Demonstranti u Skoplju protestovali ispred rezidencije predsjednika Makedonije

Antivladini protesti u organizaciji pokreta "Protestujem", koji okuplja više od 80 nevladinih organizacija, prema lokalnim medijima, održani su u još 14 gradova, u Štipu, Kočanima, Kičevu, Bitolju, Delčevu, Krivoj Palaci, Strugi, Prilepu, Strumici, Resenu, Radovišu, Djevdjeliji, Kumanovu i Velesu.
80 pregleda 0 komentar(a)
Skoplje protest, Foto: Twitter.com
Skoplje protest, Foto: Twitter.com
Ažurirano: 11.05.2016. 20:35h

Učesnici građanskih demonstracija u Skoplju večeras su protestovali u blizini rezidencije predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova, zahtijevajući da povuče odluku o aboliciji političara i da podnese ostavku.

Policijski kordon spriječio je bliži prilazak rezidenciji koja se nalazi na Vodnom, a učesnici "Šarene revolucije" su u blizini ograde predsjedničke vile postavili pano s likom Đorđa Ivanova, koji su gađali raznim bojama.

Neki od demonstanata su ponovo zapalili fotografije Ivanova i lidera vladajuće VMRO DPMNE i bivšeg premijera Nikole Gruevskog.

Na razglasu su puštane takozvane "bombe", odnosno prisluškivani razgovori koji se odnose na sporno hapšenje političara Ljube Boškovskog i na prekomjerno trošenje državnih para, uz uzvikivanje parola "Lopovi, lopovi", "Ostavka, ostavka" i "Nema pravde, nema mira".

Kao i prethodnih dana, protest je počeo ispred Specijalnog tužilaštva koje se bavi aferom o prisluškivanim razgovorima, u znak podrške toj instituciji, nakon čega je nekoliko hiljada građana, koji su nezadovoljni desetogodišnjom vladavinom VMRO DPMNE Nikole Gruevskog, u protestnoj koloni krenulo prema Vili "Vodno".

Antivladini protesti u organizaciji pokreta "Protestujem", koji okuplja više od 80 nevladinih organizacija, prema lokalnim medijima, održani su večeras u još 14 gradova, u Štipu, Kočanima, Kičevu, Bitolju, Delčevu, Krivoj Palaci, Strugi, Prilepu, Strumici, Resenu, Radovišu, Djevdjeliji, Kumanovu i Velesu.

Povod za početak građanskih protesta 12. aprila bila je odluka Ivanova da abolira političare protiv kojih Specijalno tužilaštvo vodi krivičnu istragu zbog afere prisluškivanja razgovora.

Među njima je najviše članova rukovodstva vladajuće VMRO DPMNE, kao i njen lider Nikola Gruevski. Učesnici antivladinih protesta smatraju da je Ivanov odluku o aboliciji donio u dogovoru s Gruevskim.

Demonstranti u organizaciji građanskog pokreta "Protestujem" traže ostavku predsjednika Ivanova, odlaganje izbora zakazanih za 5. jun, jer smatraju da za njih ne postoje uslovi, zatim da vlada podnese ostavku i da se umjesto nje formira ekspertska koja će pripremiti fer i kredibilne izbore. Jedan od zahtjeva je i da nevladine organizacije budu uključene u pregovore o političkom rješavanju krize.

Politička kriza u Makedoniji, koja traje skoro dvije godine, dodatno je zaoštrena odlukom vladajuće koalicije u makedonskom parlamentu da raspiše izbore za 5. jun uprkos protivljenju opozicije, kao i odlukom Ivanova da abolira političare povezane s aferom prisluškivanih razgovora.

Kriza je počela kada opozicioni SDSM nije priznao rezultate parlamentarnih izbora zbog čega je odbio da uđe u parlament, optužujući vladajuću VMRO DPMNE da je lažirala izbore.

U junu prošle godine su četiri najveće stranke, VMRO DPMNE Nikole Gruevskog, SDSM Zorana Zaeva, DUI Alija Ahmetija i DPA Menduha Tačija, uz posredovanje SAD i EU, postigle Dogovor iz Pržina, kojim je trebalo da se riješi kriza, ali je sprovođenje tog dogovora sada u zastoju, uz međusobna optuživanja suprotstavljenih strana.

Bonus video: