Vučak: Papa Franjo lično zaustavio kanonizaciju Stepinca, nakon pisma patrijarha Irineja

Opisujući dešavanja u aprilu 2014., Vučak je rekao da je bilo „krajnje dramatično“ i da je jedan dio kardinala bio siguran da će Stepinac biti kanonizovan, ali je za papu Franja to pismo bilo signal za uzbunu, i provjeru informacija iz Beograda
14 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.04.2016. 14:57h

Papa Franja lično je zaustavio kanonizaciju Alojzija Stepinca nakon pisma koje mu je uputio patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej, izjavio je bivši hrvatski ambasador u Vatikanu Filip Vučak.

Prema njegovim riječima, zajednička komisija Katoličke i Pravoslavne crkve počeće raspravu o tome "prije ljeta", ali ne može da se predvidi kada bi mogla biti donijeta odluka.

On je za Večernje Novosti naglasio da je patrijarh Irinej u pismu jasno rekao da smatra da je riječ o visokom svešteniku koji je podržavao NDH, nasilno pokrštavao pravoslavne vjernike i podržavao rasne zakone.

To je drugi takav slučaj u Katoličkoj crkvi, kaže Vučak, a sigurno je samo da do kraja rada komisije papa Franjo neće donositi odluke o Stepincu.

Opisujući dešavanja u aprilu 2014., Vučak je rekao da je bilo „krajnje dramatično“ i da je jedan dio kardinala bio siguran da će Stepinac biti kanonizovan, ali je za papu Franja to pismo bilo signal za uzbunu, i provjeru informacija iz Beograda.

On je dodao da je potom na adresu Vatikana stiglo i pismo predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, a onda još jedno pismo patrijarha Irineja.

"Papa je tada odlučio da predloži osnivanje mješovite komisije koja će detaljno razmotriti život i rad kardinala Stepinca", rekao je Vučak.

Bonus video: