"Sunce ili snijeg, dan ili noć, balkanski ris nastavlja da istražuje planine"

Balkanski ris je zvanično upisan na IUCN crvenu listu kao kritično ugrožen, nakon što su istraživanja u Crnoj Gori, Makedonji, Albaniji i Kosovu pokazala da je broj zrelih jedinki manji od 50
94 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.04.2016. 09:59h

Balkanski ris, ugrožena vrsta koja se nalazi na crvenoj listi, ponovo je, zahvaljujući organizaciji ERA iz Peći, snimljen kamerama zamkama na lokaciji Bjeshket e Namuna, u Rugovskim planinama (region Hajle), na Kosovu.

"Sunce ili snijeg, dan ili noć, ris nastavlja da istražuje naše planine", navode na ERA Facebook stranici uz fotografije sa kamera zamki.

Balkanski ris je zvanično upisan na IUCN crvenu listu kao kritično ugrožen, nakon što su istraživanja u Crnoj Gori, Makedonji, Albaniji i Kosovu pokazala da je broj zrelih jedinki manji od 50.

Ukupna brojnost populacije procjenjuje se između 27 i 52 nezavisne jedinke, što odgovara broju od 20 do 39 zrelih, reproduktivno sposobnih, jedinki.

Na području Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije realizuje se Programa za oporavak balkanskog risa.

Cilj programa je da osigura opstanak te životinje, poboljša upravljanje i nadzor kada su u pitanju divlje životinje unutar i izvan zaštićenih područja, te proučavanje odnosa između životinja i ljudi u pojedinim zemljama, kako bi se povećala efikasnost očuvanja.

Program zaštite zahtijeva snažnu saradnju između vladinih i nevladinih institucija na nacionalnom i međunarodnom nivou, podizanje svijest javnosti, kao i kontinuirano povećanje kapaciteta za zaštitu prirode, istraživanje i upravljanje biljnim i životinjskim svijetom.

Organizacija uključena u Program za oporavak balkanskog risa iz Crne Gore je Centar za zaštitu i proučavanje ptica.

Iz te organizacije su krajem prošle godine saopštili da je na Munella planini, jedinom području opstanka risa u Albaniji, pronađeno mrtvo mladunče te životinje.

Mladunca je, kako je tada saopšteno, kamenovao pastir iz sela Mesul iz straha za svoje stado.

Galerija

Bonus video: