Karamarko podnio ostavku, Orešković i Petrov da učine isto

"Podnio sam ostavku i o tome obavještavam javnost. Odlazim iz vlade i očekujem da će to napraviti i svi ovi drugi jer smatram da bi dobio bio uviđavan čin"
68 pregleda 0 komentar(a)
Tomislav Karamarko, Foto: Betaphoto
Tomislav Karamarko, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 15.06.2016. 15:35h

Tomislav Karamarko saopštio je danas da je podnio ostavku na poziciju prvog potpredsjednika vlade i pozvao lidera Mosta, manje članice vladajuće koalicije, Božu Petrova i premijera Tihomira Oreškovića da učine isto.

"Podnio sam ostavku i o tome obavještavam javnost. Odlazim iz vlade i očekujem da će to napraviti i svi ovi drugi jer smatram da bi dobio bio uviđavan čin", rekao je Karamarko na vanrednoj konferenciji za novinare.

On je rekao da misli da je njegov potez podnošenja ostavke dobar i da vladi treba dati svježinu drugim osobama koje su rasterećeni ličnim odnosima.

Sjutra nakon opoziva, Karamarko je najavio da HDZ ide na prekomponovanje vlade i da vjeruje da će Hrvatska konačno dobiti vlast koja će biti svjesna teške situacije u kojoj se država nalazi.

Karamarko: Obratiću se Upravnom sudu

Šef HDZ-a izjavio je da je odluka nadležne komisije da je on u sukobu interesa donesena pod pritiskom i da će se obratiti Upravnom sudu.

"Mislim da je ta odluka na neki način isforsirana pritiskom ne znam koga i ne znam čega i na Upravnom sudu ću je potpuno, potpuno pobiti", rekao je Karamarko na vanrednoj konferenciji za novinare.

Dodao je da ta odluka potvrđuje da realnog sukoba interesa nema.

On je rekao da je rezultatom Komisije za sukob interesa, koja je razmatrala ovaj, kako je rekao, tzv. njegov slučaj - i nezadovoljan i zadovoljan.

Nezadovljan je, kazao je zato što su utvrdili "nekakav sukob interesa", a zadovoljan jer je taj sukob interesa zasnovan na, kako je rekao, nekom neformalnom sastanku koji je on imao u vladi na kojem nije bilo nikakvih zaključaka.

"To što sam kao prvi potpredsjednik iznosio svoje stavove je prirodno i normalno. Ako nije onda znači da smo se vratili na vrijeme verbalnog delikta, što me ne bi previše veselilo", rekao je Karamarko. istakavši da "čovjek, koji je predsjednik stranke, mora imati svoj stav".

Petrov: Podnijeću ostavku, ako Orešković ostane premijer

Šef Mosta, manje članice vladajuće koalicije, Boža Petrov izjavio je danas da ostaje pri stavu da će podnijeti ostavku na poziciji potpredsjednika vlade, ako to od njega traži HDZ, ali samo pod uslovom da na čelnoj poziciji ostane premijer Tihomir Orešković.

"Spremam sam podnijeti ostavku iako ne mislim da sam za bilo šta kriv i odgovoran", rekao je Petrov.

Petrov je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da će ta stranka u narednih 24 sata odlučiti da li će njeni zastupnici potpisati zahtjev za raspuštanje parlamenta.

O tome će, kazao je, odlučiti Nacionalno vijeće Mosta.

Petrov je u više navrata pozvao sve članove Predsedništva HDZ-a da u ovim trenucima, kako je rekao, pokažu odgovornost.

Bonus video: