"Mali, Stefanović i Ristić da podnesu ostavke i krivično odgovaraju zbog rušenja objekata u Savamali"

Okupljeni su uz zvižduke pištaljki uzvikivali "Ostavka", i parole protiv gradonačelnika Siniše Malog, i bacali rolne toalet-papira na ulaz zgrade Vlada Srbije, u Nemanjinoj 11
84 pregleda 0 komentar(a)
Beograd, protest, Foto: Betaphoto
Beograd, protest, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 11.06.2016. 20:20h

Protest "Čiji grad", u organizaciji inicijative "Ne da(vi)mo Beograd", zbog rušenja objekata u centralnoj beogradskoj četvrti Savamali, završen je večeras ispred Vlade Srbije.

Okupljeni su od Vlade Srbije zatražili da objavi imena odgovornih za rušenje objekata u tom beogradskom kvartu.

Dobrica Veselinović iz Inicijative, rekao je da ta organizacija zahtijeva od gradonačelnika Beograda Siniše Malog, ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i načelnika Komunalne policije Nikole Ristića da podnesu ostavke i krivično odgovaraju za rušenje objekata i maltretiranje građana u Savamali u noći između 24. i 25. aprila.

"Problem je što oni ne znaju za šta su sve odgovorni, ali mi smo tu da ih podsjetimo i vraćaćemo se sve dok se to ne dogodi. Oni su na potezu, mi smo na oprezu", rekao je Veselinović.

Okupljeni su uz zvižduke pištaljki uzvikivali "Ostavka", i parole protiv gradonačelnika Siniše Malog, i bacali rolne toalet-papira na ulaz zgrade Vlada Srbije, u Nemanjinoj 11.

"Ovaj papir bacamo zbog njihovih laži. Stalo nam je da Beograd bude grad iz kojeg se ne ide", poručio je Veselinović.

Okupljeni su zatim jednoglasno ponovili "Obećavam da ovo neće proći!".

Skup je počeo protestom ispred Skupštine grada na koju su takođe bacali rolne toalet-papira, nakon čega su građani krenuli u dugačkoj koloni u protestnu šetnju preko Bulevara kralja Aleksandra, Beogradske ulice i Slavije, a zatim Nemanjinom do Vlade Srbije. Saobraćaj tim ulicama je bio obustavljen.

Skupu je prisustvovao i veliki broj ljudi iz javnog života - košarkaški trener Dušan Ivković, glumica Dušica Žegarac, novinarka Lila Radonjić, političari Zoran Živković i Nikola Sandulović i brojne druge ličnosti.

Učesnici protesta nosili su transparente "Čiji grad? Naš grad!" - što je glavna parola protesta, "Ostavka", "Pozdrav za Nebojšu iz Beograda", "Ko tebe bagerom, ti njega u zatvor", "Pazi šta izgovaraš jer ćeš da odgovaraš" i mnoge druge

Protest je počeo ranije večeras ispred Skupštine grada Beograda.

Skupu su prisustvovale hiljade ljudi, a u koloni koja je potom, preko Bulevara kralja Aleksandra, Beogradske ulice i Slavije krenula ka zgradi Vladi Srbije je po procjeni izvještača više od 20.000 građana.

Oganizatori su na početku skupa rekli da ne pristaju da rušitelji objekata u Savamali prođu bez odgovornosti.

Govornici su podsjetili da se inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd" dvije godine bori protiv "lažnih invetstiora".

"Pitali smo za računicu za štand, za Promenadu i bahato ponašanje, ali oni su rekli da se radi o projektu od javnog značaja. Mi više ne pitamo, sada tražimo odgovornost", rečeno je na početku skupa.

Dragoljub Bakić iz Akademije arhitekture apelovao je na vlasti da zaustave projekat.

"Neka se projekat vrati u okvire prava i javnog interesa, a mi imamo odgovor kako da se 700 šipova iskoristi na najbolji način", rekao je Bakić o višemjesečnom postavljanju temelja za prve stambene zgrade kraj Save.

On je dodao da Beogradu ne treba soliter kao simbol, jer su simboli jednog grada opera, balet ili bibilioteka.

"Ne trebaju nam kule i kulovi za Beograd", rekao je Bakić.

On je rekao da "priobalje pripada svim građanima, a struka mora da kaže kako tamo da se gradi, a uprava da sprovodi, a ne da odlučuje sama kako da se radi" i dodao da je "na silu u Skupštini (Srbije) jedna privatna investicija proglašena leks specijalisom za javni interes. Tu nema javnog interesa".

Zoran Ivošević, bivši sudija Vrhovnog suda u Beogradu, rekao je da gdje nema vladavine prava, vladaju "mumije na vlasti".

"Dok ne dobijemo ozbiljne odgovore na pitanja, građani će biti u strahu da i njima dođe fantomska policija na vrata", rekao je Ivošević.

Na skupu je govorio i reditelj Janko Baljak, koji je poručio građanima da ne vjeruju u smjenjivanje funkcionera.

"Ne vjerujte da ostavka (gradonačelnika Beograda Siniše) Malog može nešto promijeniti. Nismo kompletni idioti da povjerujemo da je on sam donio odluku o rušenju objekata", rekao je Baljak.

"Ovaj grad ponovo liči na sebe i u njemu prepoznajem duh studentskih pokreta devedesetih", rekao je Baljak.

Luka Knežević iz inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" rekao je da je "Beograd na vodi" "simbol nasilnog oduzimanja grada od građana".

"Ostavke su prvi korak jer Beograd nije Mali", rekao je Knežević.

Bonus video: