Beko: Znao sam da plaćene ubice ovjeravaju žrtve, pa sam se zarotirao na bok

"Javnosti je dat scenario preko tabloida koji odgovara naručiocu ubistva i izvršiocima", rekao je Beko svjedočeći u svojstvu oštećenog u nastavku suđenja Maji Adrovac optuženoj da je pomogla N.N osobi u pokušaju njegovog ubistva u novembru 2014. godine
185 pregleda 6 komentar(a)
Milan Beko, Foto: BETAPHOTO
Milan Beko, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 26.04.2016. 10:09h

Srpski biznismen Milan Beko rekao je u Višem sudu u Beogradu da nadležni organi, zbog nedostatka hrabrosti, nijesu do kraja istražili pokušaj njegovog ubistva.

Kako je rekao, zbog toga su "određene nepoželjne istine ostale zaštićene".

"Javnosti je dat scenario preko tabloida koji odgovara naručiocu ubistva i izvršiocima", rekao je Beko svjedočeći u svojstvu oštećenog u nastavku suđenja Maji Adrovac optuženoj da je pomogla N.N osobi u pokušaju njegovog ubistva u novembru 2014. godine.

Beko smatra da je u pitanju nedostatak hrabrosti nadležnih institucija da se zakuca na sve adrese.

On se požalio sudu da nakon tog događaja njegova porodica i on više ne kreću slobodno i nigdje ne idu bez ozbiljnog obezbjeđenja.

Prethodno je Beko detaljno opisao napad na njega napominjući da mu je nakon dva upucavanja u stomak ubica prišao i "ovjerio ga metkom u leđa", ali da je zahvaljujući prisebnosti i svijesti da plaćene ubice ovjeravaju žrtve izveo manevar koji mu je spasio život.

"Znao sam da plaćene ubice imaju običaj da ovjeravaju žrtve, pa sam se ležeći na zemlji u trenutku kada mi je prilazio zarotirao na bok. On je to i uradio, ispalio je metak koji je zbog moje rotacije prošao kroz leđa i pored lopatice", naveo je Beko.

Advokati Maje Adrovac nijesu imali pitanja za Beka, jer je nije spomenuo u svom iskazu. Na pitanje suda da li će istaći odštetni zahtjev, Bekov advokat Zdenko Tomanović rekao je da će se o tome izjasniti do kraja suđenja.

Beko na saslušanju u tužilaštvu Maju Adrovac nije prepoznao kao napadača, a na početku svjedočenja je rekao da u cjelosti ostaje pri iskazu koji je dao u tužilaštvu.

Adrovac je negirala umiješanost u to djelo kao i bilo kakva saznanja o događaju.

U Švajcarskoj je uhapšen Majin suprug Ivan Adrovac za kojeg ju je, kako je Maja navela tokom izlaganja odbrane, policija ucjenjivala.

Adrovac se tada požalila sudu da ju je nakon hapšenja policija neprekidno ispitavala za muža i brata i da su je pitali koliko je spremna da bude u zatvoru za drugog i odvojena od djece, nad kojom joj je u međuvremenu oduzeto starateljstvo.

Ona je u pritvoru devet mjeseci od hapšenja, 17. jula 2015. godine.

Više javno tužilaštvo je tereti za krivično djelo teško ubistvo u pokušaju izvršeno pomaganjem.

U vezu sa tim pokušajem ubistva dovedena je preko svog DNK koji je nađen na čaurama metaka ispaljenih na Beka, a ona tvrdi da ne zna kako se tu našao njen DNK.

Optužnicom se Maji Adrovac na teret stavlja da je "neutvrđenog dana tokom 2014. godine, sa umišljajem pomogla N.N. osobi u izvršenju krivičnog djela".

Ona je, navodi se u optužnici, "nepoznatom izvršiocu stavila na raspolaganje municiju koja se koristi za pištolje marke 'sig sauer' model P-210 i 'zbrojovka 75', i tako omogućila da je koristi što je i učinio kada je s umišljajem pokušao da ubije Milana Beka".

Pokušaj ubistva Beka dogodio se 14. novembra 2014. godine u popodnevnim časovima ispred njegove kuće u Beogradu, kad je na njega ispaljeno više hitaca.

Mediji su prenijeli ranije da su na mjestu pokušaja ubistva Beka pronađene četiri čaure metka PPU 9 mm "luger", kao i da je to municija domaće proizvodnje koju koriste "sig sauer" i "zbrojovka" i da se proizvodi u fabrici "Prvi partizan" iz Užica.

Bonus video: