U Zagrebu održan protest "ostavljenih cipela"

SSSH je pozvao građane da dođu na Zrinjevac i donesu cipele onih koji više nijesu tu da ih nose
0 komentar(a)
Zagreb, Foto: Shutterstock
Zagreb, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.04.2016. 11:48h

U zagrebačkom parku Zrinjevac danas je održan "Protest ostavljenih cipela" u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, kojim oni žele da ukažu na sve veće iseljavanje Hrvata.

Posljednjih desetak godina iz Hrvatske je emigriralo više od 110.000 osoba, a samo od početka krize (2009) više od 80.000, poručuju sindikalci i ukazuju da bez pravedne preraspodjele društvenog bogatstva, neće biti ni demografske obnove ni rasta i razvoja Hrvatske.

"Krajnje je vrijeme da Hrvatsku učinimo poželjnom zemljom za rad i život. Vrijeme je da ljudi budu najvažniji! Stavimo ljude ispred profita!", navodi se, između ostalog, u pozivu.

Suprotno uvreženom mišljenju, nezaposlenost nije glavni već tek treći razlog odlaska. Na prvom je mjestu suniske plate, to smatra 80 odsto građana i bolji uslovi rada, što je kao razlog naveo 31 odsto anketiranih.

Zbog plata i uslova rada posebno odlaze visokoobrazovani, a među njima je puno onih koji odlaze odmah nakon škole ili fakulteta, prije nego što uopšte dođu do berze.

SSSH je pozvao građane da dođu na Zrinjevac i donesu cipele onih koji više nijesu tu da ih nose, onih koje su vlastodršci i besramno bogati iscipelarili iz zemlje.

"Pocipelimo Zrinjevac, pošaljimo vladi i svima odgovornima sliku koja govori više od hiljadu riječi. Dosta je cipelarenja i gaženja prava onih koji žive od rada! Zaslužujemo dostojanstveno živeti, jer samo rad stvara novu vrijednost! Poručimo zajedno odgovornima da bez radne i socijalne sigurnosti, kvalitetnog i održivog radnog mjesta ili potpora za pokretanje vlastita posla, stambene politike, povoljnih kredita, cjenovno i teritorijalno dostupnih društvenih servisa (jaslica, vrtića, škola, domova za skrb o starima i nemoćnima ...), bez efikasnog povezivanja nacionalnih i lokalnih politika i mjera s ciljem oživljavanja napuštenih djelova Hrvatske..", navodi se dalje u sindikalnom pozivu.

Bonus video: