PREDSJEDNIKA SMATRAJU MARIONETOM NIKOLE GRUEVSKOG

Šta "Šarena revolucija" poručuje Ivanovu: "Horhe, ti si sramota za Makedoniju"

Učesnici "Šarene revolucije" protestovali su pred Portom Makedonija zbog djelimičnog povlaćenja abolicije i ponovo obojili tu trijumfalnu kapiju. Učesnici građanskih demonstracija taj objekat smatraju simbolom vladinog kontroverznog projekta "Skoplje 2014"
91 pregleda 0 komentar(a)
Makedonija, protest, Foto: Twitter
Makedonija, protest, Foto: Twitter
Ažurirano: 10.02.2019. 00:43h

Učesnici "Šarene revolucije" u Skoplju protestovali su večeras zbog toga što je predsjednik države Đorđe Ivanov selektivno poništio samo dio abolicija kojima je u aprilu pomilovao 56 političara i njihovih saradnika i poručili mu da je "sramota za Makedoniju".

"Horhe, ti si sramota za Makedoniju", pisalo je na velikom transparetu koji su nosili demonstranti na građanskim protestima koji su održani pod motom "Selektivna pravda je nepravda".

Građani Makedonije, koji su nezadovoljni vladavinom VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog protestuju već osam sedmica, a Ivanova smatraju marionetom lidera vladajuće stranke.

Učesnici "Šarene revolucije" protestovali su pred Portom Makedonija zbog djelimičnog povlaćenja abolicije i ponovo obojili tu trijumfalnu kapiju. Učesnici građanskih demonstracija taj objekat smatraju simbolom vladinog kontroverznog projekta "Skoplje 2014".

Pedsjednik Makedonije Đorđe Ivanov poništio je u petak samo 22 abolicije političara koje je samovoljno pomilovao u aprilu i pored insistiranja EU, SAD i makedonske opozicije da povuče svih 56 abolicija.

EU i SAD ponovile su da abolicija 56 političara i njihovih saradnika u Makedoniji mora u cjelini da bude povučena. Da je za rješavanje krize u Makedoniji neophodno cjelovito, a nikako selektivno poništavanje abolicije smatraju i najveća opoziciona stranka Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva, kao i sve manje političke stranke u Makedoniji.

Povod za početak građanskih protesta upravo je bila odluka od 12. aprla da abolira političare protiv kojih Specijalno tužilaštvo vodi krivičnu istragu zbog afere prisluškivanja razgovora. Među njima je najviše članova rukovodstva vladajuće VMRO-DPMNE, kao i njen lider Nikola Gruevski.

Demonstranti u organizaciji građanskog pokreta "Protestujem" traže ostavku predsjednika i vlade, i da se umjesto nje formira ekspertska vlada koja će pripremiti fer i kredibilne izbore. Jedan od zahtjeva je i da nevladine organizacije budu uključene u pregovore o političkom rješavanju krize.

Politička kriza u Makedoniji, koja traje skoro dvije godine, dodatno je zaoštrena odlukom vladajuće koalicije u makedonskom parlamentu da raspiše izbore za 5. jun uprkos protivljenju opozicije, kao i odlukom predsjednika Ivanova da abolira političare povezane s aferom prisluškivanih razgovora.

Kriza je počela kada opozicioni SDSM nije priznao rezultate parlamentarnih izbora zbog čega je odbio da uđe u parlament, optužujući vladajuću VMRO-DPMNE da je lažirala izbore.

U junu prošle godine su četiri najveće stranke, VMRO DPMNE Nikole Gruevskog, SDSM Zorana Zaeva, DUI Alija Ahmetija i DPA Menduha Tačija, uz posredovanje SAD i EU, postigle Dogovor iz Pržina, kojim je trebalo da se reši kriza, ali je sprovodjenje tog dogovora sada u zastoju, uz međusobna optuživanja suprotstavljenih strana.