Više hiljada građana na gej paradi u Zagrebu

Okupljeni su nosili šarene zastave i balone, a među transparentima su se isticali "Gledaj srcem", "Mržnja nije porodična vrijednost", "Naša djeca zaslužuju bolje", "Ponos bez predrasuda", "Put u mrak nije naš izbor", "Dosta konzervativne revolucije" i "Antifa Zagreb"
102 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 11.06.2016. 16:45h

Hiljade gradjana učestvovale su danas u 15. Povorci ponosa u Zagrebu, pod sloganom "Još Hrvatska ni' propala".

Po podacima organizatora, u povorci je bilo oko 10.000 ljudi.

Šetnju centralnim gradskim ulicama - od muzeja Mimara do parka Ribnjak, gdje se održava glavni program, obezbjeđivala je policija, a incidenata nije bilo.

Okupljeni su nosili šarene zastave i balone, a među transparentima su se isticali "Gledaj srcem", "Mržnja nije porodična vrijednost", "Naša djeca zaslužuju bolje", "Ponos bez predrasuda", "Put u mrak nije naš izbor", "Dosta konzervativne revolucije" i "Antifa Zagreb".

Povorku su podržale mnogobrojne organizacije civilnog društva, kao i predstavnici opozicionih stranaka - Socijaldemokratske partije i Hrvatske narodne stranke.

Organizatori su u proglasu pročitanom na početku skupa, istakli da žele da pokažu nezadovoljstvo i zabrinutost zbog smjera u kojem idu Hrvatska i njeno društvo.

Naglasili su da je vrijeme da se odbrane stečena prava, građanske slobode, ali i da se zajedničkom borbom doprinese stvaranju otvorenog društva, zasnovanog na solidarnosti, demokratiji, društvu različitosti i ljubavi.

"Naša poruka da se nikada nećemo vratiti u tišinu, mora biti najglasnija do sada", navedeno je u proglasu.

Organizatori su upozorili da se ovogodišnja povorka održava "u jeku napada na izborene ljudske slobode jer postoji stvarna prijetnja da se obezvrijede ili ponište brojna izborena ljudska prava, dostignuća javnog i otvorenog zalaganja za lezbejke, gejeve, biseksualce, transrodne, interseksualne i queer osobe (LGBTIQ)".

Galerija

Bonus video: