"Krone": Protesti u Makedoniji podsjećaju na ukrajinski Majdan

Makedonija je sa jedne strane tampon-država, čija izvršna vlast štiti granicu sa Grčkom od navale izbjeglica, a s druge strane - bezbjednosni rizik za čitavu EU, piše njemačka štampa
2 komentar(a)
Makedonija, protest, Foto: Reuters
Makedonija, protest, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.04.2016. 11:49h

Protesti u Makedoniji neke podsjećaju na "ustanak na Majdanu", kada je otjerano ukrajinsko rukovodstvo, ali je i zemlja skliznula u građanski rat koji traje i danas, piše austrijski dnevnik "Krone".

"Taj scenario nije isključen ni u Makedoniji, pri čemu bi u sukob svakako bile uvučene i druge balkanske zemlje. Prije svega Albanija, jer 25 odsto stanovnika Makedonije čine Albanci koji se već dugo osjećaju kao građani drugog reda", navodi austrijski dnevnik, prenosi "Dojče vele".

"Krone" piše da je "Makedonija sa svojih dva miliona stanovnika sa jedne strane tampon-država, čija izvršna vlast štiti granicu sa Grčkom od navale izbjeglica, s druge strane je bezbjednosni rizik za čitavu EU".

Austrijski dnevnik ocjenjuje da je "najnovije demonstracije izazvao nečuveni potez predsjednika države Đorđa Ivanova koji je proglasio amnestiju za sve osumnjičene političare i biznismene umiješane u afere sa korupcijom i prisluškivanjem".

Makedonija je sa jedne strane tampon-država, čija izvršna vlast štiti granicu sa Grčkom od navale izbjeglica, a s druge strane - bezbjednosni rizik za čitavu EU, piše njemačka štampa.

Navodi se da je Evropska unija zaprijetila Makedoniji sankcijama - onaj ko ometa rješavanje krize koja traje već više od godinu dana, moraće da računa sa kaznenim mjerama kao što je zabrana ulaska u EU ili zamrzavanje bankovnog računa.

"Već više od nedjelju dana, hiljade ljudi u Skoplju protestuje tražeći ostavku makedonskog šefa države Đorđa Ivanova i odlaganje prijevremenih parlamentarnih izbora", piše list "Zidojče cajtung".

List ocjenjuje da se "pored protesta protivnika vlade, očekuju i dosad najveće demonstracije njenih simpatizera".

"Mala balkanska država se od izbora 2014. nalazi u političkoj krizi. Tada je konzervativna stranka VMRO-DPMNE pobijedila, a opoziciona SDSM je tvrdila da su izbori lažirani i bojkotovala je rad parlamenta. Prošle godine, kriza se produbila, kada je SDSM opružila šefa vlade Nikolu Gruevskog da je prisluškivala 20.000 ljudi, među njima i političare i novinare. Početkom ove godine, Gruevski je podnio ostavku, ali i dalje važi kao uticajan. Prema mišljenju eksperata, on bi trebalo da profitira od amnestije koju je Ivanov najavio prije nedjelju dana", navodi "Zidojče cajtung".

Njemački list "Handelsblat" piše da je "prošlogodišnjim sporazumom za Evropskom unijom predviđeno rasvjetljavanje afere i održavanje prijevremenih izbora, ali se to ne sprovodi u djelo".

"Makedonija, koja takođe želi članstvo u EU,ima ključnu ulogu u izbjegličkoj krizi. Ona je, kao i druge zemlje na Balkanskoj ruti, zatvorila svoju granicu i tako spriječila prolazak izbjeglica na putu ka Njemačkoj i drugim zemljama sjeverne Evrope", navodi "Handelsblat".

Bonus video: