Maja Gojković ponovo na čelu Skupštine Srbije

Za njen izbor glasali su poslanici Spske napredne stranke, Partije ujedinjenih penzionera Srbije, Socijaldemokratske partije Srbije, Pokreta socijalista, Saveza vojvođanskih Mađara, Partije za demokratsko djelovanje, ali i poslanici Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije
0 komentar(a)
Maja Gojković, Foto: BETAPHOTO
Maja Gojković, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 06.06.2016. 20:05h

Poslanici Skupštine Srbije izabrali su večeras članicu predsjedništva Srpske napredne stranke (SNS) Maju Gojković za predsjednicu parlamenta.

Za izbor Maje Gojković, koja je tu funkciju obavljala i u prethodom sazivu, glasalo je 159 poslanika, 73 su bila protiv, a uzdržan je bio jedan poslanik.

Za njen izbor glasali su poslanici Spske napredne stranke, Partije ujedinjenih penzionera Srbije, Socijaldemokratske partije Srbije, Pokreta socijalista, Saveza vojvođanskih Mađara, Partije za demokratsko djelovanje, ali i poslanici Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije.

Protiv su bili poslanici Demokratske stranke, Demokratske stranke Srbije, pokreta Dosta je bilo, Liberalno demokratske partije, Socijaldemokratske stranke, Dveri, Srpske radikalne stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Burna rasprava: Ko treba da se boji Vučića, naziva li neko poslanike SNS svinjama...

Poslanici Srpske napredne stranke i Demokratske strane (DS) ranije danas su u Skupštini Srbije polemisali o tome ko treba da se boji predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i poredili dešavanja u parlamentu sa knjigom "Životinjska farma" Džordža Orvela, nakon čega je određena pauza od 10 minuta.

Poslanik DS Balša Božović rekao je da ta stranka neće glasati za Maju Gojković koja je predložena za predsjednicu parlamenta, jer je u prethodnom sazivu, kada je bila na čelu te institucije, imala loš odnos prema opoziciji i izbjegavala je da zakaže posebnu sjednicu na kojoj premijer treba da odgovara na poslanička pitanja.

"Odnos prema vladi je bio podanički, a prema opoziciji osvetnički. Gojković je uspostavila pravilo demokratije koje je još jedino važilo u "Životinjskoj farmi" Džordža Orvela, gdje su svi navodno jednaki, ali eto, Bože moj, neki su jednakiji od ovih drugih", rekao je Božović.

On je kazao da je Maja Gojković kumovala tome da, kada se održi posebna sjednica posljednjeg četvrtka u mjesecu, premijer više pita poslanike nego što poslanici pitaju predsjednika vlade.

"U srži svake autoritane ličnosti i medijskog mraka i diktature leži strah od argumenata, postavljanja pitanja i od istine. Zamolio bih Maju Gojković da se ne boji izvršne vlasti, iako je strah pokazala nebrojano puta do sada", rekao je Božović.

Na te navode reagovao je poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Marković navodeći da je prethodnik govorio o strahu i da ga razumije jer da je "on na njegovom mjestu i on bi se plašio Aleksandra Vučića".

On je istakao i da je Maja Gojković u prethodnom sazivu podigla kvalitet i nivo rada u parlamentu i da su protiv nje samo oni koji su protiv podizanje političke i parlamentarne kulture u Srbiji.

"Neće glasati za nju oni koji fantomke vade iz džepa. Svako od njih ima po jednu fantomku spremnu, to je simbol njihove političke kulture", rekao je Marković i dodao da će protiv biti i oni koji su jedva prešli cenzus i kojima su bitne samo poslaničke plate i skupštinski restoran.

Predsjednik DS Bojan Pajtić je Markovića zatim upitao zašto bi se Balša Božović trebao plašiti predsjednika Vlade Srbije i koja je funkcija predsjednika Vlade, kada može da predstavlja opasnost na bilo kog poslanika.

"Poslanik je predstavnik građana, nema Balša Božović razloga da se plaši već vi od onoga u šta pretvarate državu u diktaturu", odgovorio je Pajtić.

Šef poslaničke grupe SNS, Aleksandar Martinović takođe je reagovao navodeći da Dragoljub Mićunović (DS) na skandalozan način vodi sjednicu i negodovao što nije opomenuo Božovića, kada je spominjući "Životinjsku farmu", uporedio poslanike koji sjede iza njega sa svinjama".

"Da li vi hoćete da kažete da su svi ovi ljudi što sjede iza mene svinje", upitao je Martinović.

On je Pajtića pitao kada će da vrati otete pare od djece ometen u razvoju i to više od miliona eura i podsjetio ga na to kako je Demokratska stranka došla na vlast 2000. godine i istakao da su palili Skupštinu.

"DS je palila ovu skupštinu, odnosila slike umjetničke, upadali sa fantomkama i 16 godina kasnije nazivaju poslanike SNS svinjama, jer svinje vladaju u životinjskoj farmi", rekao je Martinović i upitao Mićunovića zašto dozvoljava vrijeđanje.

"Očigledno Martinović nije razumio Orvelovu metaforu, on je pisao o ljudima. Bio mi je student i žao mi je što ga nisam vaspitao dok mi je bio student", odgovorio mu je Pajtić.

Nakon toga više poslanika iskazalo je nezadovoljstvo zbog toga kako Mićunović vodi sjednicu, pa i Maja Gojković kojoj je Mićunović na kraju isključio mirkofon.

Pošto se situacija nije smirila Mićunović je odredio pauzu od 10 minuta i pozvao na konsulatcije i rekao da ni večeras neće raditi duže od 20 časova, a Martinović je prije nego što je Mićunović dao pauzu rekao da je upravo emitovano na televiziji da je Bojan Pajtić opsovao.

Martinović je kazao da je Pajtić opsovao predsjedavajućeg Dragoljuba Mićunovića.

Pajtić je izjavio da je neistina da je opsovao u skupštinskoj sali, već da je "fiziološki reagovao" na optužbe da je krao od djece sa posebnim potrebama.

"Fiziološki sam reagovao na optužbe da sam od djece sa posebnim potrebama ukrao i niko na to ne može ostati hladnokrvan. Žao mi što je neko čuo nešto što sam izgovorio za sebe", rekao je Pajtić novinarima u Skupštini Srbije i dodao da DS nema namjeru da ikoga vrijeđa.

Pajtić je ocijenio da se izbor za predsjednika Skupštine pretvorio u maltretiranje opozicije i da to pokazuje kako će vlast da se ophodi prema opoziciji.

"Svjedoci smo da se rasprava o izboru predsjednika parlamenta pretvorila u maltretiranje opozicije koje je u petak trajalo 10 sati, a danas satima... Mi smo sve vrijeme meta napada, kada Martinović iznese optužbe da smo kriminalci, da smo palili Skupštinu, da krademo od djece sa posebnim potrebama", rekao je Pajtić.

Bonus video: