KVAR OTKRIVEN TOKOM REDOVNE PROVEJER

Ivanov mora kući komercijalnim letom: Pokvario se avion Vlade Makedonije

Makedonski poslanici donijeli su večeras odluku o formiranju Komisije koja bi trebalo da utvrdi odgovornost predsjednika Đorđa Ivanova u vezi sa odlukom da abolira aktere afere "prisluškivanje"
1 komentar(a)
Đorđe Ivanov, Foto: Beta-AP
Đorđe Ivanov, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 30.05.2016. 19:00h

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov se danas iz Sarajeva vraća za Skoplje komercijalnim letom usljed kvara na vladinom avionu, kojim je prije tri dana otputovao u glavni grad BIH na sastanak lidera regiona Brdo-Brioni proces.

"Let od Sarajeva za Skoplje je otkazan zbog kvara koji je otkriven tokom redovne provjere", izjavio je za agenciju MIA direktor Vladine službe za opšte poslove Vase Donevski.

Sljedeće godine će domaćin samita Brdo-Brioni proces 2017. biti upravo Makedonija.

Sobranje podržalo formiranje Komisije za opoziv Ivanova

Makedonski poslanici donijeli su večeras odluku o formiranju Komisije koja bi trebalo da utvrdi odgovornost predsjednika Đorđa Ivanova u vezi sa odlukom da abolira aktere afere "prisluškivanje", dok su na ulicama nastavljeni protesti.

Komisija, naime, treba da procijeni osnovanost predloga za utvrđivanje odgovornosti Ivanova koju je podnijela opoziciona SDSM Zorana Zaeva, prenijela je agencija MIA.

Odluka je donijeta sa 52 glasa "za" i 33 "protiv".

Komisija će imati 11 članova, a njom će predsjedavati Zoran Ilioski iz VMRO-DPMNE.

Šest članova komisije će biti iz vladajuće VMRO-DPMNE, po dvoje iz koalicionog partnera DUI i SDSM i jedan iz opozicione DPA.

Odluku bi trebalo da donese u roku od sedam dana. Da bi opoziv prošao u parlamentu, potrebno je da ga podrži dvije trećine poslanika.

Tokom rasprave, suprotna mišljenja su ukrstili Goran Sugarevski iz SDSM i Ilija Dimovski iz vladajuće VMRO-DPMNE, koja je bila protiv te inicijative.

Dimovski je istakao da je Ivanov "osvojio 550.000 glasova na izborima i da bi to trebalo da se poštuje, iako ne podržavamo njegovu odluku o aboliciji".

Ivanov je početkom aprila abolirao političare iz redova i VMRO-DPMNE i SDSM od optužbi vezanih za aferu prisluškivanja, što je pokrenulo svakodnevne opozicione proteste i produbio političku krizu.

Prije dva dana, Ivanov je objavio da je donio odluku o poništenju pomilovanja za 22 osobe zbog toga što su, kako je objasnio, svi oni politički eksponirana lica.

"U saglasnosti sa Zakonom za dopunu zakona o pomilovanju, donio sam odluku o poništenju odluke o aboliciji, odnosno oslobađanju od postupka gonjenja za sva politički eksponirana lica, ukupno 22", kazao je Ivanov u obraćanju u predsjedničkoj vili "Vodno", a prenela MIA.

Ivanov je objasnio da sva druga lica koja su abolirana 12. aprila, u skladu sa zakonskim izmjenama, imaju mogućnost da lično podnesu zahtjeve za poništenje odluka o njihovoj aboliciji.

"Nijedan političar nije iznad zakona. Nijedan političar nije nedodirljiv. Naprotiv, svako će odgovarati za svoje postupke", rekao je Ivanov.