Hofer: Prijem Kosova u međunarodne organizacije stvorio bi probleme

Hofer, koji je u prvom krugu glasanja osvojio daleko najveći broj glasova, uvjeren je da će se riješiti problem hrvatske blokade puta Srbije u EU
74 pregleda 4 komentar(a)
Norbert Hofer, Foto: Reuters
Norbert Hofer, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.05.2016. 09:22h

Primanje Kosova u međunarodne organizacije bilo bi pogrešno, jer bi samo izazvalo probleme, smatra Norbert Hofer, kandidat za predsjednika Austrije, na izborima koji se održavaju u nedjelju.

Hofer, inače kandidat Slobodarske partije (FPO), smatra da su, kad je riječ o Kosovu, "rane još svježe, a problemi preveliki", tako da bi učlanjivanje Kosova u međunarodne organizacije, uključujući EU i UN, podstaklo samo negativno raspoloženje.

„Smatram i da bi prijem Kosova u međunarodne organizacije u ovom trenutku stvorio više problema, nego što bi riješio", istakao je on u intervjuu Tanjugu.

Hofer, koji je u prvom krugu glasanja osvojio daleko najveći broj glasova, uvjeren je da će se riješiti problem hrvatske blokade puta Srbije u EU.

„Kada je riječ o Srbiji i Hrvatskoj, radi se o prošlosti punoj emocija. Bio sam mlad vojnik kada je izbio rat na prostoru bivše Jugoslavije. Imam i susjede koji su sa tog prostora, koji dolaze kod mene na Božić, a ja idem na njihove pravoslavne praznike. Ako se želi ovaj problem razumjeti neophodno je sagledati istoriju", kaže on.

"Vjerujem da će se pitanje blokade riješiti. Srbija je na dobrom putu. Austrija, kao neutralna zemlja, može dati svoj doprinos posredovanjem kako bi se omogućio prijem Srbije u EU", objasnio je on.

Hofer je kazao da kao predsjednik Austrije želi da posjeti zemlje Balkana i posreduje.

„Želim da riješim probleme, jer sam uvjeren da je za mir u Evropi veoma važno da Srbija i Hrvatska imaju dobre odnose", podvukao je on.

Upitan da li Srbija mora priznati Kosovo da bi postala članica EU Hofer je kazao da je to jedan uslov koji postavlja EU, iako na drugoj strani djeluje suprotno takvim zahtjevima, te, i pored neriješenog kiparskog pitanja, želi da ubrza pregovore sa Turskom.

„Smatram da treba primjenjivati iste aršine", poručio je treći predsjednik austrijskog parlamenta.

On je ocijenio da je Srbija veoma važan partner Austriji zbog svojih ekonomskih kontakata, te ističe da namjerava tu saradnju da podstiče i forsira.

Upitan za Bosnu i Hercegovinu, Hofer je kazao da je ustanovio da djelovanje Valentina Incka kao međunarodnog predstavnika nije bilo krunisano velikim uspjesima.

„Uvjeren sam da ćemo biti suočeni još sa mnogo problema u Bosni i vjerujem da visoki predstavnik, ako bude obavljao dužnost kao do sada, ne može doprinijeti rješenju", naglasio je on.

U vezi EU on je podvukao da Unija ima budućnost, jer je to najvažniji projekat - bitan mirovni i ekonomski projekat.

„Međutim, pitanje je u kom pravcu će se razvijati. EU će imati budućnost samo ako se bude razvijala u duhu Šarla de Gola, koji predviđa da su zemlje članice jake. To mora biti Evropa dogovora oko snažnih tema, kao i Evropa u kojoj bi članice mogle slobodno da samostalno rješavaju svoje probleme. Ne smije se praviti EU po modelu nekakvih 'sjedinjenih evropskih država' ili centralna država Evropa'", objasnio je Hofer.

Po pitanju proširenja, EU, smatra, mora da djeluje obazrivo i s mjerom.

"Ne mislim da bi bilo lako primiti Tursku u članstvo EU, jer to Unija ne bi mogla da savlada. Međutim, zemlje koje su po kulturi slične, koje ispunjavaju ekonomske i pravne uslove, odnosno doprinose stabilnosti Evrope, treba da budu primljene u članstvo", kazao je Hofer.

Na pitanje šta bi uradio drugačije od odlazećeg predsjednika Austrije Hajnca Fišera, on je ukazao da su oni dvije potpuno različite ličnosti i da svako vrijeme iziskuje pravog predsjednika.

"Fišer nije loše obavljao svoj posao, ali je bio suviše 'državni notar'. Sada nam treba predsjednik koji je aktivniji, koji bi više učestvovao u politici, ali na odgovoran i snažan način", najavio je on.

Hofer je podvukao da ne podržava sporazum o slobodnoj trgovini EU i SAD (TTIP).

„Slobodna trgovina u suštini nije ništa negativno. Međutim, ako imamo dva partnera koji proizvode pod različitim uslovima, tu ne može biti ravnopravnosti. U SAD je zaštita potrošača drugačija nego u Evropi, socijalni standardi su manji, nisu pristupili klimatskim sporazumima. TTIP ne bi funkcionisao i zato ga ne bih potpisao. Predsjednik Austrije može da odbije sporazume iz političkih razloga, što ću uraditi i insistirati da se o tom dokumentu raspiše referendum", ukazao je on.

Kada je riječ o migrantskoj krizi Hofer smatra da je rješenje u poštovanju važećih sporazuma EU.

„EU se nije pridržavala sporazuma iz Mastrihta, kada je riječ o zaduživanju država. Takođe se nije pridržavala Šengenskog sporazuma, nije bilo zaštite spoljne granice. Dablinska pravila nisu ispoštovana i sada lica prolaze kroz mnoge zemlje da bi stigla tamo gdje je najveća finansijska podrška. Rješenje vidim samo u tome da se pridržavamo striktno Šengena, da spoljna granica Unije bude obezbijeđena, kako ne bi bile potrebne granice u Evropi. A, ako zemlje poput Grčke i Italije kažu da ne mogu da čuvaju granice, iako su se na to obavezale, onda se mora ojačati Fronteks", ukazao je on.

„Austrija kao zemlja 'neto-uplatnica' u kasu EU očekuje od Unije da se pridržava sporazuma. Isto tako moraju Dablinska pravila da se primjenjuju i postupak za dobijanje azila rješava na granici. Međutim isto tako ne treba ostaviti zemlje na spoljnim granicama same. Ako bi Srbija bila spoljna granica EU, ona bi morala rješavati molbe za dobijanje azila, i to bi vodilo nagomilavanju izbjeglica. Zbog toga je važno da se odbijaju ona lica koja nemaju šanse na azil, a u Evropi, ravnomjerno, podijele lica koja imaju šanse da dobiju zaštitu. Takođe je neophodno da imamo isti sistem finansijske podrške tražilaca azila", dodao je Hofer.

On je pohvalio saradnju zemalja zapadnog Balkana po ovom pitanju.

„Balkanaske zemlje, iako znamo da je to bilo teško, preduzele su ispravne mjere i Austrijanci su im na tome veoma zahvalni", podvukao je on.

Na pitanje šta očekuje od izbora i zašto građani treba da glasaju za njega Hofer je rekao da će svaku odluku, kao predsjednik, donositi pazeći da je povoljna po Austriju.

„Ako se odlučujete u korist Austrije, to ne znači da ste protiv nekog. Pametna rješenja vode ka tome da svi imaju korist od njih, a ne samo pojedinci" zaključio je on.

U Austriji se u nedjelju održava drugi krug predsjedničkih izbora, na kojem građani mogu da biraju između dva kandidata - Norberta Hofera i Aleksandera van der Belena.

Bonus video: