RIK: SNS 131 mandat, u parlamentu i pet manjinskih stranaka

Prema najnovijim preliminarnim rezultatima u Skupštinu Srbije, pored SNS, ulaze i koalicija SPS-JS, Demokratska stranka, SRS, Pokret Dosta je bilo, koalicija SDS-LDP-LSV, kao i koalicija DSS-Dveri
91 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.04.2016. 11:07h

Republička izborna komisija (RIK) saopštila je danas, na osnovu 97,46 odsto prebrojanih glasova, da je na parlamentarnim izborima najviše glasova, odnosno 48,25 odsto osvojila koalicija "Aleksandar Vučić - Srbija pobjeđuje", a da u Skupštinu ulazi još šest izbornih lista.

Prema najnovijim preliminarnim rezultatima u Skupštinu Srbije, pored SNS, ulaze i koalicija SPS-JS, Demokratska stranka, SRS, Pokret Dosta je bilo, koalicija SDS-LDP-LSV, kao i koalicija DSS-Dveri.

Ako ostanu ovakvi rezultati, SNS bi dobila 131 mandat, SPS 30, SRS 21, po 16 mandata dobili bi DS i Dosta je bilo, a po 13 Dveri-DSS i koalicija SDS-LDP-LSV.

Od manjinskih stranaka, SVM bi imao četiri mandata, BDZ Muamera Zukorlića i SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina po dva mandata, dok bi po jedan mandat osvojili Pokret za demokratsko djelovanje i Zelena stranka.

Prema podacima RIK-a, lista SPS-JS osvojila je 11,01 odsto glasova, SRS 8,05 odsto glasova, DS 6,05 odsto, Pokret Dosta je bilo 5,99 odsto, koalicija SDS-LDP-LSV 5,03 odsto glasova, dok je koalicija DSS-Dveri osvojila pet odsto.

Savez vojvođanskih Mađara osvojio je 1,52 odsto glasova, a lista Borko Stefanović - Srbija za sve nas 0,94 odsto glasova.

Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka Muamer Zukorlić osvojila je 0,85 odsto glasova izašlih birača, a stranka Stranka demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin 0,79 odsto.

Listi Zavetnici Milica Đorđević pripalo je 0,73 odsto, dok je Zelena stranka osvojila 0,63 odsto izašlih birača.

Lista U inat - Složno za Srbiju - Narodni savez 0,47 odsto, a Partija za demokratsko djelovanje Ardita Sinani 0,43 odsto, grupa građana za Preporod Srbije 0,35 odsto glasova, Ruska stranka 0,36, dok je Srpsko-ruski pokret dobio 0,26 odsto.

Lista Dijalog - mladi sa stavom osvojila je 0,21 odsto glasova, a Republikanska stranka 0,12 odsto.

Predsednik RIK-a Dejan Đurđević izjavio je da su RIK-u prijavljene dvije nepravilnosti koje su bile poznate i juče - na biračkom mjestu u Vranju i Jagodini i da drugih prigovora nije bilo, ali da se mogi očekivati s obzirom na razne nepravilnosti koje opozicija spominje.

U Jagodini je na jednom biračkom mjestu član izborne komisije u vidno alkoholisanom stanju razbio dvije glasačke kutije, a u Vranju je pronađen listić koji je kružio među biračima. Oba birčka mjesta su zatvorena nakon incidenata i na njima će izbori biti ponovljeni.

Đurđević je rekao da će opoziciji dati prostoriju u kojoj će moći da pregledaju sav izborni materijal uz prisustvo i nadgledanje predstavnika RIK-a.

On je podsjetio da večeras u 20.00 ističe rok za podnošenje prigovora.

Povodom primjedbi predstavnika DSS-a i Dveri da ne mogu da prisustvuju brojanju glasova koji su stigli u Vranje i Rašku sa Kosova i Metohije jer je to omogućeno samo onima koji su imali parlamentarni status u dosadašenjem sazivu skupštine, Đurđević je podsjetio da je to u skladu sa uputstvom za sprovođenje izbora na Kosovu koje je donijeto 2012. godine i za koje je glasao i predstavnik DSS-a.

Bonus video: