IMOVINSKI KARTON SRPSKOG PREMIJERA

Vučić i njegova porodica vlasnici 786 kvadrata

Premijer Vučić od 2012. godine prima platu u prosjeku od hiljadu eura mjesečno, dok je plata njegove supruge u Ministarstvu spoljnih poslova 65 hiljada dinara
317 pregleda 29 komentar(a)
Ažurirano: 13.04.2016. 10:28h

Premijer Aleksandar Vučić vlasnik je jedne, a članovi njegove porodice šest nekretnina u srpskoj prijestonici koje vrijede više od milion i sto hiljada evra. Donedavno porodica je imala još jedan stan koji je prodala. Dva stana su otkupljena od države devedestih godina po povlašćenim uslovima.

Imovinski karton premijera Srbije Aleksandra Vučića, objavljen na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, ukazuje da je jedan od najsiromašnijih državnika u regionu.

Vlasnik je samo jedne garsonjere od 30 metara kvadratnih. Ne posjeduje ništa više od imovine – ni automobil, ni firmu, niti ušteđevinu u banci. Plata mu je oko hiljadu eura mjesečno, tako da je čak i kupovina garsonjere za njega bila luksuz.

Vučićeva porodica, međutim, posjeduje veći broj nekretnina u glavnom gradu. Uglavnom su to veliki stanovi na lokacijama gdje su skupi kvadrati, pokazuje istraživanje Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK.

Premijerova supruga vlasnik je stana od oko 100 kvadrata koji se nalazi odmah pored njegove garsonjere u naselju „Belvil“. Kupila ga je od biznismena za kog opozicija tvrdi da je blizak vlasti.

Stan od 118 kvadrata u Yubiznis centru, koji je Vučić otkupio od države devedesetih, nije jasno čiji je. Iako ga je Vučić ugovorom poklonio bivšoj supruzi, ugovor o poklonu nikada nije stigao do katastra pa se premijer i dalje zvanično vodi kao vlasnik stana.

Brat premijera vlasnik je stana od 108 kvadrata na Novom Beogradu.

Premijerovi roditelji vlasnici su porodične kuće u Jajincima od skoro 200 kvadrata, stana od 112 kvadrata u centru Beograda i stana od 80 na Novom Beogradu. Majka je imala još jedan stan od 62 kvadrata u Beogradu, ali ga je prodala dok je trajalo istraživanje KRIK-a. Njihov najskuplji stan nalazi se u Krunskoj ulici, a premijerov otac dobio ga je krajem devedesetih godina u razmjeni sa Narodnom bankom. Razmjena je, prema mišljenju stručnjaka, bila na štetu banke.

Ukupna površina nekretnina, ne računajući nedavno prodat stan, je 786 metara kvadratnih, a prema tržišnim cenama vrijede milion i sto šezdeset hiljada eura. Nedavno prodat stan vrijedan je 75.000 evra.

Premijer Vučić od 2012. godine prima platu u prosjeku od hiljadu eura mjesečno, dok je plata njegove supruge u Ministarstvu spoljnih poslova 65 hiljada dinara. Roditelji Anđelko i Angelina su penzioneri i primaju, prema izjavi Vučića, penzije od 90.000 i 80.000 dinara mjesečno. Plata brata Andreja, koji radi u Narodnoj banci Srbije, nepoznata je.

KRIK je ovu priču uradio u okviru projekta istraživanja imovine domaćih funkcionera, koji su podržali i čitaoci sajta. KRIK smatra da bi građani trebalo da budu informisani o tome šta od imovine posjeduju vodeći funkcioneri i njihove porodice (povezana lica). Zbog ovog istraživanja, provladin tabloid „Informer“ pokrenuo je hajku protiv naših novinara.

Premijer je novinarima KRIK-a rekao da on nikada nije imao novca i da su mu roditelji finansijski pomogli kada je kupovao garsonjeru u „Belvilu“, kao i kod otplate stana koji je od države otkupio devedesetih godina.

Rekao je da on nema veze sa stanom svoje supruge, kao ni sa nekretninama roditelja i brata.

„Vi ste sabirali babe i žabe. Ne možete da mi nađete ništa pa ste onda uzeli da sabirate šta su mi otac i majka imali“, rekao je Vučić.

„Znate šta je problem sa svima koji misle da će istražujući nešto da pronađu? Nemaju šta da pronađu. Nikad nisam krao, nikada nisam uzimao“, kaže Vučić, „Na meni nema ništa skupoceno. Mene zanima šta mogu da uradim za svoju zemlju i svoj narod.“

Za stan koji je dobio od države devedesetih Vučić je rekao da ga je na kraju pretplatio. Negirao je da je njegov otac stan u Krunskoj otkupio po privilegovanom dogovoru.

„Belvil“ i „WinWin“

Premijer Vučić kupio je garsonjeru u aprilu 2014, piše u ugovoru koji posjeduje KRIK.

Ona se nalazi u čuvenom novobeogradskom naselju „Belvil“ koje je sagradila kompanija Miroslava Miškovića, a prema tržišnoj cijeni danas vredi oko 51.000 eura. Premijer je stan platio, prema ugovoru, 39.000 eura.

Premijer svojom platom i bez ušteđevine u banci nije mogao da sebi priušti ovu nekretninu, pokazuju zvanični podaci.

Vučić je za KRIK rekao da su mu roditelji pomogli pri kupovini stana.

„Otac mi je platio garsonjeru.“, rekao je Vučić, „Roditelji su prodali stan, majka je prodala i kuću u Bečeju, sve što je naslijedila od svog oca i svoje majke, da bi meni pomogli da kupim tu garsonjeru. Ja sam platio neki minimalni iznos.“

Odmah do premijerove garsonjere, nalazi se stan veličine 104 kvadratna metara u vlasništvu njegove supruge Tamare Đukanović. Ona je vlasnica i garaže od 12 metara kvadratnih u „Belvilu“. Na tržištu se procjenjuje da stan i garaža danas vrijede oko 196.000 eura.

Đukanovićeva je zaposlena u Ministarstvu spoljnih poslova od avgusta 2010. godine. Savjetnica je u Odjeljenju za Evropu i zarađuje oko 65.000 dinara mjesečno, prema informacijama koje je KRIK-u dalo ministarstvo.

Stan je kupila u maju 2013. godine za 135.000 eura, stoji u ugovoru koji ima KRIK.

Prodavac je bio Slobodan Kvrgić, u javnosti poznat kao vlasnik kompanije „WinWin“ koja se bavi prodajom računara i druge tehnike. Kvrgića opozicione stranke opisuju kao biznismena bliskog premijeru.

Njegove firme razvile su poslove od kada je Srpska napredna stranka (SNS) došla na vlast, pokazuju podaci Agencije za privredne registre. Prihodi Kvrgićeve matične kompanije skočili su sa 100.000 eura u 2010. godini na 14,5 miliona eura u 2014, uglavnom zahvaljujući javnim nabavkama.

Premijer je KRIK-u rekao da su njegova garsonjera i suprugin stan odvojene nekretnine kupljene nazavisno jedna od druge.

„To nema veze sa bračnim statusom“, rekao je Vučić. „To je odvojeno kupljeno. Njeni roditelji su joj to kupili mnogo ranije i imaju ugovor o pozajmici i ugovor o kreditu.“

Rekao je da ne poznaje Kvrgića i da on nije čovek blizak vlasti.

„Ja ne znam ni ko je to. Prvi put čujem“, rekao je Vučić. „Ja u životu nisam video tog čovjeka.“

Kvrgić nije odgovorio na pitanja koja su mejlom poslali novinari KRIK-a.

Stanovi kupljeni od države

Dva stana porodica je povoljno otkupila od države u vrijeme kada je Aleksandar Vučić bio ministar informisanja u vladi Slobodana Miloševića. Ti stanovi kupljeni su po privilegovanim cijenama, mada premijer tvrdi da on nije uticao na to.

Stan veličine 118 metara kvadratnih u Bulevaru Mihajla Pupina, u Yubiznis centru – zgradi poznatoj i kao „Crvenkapa“, Vučić je otkupio od države decembra 1998. Ovaj trosoban stan danas ima procjenjenu vrijednost od oko 231 hiljadu eura.

Institucije su, kršeći zakon, odbile da novinarima KRIK-a dostave dokumentaciju u vezi sa ovim stanom, tako da nije poznato koliko je premijer ukupno platio nekretninu.

Vučić kaže da se ne sjeća koliko je ukupno platio stan, ali tvrdi da ga je preplatio, jer mu je poslije 2000. godine naplaćen ekstraporez.

„Ne znam (koliko sam platio). Nisam se spremio da vam se pravdam. Poslije 2000. tražili su dodatni porez i to sam platio. Platio sam toliko da su oni bili veoma srećni što su uspjeli da me kazne“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da mu je i oko isplaćivanja tog stana pomogla porodica, ali i šef Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj.

„Nisam doplatio ja, već najvećim djelom otac jer nisam imao novac, kao što ga ni danas nemam“, rekao je Vučić. „Da budem zahvalan i fer, mislim da je i Šešelj pomogao pa je dao i on nešto.“

Šešelj je novinaru KRIK-a rekao da se ne sjeća da li mu je novčano pomogao, ali da mu je on potpisao molbu da dobije stan.

„On nije hteo da potpiše molbu. Iako je imao ženu i dijete i živeo kao podstanar u 28 kvadrata. Smatrao je da mu skromnost tako nalaže.“

Premijer je 9. decembra 2013. godine potpisao ugovor kojim je ovaj stan poklonio bivšoj supruzi. Ovaj ugovor, međutim, nije zaveden u katastru i Vučić se tamo i dalje vodi kao vlasnik. Premijer je rekao da nije bila njegova obaveza da upiše promjenu u katastru.

Još jedan stan je, kako KRIK otkriva, porodica otkupila po povlašćenim cijenama.

Trampa sa bankom

Anđelko i Angelina Vučić, premijerovi roditelji, vlasnici su troiposobnog stana u centru Beograda u Krunskoj ulici. Ovaj stan veličine 112 metara kvadratnih najskuplja je nekretnina koju porodica ima.

Stan je, kako pokazuje dokumentacija koju su sakupili novinari KRIK-a, otkupljen od Narodne banke Jugoslavije 1998. godine u veoma dobrom dogovoru po porodicu.

Anđelko Vučić radio je u ovoj instituciji.

Stan je bio u vlasništvu kontroverznog biznismena Zlatana Peručića, direktora „Beobanke“, koji ga je od države otkupio 1992. Peručić je, zatim, stan prodao kompaniji „MM inženjering“ u martu 1998, a ona tri mjeseca kasnije Narodnoj banci Jugoslavije. Cijena za koju je Narodna banka otkupila stan bila je tadašnjih 2,3 miliona dinara (380.000 tadašnjih njemačkih maraka).

Svega sedam dana kasnije, Narodna banka je ovjerila ugovor sa Anđelkom o razmjeni stanova. Zanimljivo da je ugovor bio pripremljen deset dana prije nego što je banka kupila nekretninu od „MM inženjeringa“.

Vučićevi roditelji su sa Narodnom bankom mijenjali stan na Novom Beogradu, veličine 89 metara kvadratnih, za stan od 112 metara kvadratnih u centru grada. Stan koji su dobili od Narodne banke vrijedi blizu 240.000 evra, skoro tri puta više od stana koji su dali u zamjenu – prema današnjim tržišnim cijenama.

Nije jasno zašto je Narodna banka pristala na ovakvu pogodbu. Stručnjaci sa kojima su pričali novinari KRIK-a istakli su da je banka morala da izmjeri vrijednost kvadrata oba stana, a ne da računa „kvadrat za kvadrat“. Ovakva razmjena bila je, kako smatraju stručnjaci, na štetu Narodne banke.

Razliku od 23 metra kvadratna, za koliko je veći stan u Krunskoj, premijerovi roditelji su doplatili svega 14.500 dinara (tadašnjih 2.400 nemačkih maraka).

