Petreus: Nismo džabe u regiju uložili milijardu dolara

Dejvid Petreus predsjednik je KKR-ovog globalnog instituta. KKR je jedan od vodećih svjetskih investicionih fondova vrijednosti skoro 100 milijardi dolara
73 pregleda 6 komentar(a)
Dejvid Petreus, Foto: Reuters
Dejvid Petreus, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.05.2016. 08:21h

Jedan od gostiju Sarajevo Business Foruma bio je Dejvid Petreus, predsjednik KKR Global Instituta, bivši direktor CIA-e i čovjek koji ima bogato iskustvo u Pentagonu kao i doktorat u međunarodnim odnosima i ekonomiji.

Na Sarajevo Business Forumu objasnio je hrabri potez ulaganja milijardi u zemlje bivše Jugoslavije. Time je KKR, kaže, osvijetlio put i ostalima koji razmišljaju o ulaganju u regiju. Petreus za N1 kaže da nikada nisu sumnjali u svoju odluku.

"Odgovor je očigledan. Ne bismo uložili 1,2 milijarde dolara u zemlje bivše Jugoslavije da nismo vjerovali da će te investicije uspjeti i da će rasti, te da će vratiti više novca našim investitorima na kraju dana", otkrio je Petreus.

On smatra da su politička i ekonomska stabilnost, kao i transparentnost, privlačenje investicija. Da bi investitorima bilo lakše, neophodne su, kaže, istinske reforme i približavanje Evropskoj uniji.

Dejvid Petreus predsjednik je KKR-ovog globalnog instituta. KKR je jedan od vodećih svjetskih investicionih fondova vrijednosti skoro 100 milijardi dolara.

Značajna sredstva uložena su i u prvu regionalnu news platformu N1, čiji je cilj, kaže Petreus, da građanima omogući objektivno informisanje, a društvu prostor za razvoj demokratskih vrijedosti.

"N1 njeguje objektivno novinarstvo i izvještavanje zasnovano na činjenicama i istini. Tu nema mjesta za političke i stranačke uticaje. To je dobro za bilo koju zemlju i regiju, ali je posebno bitno za regiju kao što je ova, jer je u Bosni i Hercegovini bio rat. Ove zemlje prolaze tranziciju iz nekadašnjeg sistema u demokratiju i slobodno tržište", istakao je Petreus.

Bonus video: