VANREDNI PARLAMENTARNI IZBORI U SRBIJI

CeSid: SNS 49,2 odsto, cenzus prešla i koalicija SDS-LDP-LSV

Predstavnici Republičke izborne komisije (RIK) su se prvi put obratili sa uzorkom od 27,25 odsto prebrojanih glasova i po njihovim rezultatima, SNS osvojila 49,3 odsto glasova, SPS 12,1, SRS - 7,94, DS 6,13, Dosta je bilo 4,94 SDS-LDP-LSV 4,97 i DSS-Dveri 4,91
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2019. 17:12h

Prema najnovijim preliminarnim rezultatima juče održanih vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji koje je objavio Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSid), lista Srpske napredne stranke koju predvodi Aleksandar Vučić nema većinsku podršku, na uzorku od 90,6 odsto prebrojanog izbornog materijala - osvojila je 49,2 odsto glasova, javlja RTS. 

Njihovi doskorašnji koalicioni partneri iz Socijalistička partija Srbije (SPS) i Jedinstvena Srbija (JS) osvojili su 11,3, koalicija stranaka oko Demokratske stranke 5,9. U Skupštinu će i Srpska radikalna stranka (SRS) - 7,9 odsto, Pokret Dosta je bilo na čijem čelu je Saša Radulović 5,7, koalicija Demokratske stranke Srbije (DSS) i Dveri sa 5,1, a po prvi put CeSid saopštava da je cenzus prešla i koalicija SDS-LDP-LSV (Boris Tadić, Čedomir Jovanović i Nenad Čanak) koja je osvojila 5 odsto glasova.

CeSid je večeras saopštio da još nema finalnu prognozu.

Bojan Klačar iz CeSID je u specijalnom programu B92 rekao da ovakve podatke treba uzeti sa rezervom i da su moguće promjene. 

Predstavnici Republičke izborne komisije (RIK) su se prvi put obratili sa uzorkom od 27,25 odsto prebrojanih glasova i po njihovim rezultatima, SNS osvojila 49,3 odsto glasova, SPS 12,1, SRS - 7,94, DS 6,13, Dosta je bilo 4,94 SDS-LDP-LSV 4,97 i DSS-Dveri 4,91.

Prema navodima organizacije CRTA na osnovu 96 odsto obrađenog uzorka, SNS je dobila 48,59 odsto, SPS je na 11, SRS 7,86, DS 6,09, DSS-Dveri 5,09, SDS-LDP-LSV 5,05, Dosta je bilo 5,81, a nevažećih je 3,2 odsto. 

Predsjednik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić rekao je da duboko dirnut izbornim rezultatima i da su građani Srbije izabrali SNS da vodi novu Vladu Srbije.

Predsjednik Demokratske stranke Bojan Pajtić izjavio je večeras da su prijevremeni parlamentarni izbori u Srbiji bili sve samo ne fer i pošteni i da su kupovani glasovi.

Biračka mjesta za vanredne parlamentarne, redovne pokrajinske i lokalne izbore u Srbiji zatvorena su u 20 sati.

Građani Srbije juče su glasali na vanrednim parlamentarnim i redovnim pokrajinskim i lokalnim izborima.

Građani su od jutros od sedam sati birali nove sazive republičkog, pokrajinskog i najvećeg broja parlamenata lokalnih samouprava.

Pravo glasa imao je 6.739.441 birač, koji su to pravo mogli da iskoriste na 8.377 biračkih mesta.

Na vanrednim parlamentarnim izborima do 19 sati glasalo je 52,9 odsto građana s biračkim pravom, saopštio je Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID)

U CeSID-u očekuju da izlanost bude oko 57 odsto.

RIK: Izlaznost do 18 sati je 47,68 odsto glasača

Do 18 sati na birališta u Srbiji je izašlo 47,68 odsto upisanih birača, saopštila je Republička izborna komisija. 

U centralnoj Srbiji do 18 sati izašlo je 47,44 odsto, u Vojvodini 48,34 odsto, a u Beogradu 47, 14 odsto upisanih birača, rekao je direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

CeSid: Neke nepravilnosti su bile zanimljive

Na vanrednim parlamentarnim izborima do 17 sati glasalo je 43,5 odsto građana s biračkim pravom, saopštio je ranije juče CeSID. 

Programski direktor CESID-a Đorđe Vuković prenio je da je u centralnoj Srbiji izlaznost veća i iznosi 45,9 odsto.

Izlaznost u Beogradu je 39,5 odsto, a u Vojvodini 42,8 procenata.

Vuković je ukazao da, ako se poredi izlaznost od 2008. godine do  prošlih izbora, onda je ova u 17 časova jedna od većih, koja je samo malo manja od 2012. godine.

Prema njegovim očekivanjima izlaznost na ovim izborima ne bi trebalo da bude niža nego na prošlim izborima, i dodao da postoji mogućnost da bude veća od 53 odsto.

Vuković je istakao da ove izbore obilježava i veoma mali broj nepravilnosti.

On je istakao da je svega desetak nepravilnosti prijavljeno, i da se neke mogu svrstati u red zanimljivosti.

Sve nepravilnosti, kako je dodao, procesuirane su od strane izbornih komisija, koje su postupali po nepravilnostima i razriješili ih.

Vuković je ukazao da se na jednom biračkom mjestu desila situacija da je jedan birač bio upisan samo za lokalne izbore, a dobio je od komisije listić za glasanje za republičke izbore.

Isto tako naveo je da je u Jagodini zabilježena situacija na jednom biračkom mjestu gdje je jedno lice oštetilo i odnijelo izborni materijal, te je glasanje obustavljeno.

"Te nepravialnosti su uobičajene, a ukupno gledano manje ih je od ranijih izbornih procesa", kazao je Vuković.

Inače, do 14  sati na vanredne parlamentarne izbore u Srbiji je izašlo 28,89 odsto upisanih birača, saopštila je Republička izborna komisija. 

U centralnoj Srbiji do 14 sati izašlo je 28,96 odsto, u Vojvodini 28,69 odsto, a u Beogradu 28,49 odsto upisanih birača, rekao je direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

On je podsjetio da je na parlamentarnim izborima 2014. godine do 14 sati glasalo 28,37 odsto upisanih birača, te da je neznatno veća izlaznost u tom periodu nego prije dvije godine.

Kovačević je podsjetio da je konačna izlaznost prije dvije godine bila 53,09 odsto.

Upitan da li je bilo nekih nepravilnosti, on je rekao da nema takve informacije.

Narednu konferenciju RIK će održati u 19 sati kada će biti dat presjek izlaznosti do 18 sati.

Prema podacima Centra za slobodne izbore i demokratiji (CeSID), do 14 sati je na izborima glasalo 29,7 odsto upisanih birača, prenio je B92.  

Izlaznost do 14 sati na izborima 2014. godine bila je 27,7 odsto birača. 

Vuković: Na nekoliko mjesta je bilo problema, nije bilo ozbiljnih kršenja izbornih procedura

Do polovine izbornog dana u Srbiji nije bilo "ozbiljnih kršenja izbornih procedura", izjavio je ranije juče predstavnik Cesid-a Đorđe Vuković.

"Na nekoliko biračkih mjesta došlo je do problema, ali su Republička izborna komisija ili Opštinske izborne komisije reagovale i spriječeno je kršenje procedure. Ovo je moglo bi se reći, jedan od izbornih procesa u kojima ima najmanje nepravilnosti ili potencijalnih zloupotreba", kazao je Vuković.

On je kazao da je do 14 sati biračko pravo iskoristilo 29,7 odsto građana upisanih u birački spisak.

Prema podacima Cesida najviši odziv bio u centralnoj Srbiji sa 31,5 odsto, dok je odziv bio najmanji u Beogradu 26,5 odsto.

Galerija

Preporučujemo za Vas