Porodici je omogućeno da doplata za stan bude mala jer su sa bankom sklopili ugovor o otkupu, mada stručnjaci kažu da nisu imali osnova za to.

Takav ugovor, koji je predviđao da stan može da se otkupi po ceni znatno nižoj od tržišne, mogli su da sklope oni koji su živjeli u državnim stanovima. Roditelji Aleksandra Vučića, međutim, nisu živjeli u tom stanu, pa nije jasno kako im je banka omogućila povoljniji otkup.

Premijer tvrdi da je stan razmjenjen s bankom 1997. kada on nije bio ministar. Ugovori koje je KRIK dobio od Geodetskog zavoda, međutim, sastavljeni su sredinom 1998. godine, nekoliko mjeseci pošto je Vučić postavljen na ministarsku funkciju.

„Kakve to veze ima sa mnom? Nismo mi bili na vlasti 1997. kada je moj otac zamjenio stan. Imam ugovor da je bilo 1997, rekao nam je Vučić, „Moj otac je promjenio stan u kojem su živeli 21 godinu na novom Beogradu i doplatio. Bez ikakve vlasti i bez ičega. Pa ja nisam ni znao da se oni sele na Vračar.“

Ostale nekretnine

Roditelji premijera vlasnici su još nekoliko nekretnina u Beogradu.

Otac Anđelko vlasnik je stana od 80 metara kvadratnih na Novom Beogradu, u Ulici Klare Cetkin. Tržišna cijena sa pripadajućom garažom iznosi 111.000 eura.

Majka je do nedavno posjedovala stan od 62 metra kvadratna u Bulevaru Nikole Tesle u Beogradu, tržišne vrijednosti 74 hiljade eura. Prodala ga je početkom 2016. godine.

Najveća nepokretnost koju porodica posjeduje je kuća u naselju Jajinci u beogradskoj opštini Rakovica.

U kuću premijer dovodi bitne goste iz inostranstva, poput stranih zvaničnika i hvali se podrumom vina koji se u njoj nalazi.

Ova kuća je izgrađena bez dozvole za gradnju. Do danas nije legalizovana, mada je novinarima u Odsjeku za legalizaciju rečeno da je premijerova porodica slala zahtjeve da se to riješi. Cijelo naselje je bespravno izgrađeno.

Prema dokumentu koji je geodet izradio, a čiju kopiju ima KRIK, kuća se vodi na oca Anđelka Vučića. Veličina kuće je 174 metra kvadratna i ima garažu od 35 kvadrata. Tržišna vrijednost je oko 141 hiljadu eura.

„To je najmanja kuća u okruženju. Otac je ’92 uzeo plac, a ’93 počeo da gradi. Nije legalizovana zato što nije bilo moguće da se legalizuje ikome na tom mjestu.“, rekao je Vučić, „Već peti put podnosi zahtjev za legalizaciju, valjda će sad da legalizuje.“

Keš i kredit

Brat premijera Andrej Vučić vlasnik je četvorosobnog stana stana od 108 metara kvadratnih. Stan se nalazi u Ulici Antifašističke borbe na Novom Beogradu i prema tržišnoj cijeni danas vredi oko 191 hiljadu eura.

Andrej radi u Narodnoj banci Srbije, ali njegova primanja nisu poznata. Ova institucija odbila je da KRIK-u dostavi taj podatak, napominjući samo da je Andrej zaposlen u Narodnoj banci više od 18 godina i da je završio Ekonomski fakultet u Beogradu.

Prije kupovine stana, bio je prijavljen na adresi u Krunskoj gdje žive njegovi roditelji.

Andrej je stan kupio aprila 2008. godine zajedno sa tadašnjom suprugom za 200.000 eura. Za kupovinu, prema ugovoru, uplatili su 100.000 eura sa računa, dok su ostatak isplatili iz kredita koji su podigli kod banke. Za kredit od 156.000 švajcarskih franaka, koji je Andrej podigao, založili su ovaj stan.

Četiri godine kasnije Andrej se razveo i otkupio polovinu stana od bivše supruge. Prema ugovoru iz septembra 2012. godine, koji poseduje KRIK, uplatio joj je 40.000 eura.

