnje, prije ulaska u Terazijski tunel, pojavili i građani suprotnog mišljenja koji su nosili parole "Niste ni za patku" i "Patku dajte ocu a možete i majci". Policija je obezbjeđivala protest, ali ne i u velikom broju.

Atmosfera ispred Palate Srbija podsećala je na festivalsku, a cijelim putem mogle su se čuti pištaljke. Objekti u Hercegovačkoj ulici srušeni su u noći između 24. i 25. aprila, a po izjavama svjedoka, bagerima su ih porušili ljudi sa fantomkama, koji su očevice zatvarali u hangar. Policija je građane koji su ih zvali u pomoć upućivala na Komunalnu policiju koja nije reagovala.