KRIK: Mosak Fonseka progledao kroz prste osuđenom srpskom biznismenu

U maju 2014, srpski biznismen Igor Sabo angažovao je advokate iz Budimpešte da mu obezbede ovlašćenje za zastupanje jedne ofšor kompanije
164 pregleda 1 komentar(a)
Igor Sabo, Foto: Facebook
Igor Sabo, Foto: Facebook
Ažurirano: 21.04.2016. 09:28h

Agencija za osnivanje ofšor firmi „Mossack Fonseca“ bila je upoznata sa krivičnim delima srpskog biznismena Igora Saba, ali je uprkos tome nastavila da sarađuje sa njim. Kontroverzni domaći biznismen klijent je ove agencije više od 15 godina, a neke od ofšor firmi kojima je upravljao korišćene su za kriminalne aktivnosti, pokazuju podaci iz projekta „Panama papers“.

U maju 2014, srpski biznismen Igor Sabo angažovao je advokate iz Budimpešte da mu obezbede ovlašćenje za zastupanje jedne ofšor kompanije.

Advokati su poslali mejl panamskoj agenciji za osnivanje ofšor firmi „Mossack Fonseca“ zahtevajući dokumenta za kompaniju „Greenocean Corp.“ osnovanu 2005. godine na Sejšelima.

Ova kompanija je godinama bila „uspavana“. Nisu plaćane godišnje naknade za njeno održavanje pa je bila deaktivirana u sejšelskom poslovnom registru. Da bi pribavili originalna dokumenta za Saba, agenti su morali da je ponovo ožive.

Postojao je, međutim, još jedan problem. Agencija je bila dužna da proveri svakog klijenta, kako bi se sprečilo da osobe sa krivičnom prošlošću osnivaju ofšor firme.

Tokom provere Saba, agenti „Mossack Fonseca“ pronašli su informacije o kriminalnim aktivnostima u koje je upleten ovaj biznismen.

„Dragi gospodine, naše kolege iz odeljenja koje se bavi proverom klijenata našle su negativne rezultate za gospodina Igora Saba“, stigao je odgovor mejlom Sabovim advokatima od agencije „Mossack Fonseca“ 11. novembra 2014. godine.

Zaposleni u agenciji našli su istraživačku priču novinarske organizacije Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) o Igoru Sabu koja je objavljena u februaru 2014. godine. U priči je otkriveno da su protiv njega od 2003. godine podnošene krivične prijave u nekoliko slučajeva finansijskog kriminala, uključujući izvlačenje novca iz firme, izbegavanje plaćanja poreza i pravljenje koruptivnih poslova sa državnom kompanijom. Otkriveno je i da je Sabo sarađivao sa Zoranom Ćopićem koji je u Bosni i Hercegovini osuđen za pranje kokainskog novca.

Agenti iz „Mossack Fonseca“ pitali su Sabove advokate šta da rade. Nakon desetak dana, od advokata iz Budimpešte stigao je odgovor.

„Na osnovu primljenog odgovora od našeg klijenta, ljubazno Vas molimo da umesto za Igora Saba pripremite dokumenta na ime Jelena Terzić“, pisalo je u mejlu.

Terzić je, kako je KRIK otkrio, Sabova nevenčana supruga i bila je direktorka njegove srpske poljoprivredne firme „Cosun Seed“.

Agencija „Mossack Fonseca“ bila je zadovoljna ovom zamenom i nastavila da sarađuje sa Sabom – samo se njegovo ime u papirima nije više pojavljivalo.

Sabo je, ipak, bio njihov dugogodišnji klijent. Usluge agencije „Mossack Fonseca“ koristio je od 2000. godine od kada je zastupnik ofšor kompanija koje imaju različitu svrhu. Posredstvom nekih od njih učestvovao je u finansijskom kriminalu.

Detalji poslovanja ovih kompanija nalaze se u „panamskim papirima“ – internim podacima agencije „Mossack Fonseca“ do kojih su došle nemačke novine „Zidojče cajtung“ i Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) i podelili ih sa više od 100 medijskih organizacija, među kojima su OCCRP i Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK.

Pola miliona evra na ofšor

Podaci iz svetskih poslovnih registara pokazuju da Igor Sabo kontroliše kompanije u Srbiji, Mađarskoj, Slovačkoj i Velikoj Britaniji. Ove firme posluju i u Ukrajini i Africi, otkrili su novinari KRIK-a.

Njegove domaće kompanije nalaze se u Vojvodini i bave se trgovinom poljoprivrednim proizvodima i ugostiteljstvom. U Slovačkoj je izgradio reputaciju uspešnog biznismena, a njegov intervju u kojem objašnjava kako se posluje u poljoprivredi, objavljen je i na naslovnoj strani jednog tamošnjeg magazina.

Iza kompanija koje Sabo vodi, međutim, krije se mreža ofšor firmi. Neke od njih korišćene su za ilegalne poslove, pokazuje sudska dokumentacija i papiri sa ofšora, koje su prikupili novinari KRIK-a.

Sabo je bio zastupnik kompanije „Limess Ltd.“, osnovane 2000. godine u mestu Alofi, glavnom gradu male ostrvske države Niui nadomak Novog Zelanda – koja spada u poreski raj.

Ova firma korišćena je za nezakonito izvlačenje novca iz kompanije „Zvezda“ iz Novog Sada.

Sabo je 2003. godine kao direktor „Limess Ltd.“ učestvovao u prebacivanju oko pola miliona evra iz „Zvezde“ na račun ove ofšor kompanije. On je u ime „Limess Ltd.“ izdao lažne fakture koje su se odnosile na 8.000 tona veštačkog đubriva vrednog milion evra. „Zvezda“ nikada nije primila ovu robu, ali je novac uplaćen na bankovne račune „Limess Ltd“, a odatle prebačen na drugu ofšor kompaniju. Sabo je zbog ovoga osuđen na dve godine zatvora, a presuda Apelacionog suda u Novom Sadu postala je pravosnažna u decembru 2014.

Punomoćje za zastupanje Sabo ima i za dve sejšelske kompanije „Greenocean Corp.“ i „Actara Ltd“, registrovane 2005. i 2006. godine. Za osnivanje svih kompanija bila je angažovana agencija „Mossack Fonseca“.

Kompanija „Greenocean Corp.“ ima predstavništvo u Srbiji osnovano 2008. Nejasno je čime se bavi. Ova ofšor firma poseduje i mali udeo u ugostiteljskoj kompaniji „Nova plaža“, a do 2011. bila je vlasnik kompanije „Finam“ iz Novog Sada koja trguje žitom i hranom za životinje. „Greenocean Corp.“ takođe poseduje kompaniju „Actara s.r.o“ u slovačkoj prestonici Bratislavi i vlasnik je još jedne ofšor kompanije – „Greenocean Properties“.

Kriminalna prošlost

Sem za zloupotrebe u „Zvezdi“, Sabo je optužen u još jednom slučaju, a u trećem se nalazi pod istragom.

U maju 2013. optužen je u slučaju „Azotara“ – jednom od poznatijih koruptivnih slučajeva u Srbiji. Bivši ministar poljoprivrede Saša Dragin i još 20 osoba optuženi su za malverzacije u vezi sa preprodajom veštačkog đubriva koje „Azotara“ proizvodi.

Đubrivo su, kako se navodi u optužnici, po povlašćenoj ceni kupovale kompanije koje na to nisu imale pravo po tadašnjim uredbama Vlade Srbije. Ukupna šteta naneta državnom budžetu je oko devet miliona evra, piše u optužnici.

Jedna od firmi koja je mimo pravila došla do đubriva bila je „Agroseme Invest“, koju je zastupao Sabo. U novembru 2010, preduzeće je od „Azotare“ kupilo oko 209 tona đubriva i na taj način ostvarilo korist od 20.000 evra, piše u optužnici.

U decembru 2013, policija je opet uhapsila Saba i još šest osoba. Osumnjičen je da je sa zaposlenima vojne ustanove „Morović“ oštetio ovu instituciju za približno 190.000 evra. Istraga u ovom slučaju je još u toku.

Novinari OCCRP/KRIK otkrili su i da je Sabo bio poslovni partner Zorana Ćopića, srpsko-bosanskog biznismena koji je u Bosni osuđen na četiri godine zatvora zbog pranja kokainskog novca. Ćopić je osuđen da je prao novac za narko-bosa Darka Šarića, koji je u Srbiji osuđen na 20 godina zatvora za šverc više od pet tona kokaina.

Mađarski partner u ofšoru

Novinari KRIK-a telefonom su razgovarali sa Sabom.

Rekao je da on ne stoji iza ofšor kompanija, već Geza Molnar, biznismen iz Mađarske. U svim pomenutim kompanijama Sabo je potvrdio da je bio zastupnik.

U dokumentima iz „Panama papers“ Molnar se pojavljuje kao vlasnik dve ofšor firme u kojoj je Sabo bio direktor – „Greenocean Corp.“ i „Actara Ltd“.

Molnar je, međutim, novinarima rekao da je Saba jednom sreo, ali je negirao da je ikada poslovao sa njim. Finansijski savetnik čije je ime zaboravio, upoznao ga je sa srpskim biznismenom u Privrednoj komori.

„Imao je neke zbunjujuće poslovne ideje“, rekao je Molnar. „Zaista se ne sećam o čemu je pričao, bilo je to pre 10 godina. Nije govorio engleski, pa se nismo sporazumeli.“

Molnar je potvrdio da je osnovao dve ofšor firme, čijih se imena ne seća. Rekao je da one nikada nisu poslovale.

„Sećam se kroz maglu da sam pokrenuo osnivanje dve kompanije kako bih spoveo neke poslovne ideje. Međutim, biznis plan je propao pre osnivanja kompanija, tako da nisam platio naknadu za njihovu registraciju, niti sam preuzeo vlasništvo nad njima“, rekao je Molnar.

Kako pokazuje dokumentacija, Sabova supruga je 2014. godine preuzela kontrolu nad „Greenocean Corp.“

Sabo je ispričao je da je do toga došlo iz „privatnih“ razloga, a ne zato što je otkrivena njegova krivična prošlost – kako pokazuju mejlovi.

„Ali ta firma nema ništa u Srbiji. U Srbiji ništa ona nije radila“, rekao je Sabo, iako dokumentacija pokazuje drugačije.

On je novinarima KRIK-a rekao i da nijedna druga ofšor kompanija u kojoj je zastupnik nije imala poslove u Srbiji – iako je „Limess“ učestvovala u zloupotrebama u preduzeću „Zvezda“.

„Poslovale su sa Slovačkom i poslovale su nešto sa Afrikom, ali ništa specijalno. Nešto malo. Samo je taj ‘Greeocean’ nešto radio, a ove ništa nisu radile, ove druge“, rekao je kratko Sabo.

Bonus video: