Mesić: Nad današnjom Hrvatskom se nadvio ustaški zloduh

U obraćanju pred oko 2.000 okupljenih na komemoraciji u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABAH) čiji je počasni predsjednik, Mesić je ocjenio da se danas u Hrvatskoj vodi politika skrivanja, negiranja ili u najmanju ruku relativiziranja ustaških zločina
86 pregleda 23 komentar(a)
Stjepan Mesić, Foto: Beta
Stjepan Mesić, Foto: Beta
Ažurirano: 24.04.2016. 19:34h

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić danas je na komemoraciji žrtava koncentracionog logora u Jasenovcu oštro kritikovao aktuelnu vlast zbog relativizacije ustaštva i upozorio da se nad današnjom Hrvatskom "nadvio ustaški zloduh".

"Ako neko govori kao ustaša, ako zastupa i promoviše ideje što su ih zastupali ustaše, ako ističe njihovo znakovlje i simbole, ako pjeva njihove pjesme, onda je on ustaša. I zato nije nikakvo pretjerivanje, a još manje laganje, ako se kaže, da se nad današnju Hrvatsku nadvio ustaški zloduh, a da među onima koji se predstavljaju kao demokrate i antitotalitaristi, ima ljudi koji se ne mogu ni doživeti, ni opisati drugačije nego kao ustaše", rekao je Mesić u Jasenovcu.

U obraćanju pred oko 2.000 okupljenih na komemoraciji u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABAH) čiji je počasni predsjednik, Mesić je ocjenio da se danas u Hrvatskoj vodi politika skrivanja, negiranja ili u najmanju ruku relativiziranja ustaških zločina.

"U dugoj istoriji hrvatskog naroda nema mračnijeg razdoblja od one četiri godine u kojima je vladao ustaški teror, u kojima su ovdje, ali i u mnogim drugim logorima ubijani Srbi, Romi, Jevreji i Hrvati antifašisti, u kojima se ubijalo zbog imena, vjere, nacije ili uverenja", naglasio je Mesić.

On je nekoliko puta istakao da je ustaški pokret bio najveće zlo i najveća sramota u istoriji hrvatskog naroda i ocjenio da bi ćutanje o zločinima u Jasenovcu i izbjegavanje osude tih zločina bilo "ravno samoubistvu demokratske, na antifašizmu zasnovane hrvatske države".

Mesić je odbacio pojedine kritike da se bojkotom državne komemoracije politizuju žrtve Jasenovca i naglasio da SABAH bojkotuje one "koji bez trunke pijeteta bezočno manipulišu ubijenima, žrtvama ustaškog režima".

"Oni su, naime, ti koji koriste Jasenovac za promovisanje svoje nakaradne teze o izjednačenosti fašizma i antifašizma, što ga za tu priliku zovu komunizmom, kao zala što ih treba odbaciti", rekao je bivši hrvatski predsjednik.

Komemoraciji u organizaciji SABAH prisustvovali su i bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i bivši premijer i lider Socijaldemokratske partije Zoran Milanović, koji je poslije komemoracije na svom Fejsbuku napisao da je "odobravanje politike relativizacije ustaškog režima i moralno bjedno i štetno za Hrvatsku".

Na komemoraciji su bili brojni opozicioni poslanici, predstavnici Srpskog narodnog vijeća, romskih udruženja, udruženja civilnog društva, a vijence su položile i delegacije ambasada Srbije, Rusije, SAD i Novog Zelanda.

Riječ je o trećoj ovogodišnjoj komemoraciji pošto su Koordinacija jevrejskih opština u Hrvatskoj, Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca i antifašista odlučili da bojkotuju zvaničnu komemoraciju zbog "relativizacije i revitalizacije ustaštva". Prošlog petka održana je komemoracija žrtvama jasenovačkog logora u organizacije Koordinacije jevrejskih opština, a prije dva i državna na kojoj su, među ostalim, bili premijer Hrvatske Tihomir Orešković, potpredsjednici Vlade Tomislav Karamarko i Božo Petrov i nekoliko ministara. Na toj komemoraciji nije bilo govora.

Bonus video: