Đurđević: Izbori u Srbiji regularni, nezapamćen pritisci na RIK

Đurđević je istakao da je iznenađen malim brojem prigovora koji su podnijeti RIK-u, s obzirom da su juče, kako je rekao, razni akteri izbornog procesa "bombardovali javnost izjavama o nepravilnostima, bugarskim vozovima, nedostajućim listićima"
0 komentar(a)
RIK Srbija, Foto: Betaphoto
RIK Srbija, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 25.04.2016. 19:02h

Predsjednik Republičke izborne komisije (RIK) Srbije, Dejan Đurđević izjavio je danas da je izborni dan u Srbiji protekao regularno, uz zabilježene dvije nepravilnosti, i dodao da je ono što se sinoć događalo od strane pojedinih učesnika izbornog procesa predstavljalo "nezapamćen vid pritiska" na RIK.

RIK saopštila danas, da je na osnovu 97,46 odsto prebrojanih glasova, na parlamentarnim izborima u Srbiji najviše glasova, odnosno 48,25 odsto osvojila koalicija "Aleksandar Vučić - Srbija pobjeđuje", a da u Skupštinu ulazi još šest izbornih lista.

Đurđević je novinarima na konferenciji ponovio da su juče zabilježene dvije nepravilnosti - jedna na biračkom mjestu 24 u Vranju i druga na biračkom mjestu 57 u Jagodini, ali da su izbori protekli regularno.

"Tu konstataciju potvrđuje i preliminarni izvještaj o nalazu i zaključcima koji je RIK-u dostavila međunarodna komisija za posmatranje izbora i u kome se navodi da su izborne procedure sprovedene na efikasan način i u skladu sa zakonom, a da je RIK počeo da objavljuje rezultate u ranim jutarnjim časovima čime je doprinio transparentnosti procesa", rekao je Đurđević.

On je podsjetio da RIK ima rok da u četvrtak objavi rezultate pošto razmotri sve podnijete prigovore.

Đurđević je istakao da je iznenađen malim brojem prigovora koji su podnijeti RIK-u, s obzirom da su juče, kako je rekao, razni akteri izbornog procesa "bombardovali javnost izjavama o nepravilnostima, bugarskim vozovima, nedostajućim listićima".

"Očekivao sam ogroman broj prigovora, a do sada je samo SNS podnijela dva", rekao je Đurđević.

"Ono što se sinoć dešavalo od strane pojedinih učesnika izbornog procesa je jedan nezapamćen vid pritiska na RIK koji do sada nije zabilježen. I to od ljudi za koje sam prvi put čuo kao aktere u aferi glasanja iz Bodruma", istakao je Đurđević.

RIK će sa rezultatima izaći u javnost kada obradi 100 posto biračkog tijela, dodao je on.

Bonus video: