"Ubice, ubice!" na protestima u Banjaluci, u srijedu novo okupljanje

Nezadovoljni građani i dalje traže pravdu za Davida Dragičevića i njegove roditelje
2991 pregleda 9 komentar(a)
Sa protestnog okupljanja, Foto: Screenshot (Youtube)
Sa protestnog okupljanja, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 25.12.2018. 22:02h

Na Trgu Krajine u Banjaluci održani su protesti građana zbog hapšenja Davora Dragičevića i Suzane Radanović, roditelja stradalog mladića Davida, i nekoliko pripadnika grupe "Pravda za Davida".

Duž ulice ispred Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci večeras je raspoređena policija, koja je okupljene pomjerila na trotoar, a koji su se nedugo nakon toga razišli.

Kako javlja reporter Kliksa, majka Davida Dragičevića, Suzana Radanović, pozvala je sve prisutne da sjutra u 18 sati dođu ispred Hrama Hrista Spasitelja.

Policija je oko 16 sati rastjerala građane sa Trga Krajine u centru Banjaluke, a oni su zatim prešli u park "Petar Kočić".

Oko 18 sati specijalna jedinica policije je ponovo djelovala i građani su se razišli, ali nekoliko minuta poslije spontano su se okupili ispred dvorišta crkve odakle su poslali posljednje poruke za danas i ponovo zatražili puštanje na slobodu uhapšenog Davora Dragičevića.

Podrška Davoru Dragičeviću

Članovi grupe "Pravda za Davida" ne odustaju od podrške Davidovom ocu Davoru Dragičeviću, kojeg su uhapsili pripadnici MUP-a RS jer se nije odazvao na poziv za saslušanje.

"Pravda za Davida! Ubice, ubice!", uzvikivali su građani.

Davidova majka Suzana ranije je rekla demonstrantima da se raziđu i da će se protesti nastaviti sjutra, ali mnogi to nisu uradili.

Iz policije, kojoj se priključila i specijalna jedinica, pozvali su građane da se ne okupljaju, jer za to nemaju potrebne dozvole.

"Dragičević će biti saslušan u skladu sa zakonom"

Portparolka banjalučkog MUP-a Marija Markanović izjavila je da je Davor Dragičević uhapšen zbog sumnje da je izvršio delo ugrožavanje bezbjednosti, a nakon što se nije odazvao na poziv "radi ispitivanja na okolnosti za koje se sumnjiči".

Ona je novinarima rekla da su policijski službenici u skladu sa zakonom tom prilikom primijenili "sredstva sile", nakon čega je Dragičević tražio medicinsku pomoć koja mu je i ukazana.

Kako je rekla, u Kliničkom centru Banjaluke, gdje je pregledan, ustanovljeno je da nema povrede.

"Sve mjere i akcije preduzimaju se u koordinaciji sa Okružnim javnim tužilaštvom Banjaluke. Lice lišeno slobode nalazi se u službenim prostorijama i biće saslušano u skladu sa zakonom", rekla je Markanovićeva.

Govoreći o policajcu koji je zadobio povrede na Trgu Krajine, ona je rekla da je udaren šakom u glavu, da je prebačen u Klinički centar, ali da za sada nema podataka o kojoj vrsti povrede se radi.

Upitana o novinaru Vladimiru Šušku, za koga su pojedini mediji prenijeli da je priveden jer je fotografisao kako Davora Dragičevića odvode u Hitnu pomoć, Markanovićeva je rekla da je on samo bio legitimisan jer nije imao jasno istaknutu novinarsku akreditaciju.

Istovremeno, pozvala je građane da na miran način izražavaju svoje stavove i "uzdrže se od nasilja i ugrožavanja javnog reda i mira i zakona".

Protest građana Sarajeva i Mostara

U znak podrške uhapšenom Davoru Dragičeviću, neformalna grupa građana Sarajeva organizovala je mirno okupljanje rekavši kako stoje uz Banjaluku.

"Večeras pokazujemo da je Sarajevo uz Davora i Suzanu, uz borbu za istinu i pravdu, uz borbu za slobodu govora i mišljenja. Sarajevo je uz Banjaluku", poručili su građani Sarajeva.

Na protestima je bio i Muriz Memić, otac stradalog Dženana Memića, koji se, kako kaže, kao i Davor Dragičević bori za istinu i pravdu u slučaju smrti svoga sina.

Pored Sarajeva, podrška za roditelje Davida Dragičevića pristiže i iz drugih gradova širom BiH.

Na Španskom trgu u Mostaru spontano se okupila veća grupa građana kako bi iskazala podršku građanima Banjaluke koji se danas sukobljavaju, s kako su kazali, političkom represijom.

Ogorčeni građani BiH od jutros putem društvenih mreža poručuju kako stoje uz Davora i Suzanu, roditelje stradalog Banjalučanina.

Sjutra u podne na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu najavljeno je okupljane pod nazivom "Srce za Davida". Okupljanje organizuje inicijativa "Ne davimo Beograd".

Svjetski mediji o dešavanjima u Banjaluci

Svjetske agencije prenijele su vijest o dešavanjima u Banjaluci i protestima nastalim nakon hapšenja oca Davida Dragičevića.

Rojters prenosi da je otac Davor Dragičević, koji krivi vlast Republike Srpske za smrt svog sina, uhapšen rano jutros kada je policija upala u njegovu kuću radi pretresa, a nakon što je odbio da se pojavi na saslušanju.

Engleska agencija navodi i da su u Sarajevu, gdje još jedan otac zahtijeva istinu o smrti sina, za večeras zakazani protesti u znak podrške Dragičeviću.

Američka agencija AP prenosi da su Republici Srpskoj porasle tenzije nakon hapšenja Dragičevića koji mjesecima traži istinu o smrti svog sina.

Vijesti američke i britanske agencije preneli su i drugi svjetski mediji, Vašington post, britanski Telegraf, Foks njuz, Njujork tajms...

Misija OEBS-a u BiH prati događaje u Banjaluci i protest na Trgu Krajine, napisao je šef Misije Brus Berton na Tviteru i apelovao na mir i izbjegavanje nasilja.

Bonus video: