Pogledajte kako je u Beogradu protekao skup solidarnosti "Srce za Davida"

Predstavnik Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" Dobrica Veselinović izjavio je da je skup organizovan kao podrška građanima sa prostora bivše Jugoslavije koja se, kako je rekao, pretvorila u "mnoštvo malih okupiranih i zarobljenih država".
1151 pregleda 5 komentar(a)
Sa skupa u Beogradu, Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO
Sa skupa u Beogradu, Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO
Ažurirano: 26.12.2018. 14:26h

Više stotina ljudi okupilo se danas ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu na skupu solidarnosti "Srce za Davida" povodom hapšenja oca i majke Davida Dragičevića koju je organizovala inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd".

Na platou ispred fakulteta postavljene su svijeće u obliku srca u čijem centru je stajao plišani medvjed, a građani su raširili veliki transparent na kojem je pisalo "Pravda za Davida i Dženana".

Predstavnik Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" Dobrica Veselinović izjavio je da je skup organizovan kao podrška građanima sa prostora bivše Jugoslavije koja se, kako je rekao, pretvorila u "mnoštvo malih okupiranih i zarobljenih država".

"Mi želimo da solidarnošću ukažemo poštovanje za napore kojima su simultano povodom tragičnih dešavanja u Sarajevu i Banjaluci građani pokušali da povrate moć i povjerenje u institucije. Mi mislimo da je mir i ljudski život vrhovna vrijednost koju bez obzira na sve moramo poštovati i čuvati", rekao je Veselinović.

On je dodao da niko, bez obzira čiji je sin, nema veću vrijednost od nekoga drugog, te da samo ujedinjeni građani i građanke mogu povratiti države, a da je ta akcija jedan od koraka ka tome.

"Hapšenja u Banjaluci su pokazala da vlast ne preza ni od čega i da je to posljedica jedne zarobljene države koja služi interesima političkih elita a ne građanima. Ono što smo vidjeli je jako velika policijska brutalnost, ali smo isto tako vidjeli i jako veliki otpor i dostojanstvo građana. Mi im danas poručujemo da istraju u toj borbi", ocijenio je Veselinović.

On je podsjetio da su članovi te inicijative sinoć ispred predstavništva Republike Srpske u Beogradu ispisali slogan "Pravda za Davida".

Među okupljenima su bili predstavnici Pokreta slobodnih građana i Bloka 381, a jednu od svijeća zapalila je koordinatorka Žena u crnom Staša Zajović.

Policija Republike Srpske uhapsila je u utorak u Banjaluci oca i majku ubijenog mladića Davida Dragičevića.

Privedeno je još nekoliko članova okupljenih oko grupe "Pravda za Davida", kao i nekoliko stranačkih funkcionera.

Građani Banjaluke su se nakon toga okupili u centru grada, ali ih je policija rastjerala. Novi protest je najavljen za danas u 18 sati u Banjaluci, ali i Sarajevu i Beogradu.

Davor Dragičević, danas je pušten iz pritvora.

David je nestao u noći 18. marta, a njegovo beživotno tijelo pronađeno je 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas kod tvrđave Kastel.

Grupa "Pravda za Davida" nastala je 26. marta, poslije konferencije za novinare na kojoj su visoki zvaničnici MUP RS saopštili da se David kobne noći prvo potukao sa tri osobe, potom da je opljačkao jednu kuću, a onda nesrećnim slučajem završio u rječici Crkvena.

Roditelji Davida Dragičevića tvrde da je on otet, mučen, silovan i da su ga na kraju ubili pripadnici MUP RS.

Galerija

Bonus video: