Vučić potvrdio da je Mali kupio 24 stana, najteže mu pala priča o Lončaru i "zemuncima"

"Od svih vaših priča i pitanja koja ste postavljali, za mene je to pitanje bilo ubjedljivo najteže", rekao je Vučić. "Time sam se bavio koliko sam mogao. Sem priča, nisam naišao na dokaze koji bi govorili protiv njega. Ako mi dokažete da je kriminalac, u budućnosti za njega neće biti mjesta. Ali ja imam povjerenje da nije tako, što ne garantuje da sam ja u pravu ili da vi niste u pravu."
130 pregleda 6 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: KRIK
Aleksandar Vučić, Foto: KRIK
Ažurirano: 14.04.2016. 08:26h

Premijer Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za Mrežu za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK odgovarao je na pitanja o nekretninama svoje porodice, ali i o ranijim istraživačkim pričama KRIK-a o Siniši Malom i Zlatiboru Lončaru.

Pitali su ga i u kakvim je odnosima sa kontroverznim biznismenima Zvonkom Veselinovićem i Stankom Subotićem, kao i sa Vladimirom Popovićem. Komentarisao je predaju Darka Šarića, hapšenje Dragoslava Kosmajca i negirao da se u Srbiji prate novinari.

Vučić je potvrdio da je Siniša Mali kao direktor dvije ofšor firme kupio 24 stana na bugarskom primorju, ali nije odgovorio na pitanje ko stoji iza njih. Ponovio je da Mali u vrijeme kada je bio njegov savjetnik nije bio direktor firmi i da je tada njegov potpis na dokumentima bio falsifikovan.

"Ovo vam potpuno jasno kažem – da je to radio sa mjesta mog savjetnika, ne bi bio gradonačelnik."

Upitan o otkriću KRIK-a da je Mali ilegalno prisvojio 10 hektara državne zemlje, objasnio je da nije pročitao taj tekst i da će to uraditi nakon intervjua.

Premijer Srbije je rekao da mu je "najteže pala" KRIK-ova priča o Zlatiboru Lonačaru. KRIK je otkrio da je Lončar kupio stan od zemunskog klana deset dana nakon smrti crnogorskog kriminalca za čije ubistvo su ga kasnije optuživali svjedoci saradnici sa suđenja ovoj mafijaškoj grupi.

"Od svih vaših priča i pitanja koja ste postavljali, za mene je to pitanje bilo ubjedljivo najteže", rekao je Vučić. "Time sam se bavio koliko sam mogao. Sem priča, nisam naišao na dokaze koji bi govorili protiv njega. Ako mi dokažete da je kriminalac, u budućnosti za njega neće biti mjesta. Ali ja imam povjerenje da nije tako, što ne garantuje da sam ja u pravu ili da vi niste u pravu."

Upitan da li je razgovarao sa Lonačarom o tome otkud da je kupio stan baš od "zemunaca", rekao je da jeste, ali da ne može da iznosi detalje: "Ne bih govorio o našem privatnom razgovoru."

Dokumentacija iz istrage koja je vođena protiv Lonačara, a koju su novinari KRIK-a zatražili od MUP-a, po Vučićevim riječima može postati javna.

"Ako je u skladu sa zakonom. Neće biti političkih smetnji da to dobijete", rekao je Vučić.

Subotić i Veselinović

Novinari KRIK-a pitali su Vučića i da objasni svoje odnose sa kontroverznim biznismenima Stankom Subotićem i Zvonkom Veselinovićem, koji su nedavno oslobođeni nakon problematičnih sudskih postupaka.

Premijer Srbije je odgovorio da Subotić nije finansijer Srpske napredne stranke (SNS): "Nikada, nijedan jedini dinar."

Tvrdi i da se nikada nije sreo s njim – jednom su u isto vrijeme boravili u hotelu "Ric" u Parizu, ali nijesu bili u istom društvu.

"Nemamo apsolutno nikakav kontakt", rekao je Vučić.

Rekao je i da Subotićev prijatelj Vladimir Popović nije njegov savjetnik, ali da ga je par puta samoinicijativno posavjetovao.

"Pozove i kaže: ‘Ej ovdje obrati pažnju na ovo’. U sferi medijskih savjeta, ništa više. I ja sam mu u to vrijeme na tome bio zahvalan."

Kontroverznog biznismena sa Kosova Zvonka Veselinovića premijer Srbije je, kako kaže, podržavao dok nije bio na vlasti i to samo u vrijeme dok su postojali problemi na graničnom prelazu "Jarinje" sa Kosovom.

"Ja sam mu pružao političku podršku tada dok sam bio u opoziciji. Podrška se tiče barikada, ne biznisa", rekao je Vučić.

"Zvonka Veselinovića vidio sam jedanput u životu. Vidio sam ga na Kosovu, to je bilo 2009. Čuo sam i da je jednom u Ledinama na Novom Beogradu bio na nekoj velikoj svadbi na kojoj sam bio i ja. Ali ga nisam vidio".

Premijer Srbije je istakao da je Veselinović razvio biznis još za vrijeme vlasti Demokratske stranke. Rekao je da Veselinović ne finansira, niti ima danas podršku SNS. Nije isključio mogućnost da neko iz njegovog okruženja sarađuje s Veselinovićem.

Šarić i Kosmajac

Prilikom predaje narko-bosa Darka Šarića u martu 2014. postojala su, prema Vučićevim riječima, dva paralelna procesa – jedan koji je vodila policija i drugi koji je vodila Bezbjednosno-informativna agencija (BIA).

"Ja sam dobijao oprečne informacije od njih. Onda sam uzeo i u jednom trenutku sam napravio mješoviti tim koji je imao apsolutnu nadležnost, bio je samo jedan policajac i četiri čovjeka iz BIA-e. Oni su pregovarali i oni su to obavili“, rekao je Vučić i dodao da o detaljima predaje ne može da priča jer se obavezao da će ih čuvati kao tajnu.

Demantovao je da se sa Šarićem pregovaralo o visini zatvorske kazne.

O razlozima smjene načelnika kriminalističke policije generala Rodoljuba Milovića nije želio da razgovara.

"Bilo je mnogo razloga, ali to bih želio da vam govorim nasamo, jer ne bih želio da ugrožavam bezbjednost države."

Na konstataciju novinara KRIK-a da sve što novinar sazna mora da zna i javnost, premijer je odgovorio "To onda ne mogu da vam kažem, nemojte da se ljutite."

Vučić je rekao da policijska akcija protiv Dragoslava Kosmajca nije uspjela jer nije bilo dovoljno dokaza i zato što su pojedinci koji su učestvovali u njoj "radili sa Kosmajcem".

"Na kraju je pronađena utaja poreza. Da li je to dovoljno – nije", rekao je Vučić. "Moguće ja da nije trebalo da na takav način to izgovorim (najavio hapšenje Kosmajca na konferenciji za štampu), ali to ne bi promijenilo ništa, imao je ozbiljnije izvore nego što je televizija."

Na pitanje da javnosti objasni kako je moguće da je "Informer" imao uvid u internu prepisku novinara KRIK-a, Vučić je rekao da ne zna.

"Ja to ne mogu da znam, ali to nije moj list. To je privatni list i nemojte da ih etiketirate kao moj zato što vam se ne sviđa šta pišu", rekao je i dodao da je uvjeren da urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića niko ne prati kao novinara.

"Sam ću da provjerim. To bi bilo veoma loše za našu zemlju. Ne doživljavam vas kao državnog neprijatelja. Ja Vama želim uspješan rad. Mislim da uvijek u razgovoru mogu da Vam odgovorim na svako pitanje, makar imali samo neprijatna pitanja. Za razliku od drugih, ja nisam pobjegao."

KRIK je premijera ispitao o njegovoj garsonjeri i nekretninama njegove porodice. Istraživanjem je utvrđeno da je premijer vlasnik jednog stana, ali da njegova porodica ima još šest nekretnina koje sve zajedno imaju 786 metara kvadratnih i vrijede preko milion i sto hiljada eura.

Bonus video: