Makedonija: Jankievski aboliran 16, Jankulovska 11, Gruevski pet puta

Predsjednik Makedonije je abolirao i predsjednika makedonske skupštine Trajka Veljanovskog, protiv kojeg je, zajedno s Gordanom Jankulovskom, Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore pokrenulo jedan slučaj
117 pregleda 2 komentar(a)
Đorđe Ivanov, Foto: Reuters
Đorđe Ivanov, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.04.2016. 16:24h

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov je odlukom o prekidu postupaka protiv političara neke abolirao po više puta, a rekorder je visoki funkcioner vladajuće VMRO-DPMNE i bivši ministar za saobraćaj Mile Jankievski koji je aboliran 16 puta.

Televizija Telma je objavila da za Janakievskim slijedi visoka funkcionerka vladajuće stranke i bivša ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska, za koju je predsjednik države potpisao 11 pomilovanja.

Lidera VMRO DPMNE i bivšeg premijera Nikolu Gruevskog, Ivanov je abolirao pet puta za pet različitih djela povezanih s prisluškivanim razgovorima, dok je bivši šef uprave za bezbjednost i kotrašpijunažu, najbliži saradnik Gruevskog, Sašo Mijalkov, aboliran šest puta.

Predsjednik Makedonije je abolirao i predsjednika makedonske skupštine Trajka Veljanovskog, protiv kojeg je, zajedno s Gordanom Jankulovskom, Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore pokrenulo jedan slučaj.

Generalni sekretar Vlade Makedonije Kiril Božinovski pomilovan je četiri puta, dok je njegov prethodnik na tom mjestu i bliski saradnik Gruevskog Martin Protoger amnestiran pet puta.

Na listi 56 aboliranih i pomilovanih makedonskih poltičara i njihovih saradnika, koja je objavljena u Službenom glasniku, nalaze se i lider opozicionog Socijademokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev za dva slučaja i bivši šef kontraobavještajne službe Zoran Veruševski, za kojeg VMRO DPMNE tvrdi da je Zaevu dostavio prisluškivane razgovore.

Među onima koje je abolirao Ivanov našao se i bivši lider SDSM-a i predsjedik države Branko Crvenkovski, ali i tužioci Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore Fatime Fetai, Lile Stefanova i Gavril Bubevski, protiv kojih su neimenovani građani podnijeli krivične prijave.

Ivanov je juče donio odluku o obustavljanju svih postupaka koji se vode protiv političara vlasti i opozicije, objašnjavajući da to radi u interesu države i nacije, kako bi se stavio kraj na političku krizu koja traje dvije godine.

Odluku je oštro kritikovao lider najveće opozicione stranke SDSM Zoran Zaev, ocjenjujući da je Ivanov time izvršio državni udar. Zabrinutost zbog odluke Ivanova izrazili su EU i ambasada SAD, a lider najveće stranke Albanaca u Makedoniji Ali Ahmeti je ocijenio da je ishitrena i zatražio od Ivanova da je povuče.

Opozicija predvođena SDSM danas je u parlamentu podnijela zahtjev za opziv predsjednika države zbog odluke o opštoj aboliciji političara. U SDSM-u tvrde da postoji ustavna mogućnost da se Skupština, koja je raspuštena zbog izbora, ponovo sastane, dok iz parlamenta kažu da je to moguće samo u slučaju rata ili elementarne nepogode.

Zbog odluke Ivanova sinoć su održani protesti građanskih organizacija i opozicije, a za večeras su najavljeni novi.

Crvenkovski: Odluka Ivanova o aboliciji antidemokratska, antipravna i antidržavna

Bivši predsjednik i premijer Makedonije Branko Crvenkovski zatražio je danas od makedonskog predsjednika Đorđa Ivanova da njegovo ime izbriše sa liste aboliranih i pomilovanih političara.

"Niti ima bilo kavog osnova da se protiv mene vodi bilo kakav postupak, niti od Vas ili bilo koga tražim i prihvatam pomilovanje", neveo je u pisanoj izjavi Crvenkovski, dugogodišnji lider najveće opozicione stranke Socijademokratskog saveza Makedonije (SDSM), kojeg je poslije njegovog povlačenja naslijedio Zoran Zaev.

Crvenkovski je odluku Ivanova da prekine sve postupke koji se vode protiv političara nazvao antidemokratskom, antipravnom i antidržavnom.

"Sa Vama i onima koji stoje iza Vas, da zavisi od mene, niti bi se pregovaralo, niti bi se od vas nešto očekivalo. Odavno bismo se vidjeli na različitim stranama barikada u ključnim susretu našeg naroda sa svojom sudbinom", naveo je Crvenkovski.

On je izrazio nadu da će i svi ostali čija se imena spominju u, kako je nazvao, skandaloznoj odluci, odbiti tu "milost" i pokazati bar malo morala i dostojanstva.

Ivanov je juče donio odluku o obustavljanju svih postupaka koji se vode protiv političara vlasti i opozicije, objašnjavajući da to radi u interesu države i nacije, kako bi se stavio kraj na političku krizu koja traje dvije godine.

Na listi se nalazi 56 imena, najvećim delom funkcionera vladajuće VMRO DPMNE protiv kojih se vode postupci vezani za prisluškivane razgovre, ali su se našli i Crvenkvski i Zaev.

Zaev je juče, odmah nakon što je Ivanov objavio odluku o aboliciji ocenio da je predsednik Makedonije tom odlukom izveo državni udar i istakao da je ne prihvata.

Lider SDMS-a je rekao da krivci moraju na sud i da budu kažnjeni, a nevini moraju da dobiju šansu da dokažu svoju nevinost.

"Nisu svi kriminalci i ja ne prihvatam tu odluku. Ja, Zoran Zaev, predvodiću građane u bici za vraćanje ustavnog poretka, na ulicama, na protestima po gradovima i po selima. Ili Gruevski, ili Makedonija", rekao je on.

Ali Ahmeti traži od Ivanova da povuče odluku o aboliciji političara

Najveća partija Albanca u Makedoniji koja je dio koalicione vlade, Demokratska unija za integracije (DUI), zatražila je danas od makedonskog predsjednika Đorđa Ivanova da bez odlaganja povuče odluku o aboliciji svih političara protiv kojih se vode postupci.

Nakon sastanka sa šefom Misije OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u Makedoniji Janom Petersenom, lider DUI Ali Ahmeti je rekao da se njegova stranka ne slaže sa odlukom Ivanova, kojeg je nazvao "takozvani predsjednik", jer albanske partije nijesu nikad priznale njegov izbor.

Ta, kako je rekao Ahmeti, osporena i nepravedna odluka narušava Dogovor iz Pržina. Taj dogovor su lideri četiri najveće stranke u Makedoniji, VMRO DPMNE, SDSM, DUI i DPA, postigli uz posredovanje SAD i EU kako bi se prekinula politička kriza koja traje dvije godine.

Ahmeti smatra da ozbiljna politička kriza u Makedoniji može da se riješi samo održavanjem vanrednih parlamentarnih izbora i sprovođenjem Dogovora iz Pržina.

Predsjednik Makedonije danas je ponovio da ostaje pri svojoj odluci da abolira sve političare protv kojih se vode postupci.

Bonus video: