Pajtić: Izbori u Srbiji bili sve samo ne fer i pošteni, glasovi kupovani

"DS zahtijeva da se utvrdi ko je organizovao sistem po kojem su sprovđjene nepravilnosti i ko je obezbijedio novac za to", kazala je Jerkov
0 komentar(a)
Izbori, Srbija, Foto: Betaphoto
Izbori, Srbija, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 24.04.2016. 22:58h

Predsjednik Demokratske stranke Bojan Pajtić izjavio je večeras da su prijevremeni parlamentarni izbori u Srbiji bili sve samo ne fer i pošteni i da su kupovani glasovi.

Prema najnovijim preliminarnim rezultatima vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji koje je objavio Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSid), lista Srpske napredne stranke koju predvodi Aleksandar Vučić nema većinsku podršku, na uzorku od 90,6 odsto prebrojanog izbornog materijala - osvojila je 49,2 odsto glasova, javlja RTS.

Pajtić je na konferenciji za novinare u DS rekao da je ta stranka prema prvim rezultatima osvojila 7,28 odsto glasova birača i da su građani koji su glasali za DS pokazali da su za pravednu, slobodnu i demokratsku Srbiju.

On je istakao da je DS bila izložena višemjesečnoj satanizaciji kako bi se uništila najjača opoziciona stranka koja je najsnažnija brana vladavini jednog čovjeka.

Portparolka Demokratske stranke Aleksandra Jekrov izjavila je večeras da je današnje izbore obilježio veliki broj nepravilnosti i izborne krađe na velikom broju glasačkim mjesta.

"Na nadležnima je da utvrde koji broj glasova je ukraden", rekla je Jerkov na konferenciji za novinare u izbornom štabu DS.

Ona je navela da je konačno razotkriven sistem krađe poznat kao "bugarski voz" po kome glasač dobije popunjen listić ispred biračkog mjesta, ubaci ga u kutiju, izađe s praznim listićem, čime dokazuje kako je glasao onima koji su mu dali novac.

Kako je istakla, osim tih kružnih listića utvrđeno je i da je gradonačelnik Beograda Siniša Mali ubacio listić u kutiju koja nije bila zapečaćena i u kojoj nije bio kontrolni listić, na šta su kontrolori DS-a uložili prigovor.

Jerkov je rekla da je veliki broj aktivista vladajućih stranaka ispitivao birače ispred biračkih mjesta za koga glasaju.

"DS zahtijeva da se utvrdi ko je organizovao sistem po kojem su sprovđjene nepravilnosti i ko je obezbijedio novac za to", kazala je Jerkov.

Ona je naglasila da su i predizbornu kampanju obilježili nefer izborni uslovi.

Šešelj: Nijesam zadovoljan, za dvije godine mogući novi izbori

Predsjednik SRS Vojislav Šešelj izjavio je večeras da nije zadovoljan izbornim rezultatima, da je očekivao više, ali da je za njegovu stranku u ovom trenutku najvažnije da je povratila status parlamentarne stranke.

On je na konferenciji za novinare u izbornom štabu SRS rekao da su njihovi rezultati kasnili zbog pojava u pojedinim opštinskim odborima, gdje su stranke koje nijesu prešle cenzus tražile više uzastopnih prebrojavanja glasova.

"Moram priznati da nijesmo zadovoljni, očekivali smo više, ali narod je tako presudio, mi ne možemo da se ljutimo na svoj narod, koji je procijenio da vrijedimo ovoliko, a naša borba se nastavlja i ubijeđeni smo da ćemo građanima Srbije koji su nam ukazali povjerenje ispuniti očekivanja i želje", rekao je Šešelj.

Dodao je da je situaciji u Srbiji teška i da se "za dvije godine mogu očekivati vanredni parlamentarni izbori".

"Sljedeće godine su predsjednički, tako da, kako stvari stoje, izbora nam neće nedostajati", rekao je Šešelj.

Istakao je da je SRS sigurno prošla u Vojvodini, i da u pokrajini ima bolji rezultat, ali da u ovom trenutku ne može iznijeti tačne rezultate.

"Trudićemo se da skupština bude ozbiljnija nego u ovom mandatu, podići ćemo nivo skupštinskih rasprava", rekao je Šešelj.

Rašković Ivić: Osvojili smo šest odsto glasova, moguća krađa

Predsjednica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić izjavila je večeras da je ta stranka prema prvim rezultatima osvojila šest odsto glasova na današnjim prijevremenim parlamentarnim izborima i da sve pokazuje da bi moglo da dođe do krađe glasova.

"Razlika i sporost u brojanju glasova i riješenost CESID-a da se večeras ne obrade podaci govore da bi moglo da dođe do krađe glasova na različite načine", rekla je Rašković Ivić na konferenciji za novinare.

On je istakla da očekuje da će biti nepravilnosti u prebrojavanju glasova na Kosovu, u zatvorima i na drugim mestima gdje lista DSS-Dveri nema svoje posmatrače.

Radulović: Osvojili smo između 7 i 11 odsto glasova

Lider Pokreta "Dosta je bilo" Saša Radulović izjavio je večeras su podaci o izbornim rezultatima koje ta stranka ima bitno drugačiji od onih koji su objavljeni, i da po njima pokret "Dosta je bilo" ima između 7 i 11 odsto glasova.

On je kazao da će se taj pokret boriti za spriječavanje bilo kakve izborne krađe i da će sprovesti analizu rezultata sa svakog biračkog mjesta.

"Sve ćemo proveriti i nećemo da dozvolimo bilo kakve manipulacije. Mi sigurno prolazimo cenzus i očekujemo rezultat između 7 i 11 odsto . Ovo je početak jedne nove ere u Srbiji", rekao je Radulović obraćajući se u izbornom štabu Pokreta Dosta je bilo.

Tadić i Jovanović: Uvjereni smo da prelazimo cenzus, nećemo u koaliciju sa SNS

Lideri LDP-a i SDS-a Čedomir Jovanović i Boris Tadić čestitali su večeras lideru SNS-a Aleksandru Vučiću na pobjedi na izborima, uvjereni su da ulaze u parlament, a poručuju da neće u koaliciju sa SNS.

Oni su, u obraćanju novinarima u izbornom štabu koalicije LDP-LSV-SDS rekli da prema njihovim preliminarnim rezultatima prelaze cenzus.

"Naši rezultati govore da smo u grupi stranaka koje su između pet i šest odsto, ali rezultati variraju od trenutka do trenutka", rekao je Tadić i dodao da se nada da će rezultati iz Vojvodine, ali i Beograda podići izborni rezultat te stranke.

"Biće potrebno sačekati konačne rezultate, biće mnogo primjedbi na izborni proces i pokazujem uzdržanost, ne prema našim rezultatima,već prema rezultatima SNS-a", rekao je Tadić.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović zahvalio je građanima što su glasali i "izvinio za veliku sramotu što se se tiče prebrojavanja glasova".

"Ne znam nijednu zemlju da četiri sata po zatvaranju biračkih mjesta ne može da saopšti izborne rezultate, a posljednje što želim je da se ovi izbori završe na isti način kao 1996. godine", rekao je Jovanović.

On je čestitao lideru SNS-a Aleksandru Vučiću na sjajnom izbornom rezultatu, kao i svim strankama koje su prošle censuz.

"Na zalost,ne mogu da vam kažem procente, čekamo rezultate sa Kosova, tamo je po svim informacijama glasalo 50.000 građana i to će uticati na stranačke rezultate, ali ne može da promijeni činjenicu da su sve stranke iz naše koalicije parlamentarne stranke", rekao je Jovanović.

Bonus video: