PROTESTNA ŠETNJA "JEDAN OD PET MILIONA"

Građani poručili Vučiću: "Prestani da lažeš i kradeš, slušaj šta ti narod kaže"

"Zbog riječi se može izgubiti glava kao što sam ja svoju zamalo izgubio", kazao je novinar Milan Jovanović, kojem je nedavno zapaljena kuća
18908 pregleda 27 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Reuters
Sa protesta, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.05.2019. 14:03h

Minutom ćutanja za poginule na neobilježenom pružnom prelazu kod Niša počeo je treći građanski protest u Beogradu. Naziv skupa je "Jedan od pet miliona", a i ovog vikenda na protestu nije bilo stranačkih obilježja, prenosi RTS.

Na protestnom skupu koji je počeo u 18 sati na platou ispred Filozofskog fakulteta, govorili su glumac Branislav Trifunović, karikaturista Dušan Petričić i novinar portala Žig info Milan Jovanović.

"Danas pred vama stojim kao beskućnik, u pozajmljenoj garderobi", rekao je okupljenim građanima novinar Milan Jovanović, kome je nedavno zapaljena kuća.

Jovanović kaže da kada je dobio poziv organizatora namjeravao je da odbije poziv, jer kako kaže, nije stranačka ličnost.

"Ja sam običan građanin kao i svi vi, mogu da vidim šta ne valja u ovoj našoj zajedničkoj kući. Ljudi danas ćute iz straha, reč je postala opasna. Zbog riječi se može izgubiti glava kao što sam ja svoju zamalo izgubio zato što sam u lokalnim novinama, ali i svim institucijama javno i argumentovano ukazao na kriminal i korupciju", naveo je Jovanović.

Glumac Branislav Trifunović imao je poruku za predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića.

"Sve smo više bijesni, ako me slušaš, čućeš šta ti kažem, prestani da lažeš i prestani da kradeš i slušaj šta ti narod kaže. Narod koji ne živi od tvojih sendviča i od tvojih spiskova, od tvojih izbora na kojima nećemo učestvovati", rekao je Trifunović.

Trifunović je pročitao i pismo akademika Ljube Simovića, koji nije bio prisutan na protestu.

"Poruka građanima da mogu da pobjede samo na izborima je više nego cinična kao što je poznato izbori se održavaju po njegovim pravilima i izborima", napisao je Simović u pismu.

Karikaturista Petričić je rekao da protestuje u ime njegovih roditelja koji su ga naučili da razlikuje časno od nečasnog, kao i u ima njegovih prijatelja i porodice.

"Protestujem u ime svoje četvoro djece, šestoro unučadi, zdravog razuma, sve ovo ugrađeno je u moju odluku da izađem na ulicu. Nisam prebrojao koliko nosim na jednom kvadratnom metru jer je dovoljno da svako od vas nosi ovakve razloge na jednom kvadratnom metru", kaže karikaturista.

Prema njegovom mišljenju, borba protiv ove vlasti nije političko pitanje nego civilizacijsko. Dodao je da će da šeta sa nadom da će na čelo kolone stati mladi ljudi.

Poslije govora Petričića, glumac Branislav Trifunović pozvao je okupljene da krenu u šetnju.

Ruta šetnje je plato Filozofskog fakulteta - Makedonska - Svetogorska - Takovska - Kneza Miloša - Vlada Srbije - Slavija.

Kolona se zaustavila ispred zgrade RTS-a gde je održano "pet minuta buke", jer kako tvrde organizatori, nisu ispoštovani zahtjevi o većoj zastupljenosti u programu.

Dok je kolona prolazila pored Vlade Srbije mogli su se čiti zvižduci i glasno negodovanje okupljenih građana.

Tri zahtjeva upućena Vladi i predsjedniku, zbog koji se organizuju protesti, su da se otkriju nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića, ko je pokušao da ubije Borka Stefanovića i da javnost sazna ko je pokušao da ubije novinara Milana Jovanovića.

Prošlog vikenda održan je protest pod nazivom "Hajde da se prebrojimo". Građanski protesti počeli su 8. decembra zbog napada na Borka Stefanovića. I naziv tog protesta je bio "Stop krvavim košuljama".

Preporučujemo za Vas