"NIKAD VIŠE OVAKVA VLAST"

Antivladini protesti u Skoplju, Bitolju i Strumici, demonstranti traže fer izbore

Prije dolaska pred VMRO DPMN protest je održan ispred Vlade Makedonije, gdje su traženi ostavka makedonskog predsjednika Đorđa Ivanova, odlaganje vanrednih parlamentarnih izbora zakazanih za 5. jun i formiranje ekspertske vlade koja će priremiti fer i kredibilne izbore
58 pregleda 5 komentar(a)
Skoplje protest, Foto: Twitter.com
Skoplje protest, Foto: Twitter.com
Ažurirano: 10.02.2019. 19:58h

Nekoliko hiljada demonstranata se večeras poslije protesta ispred zgrade Vlade Makedonije uputilo prema sjedištu vladajuće stranke, ali ih je policija spriječila da priđu bliže.

Policijski kordon spriječio je demonstrante da se približe sjedištu partije VMRO DPMNE u centru Skoplja i da tu iskažu nezadovojstvo njenom desetogodišnjom vladavinom. 

Ti protesti se peti dan zaredom održavaju zbog odluke predsjednika Makedonije da abolira političare i traže da oni koji su počinili kriminalma djela odgovaraju. 

Prije dolaska pred VMRO DPMN protest je održan ispred Vlade Makedonije, gdje su traženi ostavka makedonskog predsjednika Đorđa Ivanova, odlaganje vanrednih parlamentarnih izbora zakazanih za 5. jun i formiranje ekspertske vlade koja će priremiti fer i kredibilne izbore.

Demonstracije u organizaciji makedonski građanskih nevladinih organizacija okupljenih pod platformom "Protestujem!" podržala je opozicija na čelu sa Socijaldemokratskim savezom Makedonije (SDSM) čiji je lider Zoran Zaev prisistvovao večerašnjim protestima.

Demontranti, koji su nezadovoljni desetogdišnjom vladavinom VMRO DPMNE Nikole Gruevskog, skandirali su "Nema pravde, nema mira" i nosili transparetne "Nikada više ovakva vlast", "Tražimo optužnice za kriminal vlasti". Ispred kolone su nosili transparent "Protestujem", napisan na makedonskom i albanskom jeziku.

Protest je održan bez incidenata, a demonstranti su na ogradu vladine zgrade ispisali "Ostavka", "Nikada više VMRO", a na asfaltu ispred su napisali i parolu "Smrt fašizmu, sloboda narodu".

Protesti građanskog sektora su i večeras počeli okupljanjem ispred Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovre, kako bi dali podršku toj insituciji koja u svom radu nailazi na razne prepreke vladinih tijela i institucija. Oko vlade, parlamenta i na više drugih mjesta u centru Skoplja raspoređene su jake, dobro opremljene policijske snage.

Među političarima koje Ivanov abolirao najviše je funkcionera VMRO DPMNE i Vlade, koji su meta istrage Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore.

Odatle su otišli pred zgradu makedonske skupštine i poslije kraćeg zadržavanje se uputili prema zgradi vlade (udaljenoj oko jedan kilometer). Prolazeći pored Porte "Makedonija" (trijumfalna kapija koju je u centru Skoplja izgradila vlada Nikole Gruevskog) gađali su je jajima i farbom.

Tu se desio i manji incident, kada je djevojku koja je pokušala da ispiše grafit na trijumfalnoj kapiji udario nepoznati muškarac, nakon čega joj je grupa demonstranata pritekla u pomoć.

U napetoj atmosferi razgovarali su desetak minitu s tim muškarcem i tražili da objsani zašto je napao devojku.

Protesti sa zahtjevom da Ivanov povuče odluku o aboliciji političara, da se odlože zakazani palamnetarni izbori jer ne postoje uslovi da budu kredibilni održani su večeras i u Bitolju, četvrto veče zaredom.

Skoplju i Bitolju se večeras priključila i Strumica, gdje su protesti održani prvi put.