Građani koji protestuju u Makedoniji mijenjaju taktiku: Umjesto protesta, gerilske akcije blokade

"Očekujemo i pozivamo građane da se pridruže protestima i akcijama", navodi se u pozivu organizatora, prenose makedonski mediji
84 pregleda 1 komentar(a)
Makedonija, protest, Foto: Beta-AP
Makedonija, protest, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 14.06.2016. 09:41h

Građani Makedonije, koji već više mjeseci protestuju protiv vlasti, od ponedjeljka mijenjaju način iskazivanja nezadovoljstva tako što će se umjesto svakodnevnih okuljanja u 18 sati, organizovati, kako navode, gerilske akcije blokade ključnih saobraćajnica i prije svega institucija koje brane režim.

Organizatori višemjesečnih "obojenih" antivladinih protesta pozivaju građane da im se priključe u ovim akcijama.

Kako najavljuju već u ponedjeljak se mogu očekivati prve akcije blokade glavnih saobraćajnica u makedonskoj prijestonici. A koje ulice i raskrsnice i na koje vrijeme će biti blokirane, blagovremeno će biti najavljeno.

"Očekujemo i pozivamo građane da se pridruže protestima i akcijama", navodi se u pozivu organizatora, prenose makedonski mediji.

Akcije će, kako kažu, biti organizovane u zavisnosti od toga kako će se ponašati vlast, odnosno da li će do 18. juna biti ispunjeni njihovi zahtjevi, a to su:

Da Ustavni sud donese odluku o ustavnosti Specijalnog državnog tužioca, da se zaustavi progon demonstranata, da budu pušteni iz pritvora svi do sada uhapšeni učesnici obojene revolucije, kao i da protiv njih i drugih učesnika budu povučene krivične prijave.

Inače, makedonsko Sobranje juče ni nakon višečasovne rasprave nije odlučilo da li će biti razmatran opozicioni zahtjev za utvrđivanje odgovornosti predsjednika Đorđa Ivanova zbog odluke donijete u aprilu da abolira 56 državnih i partijskih funkcionera odgovornih za aferu "Prisluškivanje".

Bonus video: