Srbija: Novinarka RTV kažnjena zbog pitanja Vučiću o Šešelju

Direktor RTV Srđan Mihajlović je rekao kažnjenoj Svetlani Božić Krainčanić da će, po povratku na posao, moći slobodno da radi, čak i da ide na Vučićeve pres konferencije
96 pregleda 9 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 13.04.2016. 20:03h

Svetlana Božić Krainčanić, urednica dopisništva Radio-televizije Vojvodine u Beogradu, kažnjena je juče smanjenjem plate za 20 odsto zbog pitanja postavljenog predsjedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću, na konferenciji za novinare 1. aprila ove godine. NUNS i NDNV poručuju - novinarka nije prekršila nijednu normu.

Ona je na konferenciji za novinare Vučiću, pored svog pitanja, postavila i pitanje "Inicijative mladih za ljudska prava" koja je neposredno prije konferencije protestovala ispred zgrade Vlade i tražila od Vučića da odgovori na pitanja šta misli o političkom projektu "velike Srbije" i da li se odriče politike koju je vodio devedesetih godina.

Direktor RTV Srđan Mihajlović je rekao kažnjenoj Svetlani Božić Krainčanić da će, po povratku na posao, moći slobodno da radi, čak i da ide na Vučićeve pres konferencije, ali je u rješenju o kazni napisao da procjenjuje "da će izrečena mjera uticati na zaposlenu da ne učini istu povredu radne obaveze, kao i da će preventivno uticati na zaposlene", prenosi portal Cenzolovka.

Portal podsjeća da je pitanje glasilo: "Pošto ste rekli da je za vas jedina sporna stvar kada je Šešelj u pitanju njegova politika, koja je nazadna, da li to znači da se vi na neki način ne odričete te politike devedesetih, kada ste i sami bili uz Šešelja?".

Vučić je, nakon toga, glasno primijetio da je riječ o pitanju na kojem insistira Inicijativa mladih, što je potvrdila i novinarka. Premijer je zatim odgovorio na pitanje.

"U informativnoj redakciji RTV su mi po povratku sa pres konferencije rekli da ne pravim prilog i umjesto toga su zatražili službeno izjašnjenje o mom postupku. Prilog je napravljen od uvodnog dijela Vučićevog izlaganja, bez novinarskih pitanja. Direktor je, navodno, slušao direktan prenos pres konferencije, pa je tako saznao šta sam pitala“, kazala je Svetlana Božić Krainčanić za Cenzolovku.

Vučić: Kaznio je Pajtićev i Čankov direktor RTV, nemojte je kažnjavati zbog mene

" kaznio je, kako ja čujem, novinarku RTV. Tobož zbog mene. Nemojte da kažnjavate Svetlanu Božić zbog mene, jer ja volim njena pitanja. Uživam u njenim pitanjima. Uživam da odgovaram... To je razgovor. To je demokratija. To je dijalog", rekao je Vučić.

On je zamolio da nikoga ne kažnjavaju u njegovo ime.

"Nemojte da kažnjavate nekoga u moje ime i to radite namerno 10 dana pred izbore, pa da bude da sam to ja tražio. Sram vas bilo. Pustite ženu da radi i da postavlja pitanja kakva hoće", kazao je Vučić. Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Inicijativa "Novinari ne kleče" protestovala je zbog odluke da Svetlana Božić Krainčanić bude kažnjena.

Bonus video: