Novinarka RTV-a kažnjena jer je Vučića pitala o Šešelju

Pitanje je glasilo: „Pošto ste rekli da je za vas jedina sporna stvar kada je Šešelj u pitanju njegova politika, koja je nazadna, da li to znači da se vi na neki način ne odričete te politike devedesetih, kada ste i sami bili uz Šešelja?
0 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 13.04.2016. 10:14h

Urednica dopisništva Radio-televizije Vojvodine (RTV) u Beogradu, Svetlana Božić Krainčanić, kažnjena je juče smanjenjem plate za 20 odsto zbog novinarskog pitanja postavljenog predsjedniku Vlade Aleksandru Vučiću, na konferenciji za novinare 1. aprila ove godine.

Krainčanić postavila je pitanje sa spiska koji je novinarima podjelila nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava, čiji su aktivisti u to vrijeme održavanja pres konferencije protestovali ispred zgrade Vlade. Oni su tražili da se premijer „jasno odredi prema politici ‘Velike Srbije’“, koju je zastupao tokom devedesetih godina prošlog vijeka, prenosi Cenzolovka.

Pitanje je glasilo: „Pošto ste rekli da je za vas jedina sporna stvar kada je Šešelj u pitanju njegova politika, koja je nazadna, da li to znači da se vi na neki način ne odričete te politike devedesetih, kada ste i sami bili uz Šešelja?“

Premijer je glasno primjetio da je riječ o pitanju na kojem insistira Inicijativa mladih, što je potvrdila i novinarka. Premijer je potom odgovorio na pitanje.

„U informativnoj redakciji RTV su mi po povratku sa pres konferencije rekli da ne pravim prilog i umjesto toga su zatražili službeno izjašnjenje o mom postupku. Prilog je napravljen od uvodnog dijela Vučićevog izlaganja, bez novinarskih pitanja. Direktor je, navodno, slušao direktan prenos pres konferencije, pa je tako saznao šta sam pitala“, kazala je Krainčanić za Cenzolovku.

Istoga dana, direktor RTV Srđan Mihajlović potpisao je rješenje o privremenom udaljenju sa posla Krainčanićeve, sa jednom trećinom plate, jer je „nesavesno izvršavala radne dužnosti i obaveze“ i „zloupotrijebila položaj i ovlašćenja“. A u obrazloženju se navodi da je prekršila Kodeks ponašanja zaposlenih u RTV-u.

Konačna odluka direktora, u formi rješenja kojim je novinarka kažnjena umanjenjem aprilske plateza 20 odsto, usledila je u utorak, a u rješenju se ponavlja argumentacija iz prethodnih akata.

Protiv odluke direktora RTV protestovala je inicijativa „Novinari ne kleče“, tražeći povlačenje odluke o kažnjavanju, javno izvinjenje Svetlani Božić Krainčanić, kao i objašnjenje direktora RTV Srđana Mihajlovića o razlozima zbog kojih je donio ovu odluku.

Inicijativa „Novinari ne kleče“ zatražila je ostavku Mihajlovića i najavila protestno okupljanje ispred sjedišta RTV u Novom Sadu ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštili su danas da novinarka RTV Vojvodine Svetlana Božić Krainčanić nije prekršila nijednu pravnu, etičku ili profesionalnu normu kada je na konferenciji za novinare postavljala pitanja premijeru Aleksandru Vučiću, prenosi Beta.

"Obaveza je svih novinara, a posebno onih koji su zaposleni u javnom servisu, da nosiocima državnih funkcija postavljaju sva pitanja koja su od interesa za građane Srbije", ocenili su iz dva udruženja, i dodali da zahtjevaju od Mihajlovića da se izvini prvo Svetlana Božić Krainčanić a zatim i svim novinarima u RTV-u.

Bonus video: