Skoplje: Demoliran kabinet Ivanova, više povrijeđenih i privedenih

Protesti i kontraprotesti počeli su oko 18 časova zbog odluke Ivanova da abolira sve političare protiv kojih se vode postupci
0 komentar(a)
Ministarstvo pravde, Skoplje, Foto: Twitter
Ministarstvo pravde, Skoplje, Foto: Twitter
Ažurirano: 13.04.2016. 21:11h

U neredima koji su večeras duže od tri sata trajali u centru Skoplja ima više povrijeđenih, a 12 demonstranata je privedeno, saopšteno je iz makedonskog MUP-a. U sukobima demonstranata sa policijom povrede je večeras zadobilo i više aktivista i novinara, javlja Rojters.

Demonstranti su ušli u kabinet predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova, uništili namještaj i dokumenta, od kojih su dio i zapalili, a ispred kancelarije predsjednika bacali su predmete i razbili više prozora, prenosi televizija Telma. Vodeni topovi i pojačani kordoni specijalnih jedinica policije izazvali još veći bijes među demonstrantima, javlja makedonska Nova TV, nakon čega su razbijeni su i prozori na obližnjem Ministarstvu pravde.

Ranije večeras, demonstranti su porazbijali sve prozore na prostorijama Narodne kancelarije predsjednika Makedonije.

Protesti i kontraprotesti počeli su oko 18 časova zbog odluke Ivanova da abolira sve političare protiv kojih se vode postupci.

Demonstranti su na protestima koje podržava opozicija su na Kancelariju predsjednika Makedonije takođe bacali jaja, limenke koka kole, plastične flaše i pirotehnička sredstva i zapalili vatru prije nego što je policija upotrijebila palice kako bi rastjerala okupljenu masu.

Do sukoba je došlo kada su demonstranti pokušali da probiju kordon policije i upute se ka sjedištu vladajuće VMRO-DPMNE. Demonstranti su se u stampedu razbježali sa ulica makedonske prijestonice.

Građani Skoplja već drugi dan izražavaju revolt zbog odluke predsednika Đorđa Ivanova da pomiluje odgovorne za aferu "prisluškivanje".

Slomljeni su vrata i prozori Ministarstva pravde u centru Skoplja.

Ispred zgrade u kojoj se nalazi kancelarija raspoređeni su policajci.

Lider najveće opozicione stranke Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev, koji je tu informaciju saznao tokom intervjua na Televiziji Telma, pozvao je demonstrante da mirno protestuju i da izbjegavaju nasilje.

On je najavio da će se poslije intervjua priključiti protestima koje je organizovala građanska platforma organizacija "Protestujem", kao i da će SDSM uskoro organizovati velike ulične proteste.

Ispred Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore okupilo se, prema slobodnoj procjeni izvještača, nekoliko hiljada građana da bi podržali rad tog tužilaštva i protestovali zbog odluke Ivanova, koju smatraju nezakonitom.

Demonstracije već drugi dan organizuju građanske organizacije koje pored ostavke Ivanova traže i odlaganje izbora zakazanih za 5. jun, što traži i opozicija, ali i formiranje ekspertske vlade koja će pripremiti izbore. Oni namjeravaju da protest nastave kod Skupštine Makedonije.

Glavna parola građanske incijative "Protestujem" je "Nema pravde, nema mira" (dok je Gruevski na vlasti).

Istovremeno je započeo i protest ispred Skupštine Makedonije, koji je formalno organizovao Građanski pokret za obnovu Makedonije Aleksandra Paneva, bliskog vladajućoj VMRO-DPMNE.

Prema nepotvrđenim informacijama reportera sa lica mjesta, veliki broj autobusa se iz unutrašnjosti kreće ka Skoplju da bi podržali provladine proteste, čiji učesnici traže da lider opozicije Zoran Zaev odgovara pred sudom u slučajevima u kojima ga je predsjednik države juče abolirao.

Do tuče i incidenata došlo je tokom protesta u Bitolju. Predsjednik Ivanov i dalje odbija da primi zapadne ambasadore.

SAD su osudile ranije danas odluku Ivanova da blokira istragu o aferi "prisluškivanje", upozorivši da će to naškoditi šansama Makedonije da uđe u NATO i EU.

Odlukom o aboliciji odgovornih za aferu "prisluškivanje", Ivanov je pomilovao bez sprovođenja postupka, između ostalog, bivšeg premijera i lidera najuticajnije vladajuće partije VMRO-DPMNE Nikolu Gruevskog, bivšeg šefa tajne službe Sašu Mijalkova i ministarku policije Gordanu Jankulovsku.

U aferi "prisluškivanje", koja je trajala gotovo godinu dana, a koju je pokrenuo lider najuticajnije opozicione stranke SDSM Zoran Zaev objavljeno je više desetina video i audio zapisa koji govore o tome da je vlada Gruevskog, tokom devet godina vladavine, prisluškivala više od 20.000 ljudi - političara, akademika, novinara, pa čak i sveštenika.

Političke tenzije u Makedoniji su veoma povišene protekla 24 časa, pa su u pitanje dovedeni i izbori zakazani za 5. jun, navode makedonski mediji.

Protesti u Makedoniji počeli su sinoć nakon odluke makedonskog predsjednika Đorđa Ivanova da pomiluje osumnjičene političare za umiješanost u prisluškivanju.

Bonus video: