PROTEST U BEOGRADU

Izbori ujedinili opoziciju: Vučić da prizna izbornu krađu

Radulović je rekao da je Vučić najveći gubitnik vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji i da opozicione stranke neće dozvoliti da se prekraja izborna volja građana
0 komentar(a)
Saša Radulović, Foto: Betaphoto
Saša Radulović, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 10.02.2019. 15:18h

Predstavnici više opozicionih partija zatražili su na današnjem protestu u Beogradu da predsjednik Republičke izborne komisije (RIK) Dejan Đurđević i direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević budu smijenjeni zbog navodnih manipulacija s prebrojavanjem glasova i pozvali svoje birače da na ponovljenim izborima podrže listu DSS-Dveri.

Protestu ispred sjedišta RIK-a u zgradi Narodne skupštine, koji su organizovali koalicija DSS-Dveri, Demokratska stranka, pokret "Dosta je bilo" i koalicija Socijaldemokratska stranka-Liberalno demokratska partija-Liga socijaldemokrata Vojvodine, prisustvovalo je više hiljada građana, a saobraćaj u Ulici kralja Milana i na Terazijama bio je zaustavljen.

Okupljeni građani nosili su transparente na kojima je pisalo "Vučiću, Šešelju", "Glasove iz groba nije imao ni Sloba", "Vučiću, lopove, pokrao si izbore", kao i zastave Srbije.

Predsjednik pokreta Dveri Boško Obradović pozvao je sa protesta predsjednika Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića da prizna izbornu volju građana.

"Neka izađe na Uskrs i neka kaže ovo je krađa. Ako to ne uradi, onda ćemo u srijedu, 4. maja, da ga pobjedimo na izborima. Nudimo najpoštenije ponašanje. Budi čovjek i reci kakvi su ovi izbori", rekao je Obradović na protestu opozicije ispred Republičke izborne komisije u Beogradu.

Obradović je zatražio da predsjednik RIK-a Dejan Đurđević i direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZZS) Miladin Kovačević podnesu ostavku.

"Naša zajednička poruka jeste da neće SNS određivati rezultate izbora, već građani. Oni su željeli da ove opozicione liste vide u Skupštini Srbije", rekao je Obradović, dodavši da jedan glas, koliko po podacima RIK-a nedostaje listi DSS-Dveri za prelazak cenzusa, predstavlja glas svih građana Srbije koji "drže do slobode".

Predsjednica Demokratske stranke Srbije (DSS) Sanda Rašković Ivić rekla je da je Vučić od političke scene u Srbiji napravio kaljugu i politički bordel od poslanika i predstavnika stranaka.

"Vučić nije ukrao samo glasove, već i deo savske obale, plate i penzije. Nećemo mu dozvoliti da ukrade naše živote i živote našoj djeci. Ovdje smo da odbranimo slobodu, pravdu, volju građana", rekla je ona i dodala da je "ovo tek uvodno ćeranje" i da će se "još ćerati".

Predsjednik Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić najavio je da će predstavnici opozicije tražiti da predsjednik RIK-a Dejan Đurđević i direktor RZZS-a Miladin Kovačević budu smjenjeni zbog "izborne krađe glasova".

"Ni Đurđević ni direktor Zavoda za statistiku nisu zaslužili da podnesu ostavke, već da budu smijenjeni. Podnećemo i krivične prijave protiv svih koji su umiješani u krađu glasova. Neka ne misle da neće odgovarati jer su na vlasti", rekao je Pajtić.

Prema njegovim rečima, predstavnici opozicionih stranaka okupljenih na protestu ne bore se za mandate, već za "modernu, uređenu, pravnu, demokratsku, slobodnu Srbiju".

On je dodao da su ulazak opozicionih stranaka u Skupštinu Srbije tražili građani i da o tome ne odlučuju ni RIK ni lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić.

"Vučić nije vaš gospodar, već vaš sluga. To moraju da shvate i on i njegovi bahati funkcioneri. Ovaj protest pokazuje da Srbija viš nema straha", istakao je Pajtić.

Predsjednik Pokreta "Dosta je bilo" Saša Radulović izjavio je da će opozicione partije na ponovljenim parlamentarnim izborima na 15 biračkih mjesta u srijedu, 4. maja, nastupiti zajedno i da će nadgledati sva izborna mjesta.

"U srijedu ćemo nadgledati sva izborna mjesta i spriječiti da se građani zastrašuju. Srijeda će pokazati prave rezultate izbora. Ovo je početak kraja Aleksandra Vučića", kazao je Radulović.

On je ocjenio da je Vučić najveći gubitnik vanrednih parlamentarnih izbora i da opozicione stranke neće dozvoliti da se prekraja izborna volja građana.

"Vučić je najveći gubitnik izbora i pored medijskog mraka, armije ljudi koji su šikanirali građane i deset puta više sredstava koje je imao za kampanju. Sada pokušava da sakrije taj izborni poraz. Pobjedićemo ga i na protestima i u RiK-u i u sistemu", rekao je Radulović. 

"Sve ljude možete da lažete neko vrijeme, neke ljude možete da lažete sve vrijeme, ali ne možete sve ljude da lažete sve vrijeme", citirao je Radulović.

Predsjednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić izjavio je da je legitimitet vladajuće stranke doveden u pitanje i da je glas svakog građanina temelj demokratije i mora da bude branjen.

"Oni koji su sada odgovorni, neka shvate da se njihov legitimitet ovog trenutka dovodi u pitanje, pa makar se radilo o jednom čovjeku. Svaki vaš glas je temelj demokratije i mora da bude branjen, to je obaveza i zakon. Zajedno smo se okupili zbog toga", rekao je Tadić. 

Predsjednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović rekao je da je ovo borba za Srbiju, a ne za mandate u Skupštini Srbije.

"Niko među nama ne želi loše našoj zemlji. Mi smo strašno različiti ali jedni druge poštujemo. Izađite i glasajte slobodno, pa neka nas vode najbolji. Borba neka krene sa ovoga mjesta", rekao je Jovanović.

On je kazao da je sve što se dešava od nedjelje (izbora) do danas nepoštovanje naroda. 

"Niko nije više osramotio Srbe sa Kosova od onih koji su im u nedjelju ukrali glasove. Mi živimo za pristojnu evropsku Srbiju i od nje nećemo odustati", rekao je lider LDP-a.

Protest opozicionih partija prošao je bez incidenata a organizovan je pošto je RIK saopštio rezultate sa 99,82 odsto obrađenih biračkih mesta po kojima je koalicija DSS-Dveri završila ispod cenzusa za jedan glas. 

Preporučujemo za Vas