SPC želi Teslin pepeo u hramu

„Srpska pravoslavna crkva je uvijek bila prisutna u životu i djelima velikog Nikole Tesle“, navodi se u saopštenjima
112 pregleda 28 komentar(a)
Nikola Tesla, Foto: Reuters
Nikola Tesla, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.06.2016. 09:59h

U Beogradu je izbio spor oko posmrtnih ostataka naučnika Nikole Tesle, čiji se pepeo čuva u urni u muzeju nazvanom po njemu, prenio je Rojters. Srpska pravoslavna crkva želi da premjesti pepeo u hram u gradu, dok se muzej i drugi opiru tom planu.

Crkveni poglavari vode kampanju kako bi Teslin pepeo bio premješten u Hram svetog Save.

„Muzej treba da postoji, u to nema sumnje“, kazao je za Rojters Radivoje Panić, sveštenik u hramu. „Međutim, njegovi ostaci ne treba da budu u nekom ćošku u muzeju, gdje ne mogu svi da ih vide. Ovdje bi svima bili vidljivi“, kazao je Panić.

SPC je izdala saopštenja ove nedjelje pozivajući na premještanje ostataka. „Srpska pravoslavna crkva je uvijek bila prisutna u životu i djelima velikog Nikole Tesle“, navodi se u saopštenjima.

Protivnici premještanja ostataka kažu da je Tesla bio naučnik i da njegovi posmrtni ostaci ne treba da budu ni u jednoj crkvi.

„Jednostavno smatram da Tesla ne pripada u crkvi“, kazao je filmski i pozorišni reditelj Gorčin Stojanović, jedan od predvodnika kampanje protiv premještanja pepela u Hram svetog Save. „On nije antički kralj, niti svetac. On je bio naučnik“.

Iz Muzeja Nikola Tesla saopšteno je da ih nijedna „nadležna državna institucija“ nije zvanično obavijestila o predlogu da se pepeo premjesti.

Ima i onih koji smatraju da su iza svega ekonomski interesi.

„Spor između Muzeja i Srpske pravoslavne crkve oko Tesline urne je samo borba za turiste. Njih nije briga za Teslu i njegove posljednje želje“, objavio je na Tviteru Nebojša Krstić, savjetnik bivšeg srpskog predsjednika Borisa Tadića.

Bonus video: