Davor Dragičević i građani Banjaluke ponovo na ulicama, policija blokirala trg

"Slikajte sve ijednog pripadnika MUP-a. Biće sankcionisani", rekao je Davor Dragičević, ističući da su pripadnici MUP RS mogli da odbiju naređenje ministra policije Dragana Lukača i, kako je rekao, Milorada Dodika, da tuku građane na Trgu Krajine prije dva dana
3361 pregleda 2 komentar(a)
Sa ranijeg protesta "Pravda za Davida", Foto: Betaphoto/Foto Pava
Sa ranijeg protesta "Pravda za Davida", Foto: Betaphoto/Foto Pava
Ažurirano: 27.12.2018. 19:44h

Davor Dragičević, otac ubijenog mladića Davida Dragičevića, večeras je ponovo došao do Trga Krajine u Banjaluci, ali mu policija nije dozvolila da uđe na trg.

Dragičević je sa svijećom u rukama šetao u krug, a potom je najavio da će večeras ponovo šetati "stazama svog sina Davida". Na Trgu Krajine i večeras su raspoređene jake policijske snage, pripadnici Jedinice za podršku sa opremom za razbijanje demonstracija.

Njihov komandir zatražio je od građana, koji su se sa Davorom Dragičevićem okupili na trgu, da se raziđu.

Oko hiljadu ljudi, prevođenih Davorom Dragičevićem i Suzanom Radanović, roditeljima ubijenog mladića, krenulo je u šetnju ulicama Banjaluke.

"Slikajte sve ijednog pripadnika MUP-a. Biće sankcionisani", rekao je Davor Dragičević, ističući da su pripadnici MUP RS mogli da odbiju naređenje ministra policije Dragana Lukača i, kako je rekao, Milorada Dodika, da tuku građane na Trgu Krajine prije dva dana.

Dragičević je najavio novi skup na Trgu Krajine u nedelju u 18 časova, navodeći da je policiji predao zahtjev za održavanje tog skupa.

"Zahtjev je predan i to ce biti najveličanstveniji skup na ovim prostorima", kazao je Dragičević.

Prema njegovim riječima, na tom skupu iznijeće zahtjev koji će morati biti realizovan do 9. januara.

Dragičević se zahvalio svim gradovima u kojima su održani skupovi podrške njemu i grupi "Pravda za Davida", ponovivši da su njegovog sina ubili pripadnici MUP RS.

Komentarišući najavu predsjedavajućeg Predsedništva BiH MIlorada Dodika da će organizovati proteste pred Okružnim tužilaštvom Banjaluka, jer se sporo sprovodi istraga o ubistvu Davida Dragićevića, Davor Dragičević je kazao da Dodik "može sam trenirati s tužilaštvom".

"Sa nama nećeš", kazao je on.

Dragičević je još kazao da neće biti organizovanog dočeka Nove Godine na Trgu Krajine.

"Mi ćemo biti na Trgu i odbrojavati za sretniju 2019. godinu", kazao je on.

Vlada Republike Srpske danas je saopštila da nije zadovoljna dinamikom vođenja istrage u predmetu "David Dragičević" i zahtijeva od glavnog republičkog javnog tužioca da, u skladu sa svojim ovlašćenjima, preduzme sve mjere radi hitnog rješavanja ovog predmeta.

U saopštenju je navedeno da je Vlada RS "nezadovoljna dinamikom, s obzirom na to da je naredba o sprovođenju istrage u navedenom predmetu donijeta u junu 2018. godine, od kada nije vidljiv nikakav značajan pomak, te da je time nanijeta ozbiljna društvena šteta kako institucijama RS, tako i građanima".

Vlada RS zahtijeva od glavnog republičkog javnog tužioca da analizira rad i postupanje nosilaca pravosudnih funkcija u navedenom predmetu, te da u skladu sa utvrđenim činjenicama preduzme sve mjere u skladu sa zakonom, naglašava se u saopštenju.

Vlada RS je zatražila i od Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH da poslije utvrdjenih činjenica i preduzetih mjera glavnog republičkog javnog tužioca, utvrdi postojanje eventualne odgovornosti rukovodstva Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci i postupajućih nosilaca pravosudnih funkcija u predmetu "David Dragičević".

Bonus video: