"ŠARENA REVOLUCIJA"

Antivladini protesti u Skoplju održani 10. put

Demonstranti u organizaciji građanskog pokreta "Protestujem" traže ostavku predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova zbog abolicije političara koji su osumnjičeni za krivična djela, kao i da se odlože izbori koji su zakazani za 5. jun, da makedonska vlada podnese ostavku i da bude formirana ekspertska vlada koja će pripremiti fer i kredibilne izbore
106 pregleda 0 komentar(a)
Skoplje protest, Foto: Twitter.com
Skoplje protest, Foto: Twitter.com
Ažurirano: 10.02.2019. 17:41h

Hiljade građana Skoplja i večeras su, deseti put, protestovali tražeći ostavku predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova i izražavajući nezadovoljstvo vladavinom VMRO DPMNE.

"Šutka (zatvor) ti ne gine, Nikola", pjeveli su večeras demonstranti na protestima u organizaciji građanskog pokreta "Protestujem", poručujući bivšem premijeru i lideru VMRO DPMNE Nikoli Gruevskom da će jednog dana morati da odgovra pred zakonom, kako kažu, za sva zlodjela koji je počinio prethodnih godina.

Kao i prethodnih dana, protest je započet ispred Specijalnog tužilaštva koje se bavi aferom o prisluškivanim razgovorima, u znak podrške toj instituciji.

"Šarena revolicija" građanskog pokreta "Protestujem", koju je podržala opozicija predvođena Socijaldemokratskim savezom Zorаna Zaeva, večeras je ofarblala fasadu novoizgrađene barokne zgrade Agencije za medije, koje je dio vladinomg projekta "Skoplje 2104".

Demonstranti su obrisali farbu sa štitova policajaca koji su obezbjedjivali tu zgradu i zalijepili im srca od papira na štitove.

Farbanjem državnih institucija i spomenika, kako kažu, pokazuju nezadovoljstvo vlašću i revolt prema projektu "Skoplje 2014" na koji je, kako smatraju, vlast bespotrebno potrošila mnogo para.

Protestom ispred Agencije za medije su izrazili i nezadovoljstvo jer nije sprovedena medijska reforma, jedan od uslova iz Dogovora iz Pržina za održavanje kredibinih izbora.

Demonstranti u organizaciji građanskog pokreta "Protestujem" traže ostavku predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova zbog abolicije političara koji su osumnjičeni za krivična djela, kao i da se odlože izbori koji su zakazani za 5. jun, da makedonska vlada podnese ostavku i da bude formirana ekspertska vlada koja će pripremiti fer i kredibilne izbore.

Građani, koji su nezadovoljni desetogodišnjom vladavinom VMRO DPMNE Nikole Gruevskog, i večeras su protest završili ispred sjedišta Vlade Makednije

Demonstranti u Skoplju i više gradova u Makedoniji od 12. aprila protestuju zbog odluke Ivanova da abolira političare, među kojima je najviše članova rukovodstva vladajuće VMRO DPMNE Nikole Gruevskog.

Antivladini protesti u organizaciji pokreta "Protestujem", koje okuplja više od 80 građanskih nevladinih protesta, podržani su u više gradova Makedonije, u Bitolju, Ohridu, Velesu, Strumici, Kumanovu,  dok su u Bitolju i Velesu organizovane i kotrademostracije provladinog Pokreta za odbranu Makedonije. 

Prethodno su tokom dana u Skoplju protiv vlasti protestovale i manje albanske partije i nevladine prganizacije, izrazivši i protest zbog apecijalnog tužilaštva i zatvaranja Albanaca po nalogu aktuelne vlasti.

To je bio  prvi protest albanskih organizacija od kako je makedonski predsjednik Đorđe Ivanov abolirao političare, među kojima je najviše funcionera vladajuće VNRO DPMNE, u vezi sa aferom prisluškivanja razgovora.

Proteste su organizovali Udruženje bivših političkih zatvorenika i prognanika Albanaca u Makedoniji, Organizacija ratnih vetarana OVK i Pokret za reformu DPA (Demokratske partije Albanaca) gradonačelnika Struge Zijadina Sele i Nacionalni demokratski preporod.