Andrej nije pristao na intervju za KRIK, rekao je da nije javna ličnost i da stoga ne želi da se pojavljuje u javnosti.

„Vama smeta što moj brat ima stan“, rekao je Vučić. „Sabrate mi šta ima moj brat. Vi istražujete mog tatu od 75 godina i moju mamu od 72 i zanimljivo mi je da to radite pošto se to nikada nije radilo i nema veze sa nikakvom vlašću.“

„Imam ja da vam kažem, ima još nešto što niste sabrali“, rekao je Vučić. „Imam ja još vrijednije nešto. U Bugojno (Bosna) treba da pođete sa mnom, gdje su nam kuće koje nismo prodali. Sad otac prodaje još jedan stan, vjerovatno taj u Klare Cetkin, da vas obavjestim. Prodaje da bi napravio kuću u Bugojnu, da bi svoje ognjište obnovio.“

Pritisci tokom istraživanja

Tokom rada na ovoj priči, novinari KRIK-a bili su izloženi pritisicima i sabotažama. Pojedine institucije su, kršeći Zakon o pristupu informacijama od javnog značaja, odbile da novinarima dostave podatke o imovini premijerove porodice.

Republički Fond za zdravstveno i penzijsko osiguranje (PIO fond) odbio je da novinarima dostavi podatke o radnom stažu premijera Vučića, za period prije nego što je ušao u vladu. Prije dvije nedjelje Povjerenik je ovoj instituciji naložio da KRIK-u dostavi tražene informacije, ali ona do danas to nije uradila.

Republički geodetski zavod je, takođe kršeći Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, odbio da novinarima dostavi dokumentaciju u vezi sa promjenom vlasništva nad nepokretnostima porodice Vučić. Direktorka katastarske opštine Novi Beograd novinaru KRIK-a rekla je da na zahtjev nije odgovorila jer čeka „instrukcije kako da postupi“.

Tokom rada na priči, novinari su primjetili da ih različita lica prate i snimaju mobilnim telefonima.

U isto vreme započeta je i medijska hajka na urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića zbog istraživanja premijerove imovine.

Urednik provladinog lista „Informer“, Dragan Vučićević, javno je napao novinare KRIK-a na televiziji „Pink“, a zatim pet dana zaredom i u svojim novinama.

Na naslovnim stranama je objavljivao da je urednik KRIK-a mafijaš, sadomazohista, špijun i medijski terorista. Zabrinjavajuće je i to što su se u „Informeru“ pojavili detalji o tome šta KRIK istražuje, šta je od dokumentacije sakupio, kao i radni naslov teksta. Opisana je čak i komunikacija urednika KRIK-a sa kolegama iz drugih redakcija.

KRIK vjeruje da su ovi podaci sakupljeni nadzorom rada redakcije koji vrši neka domaća obavještajna agencija, najvjerovatnije Bezbjedonosno-informativna agencija (BIA).

Čelni ljudi SNS-a, podržali su rad „Informera“ izjavama da je hajka koja se vodi protiv KRIK-a sloboda medija.

„’Informer’ nije moj list“, rekao je Vučić u intervjuu za KRIK. „To je privatni list, a nemojte da ih etiketirate kao moj zato što vam se ne sviđa šta pišu.“

„Uvjeren sam da vas niko ne prati kao novinara. To bi bilo veoma loše za našu zemlju. Niti Vas doživljavam kao državnog neprijatelja. Ja Vama želim uspješan rad. Mislim da uvjek u razgovoru mogu da Vam odgovorim na svako pitanje, makar imali samo neprijatna pitanja. Za razliku od drugih, ja nisam pobjegao“, rekao je Vučić.

Pogledajte prvi dio intervjua, u kom premijer govori za KRIK o stanovima porodice Vučić:

Privatnost

Novinari su sakupljali isključivo zvanične podatke o imovini iz katastra. Nisu zadirali u privatnost i da bi je zaštitili – novinari su objavili samo nazive ulice gdje se stanovi nalaze, ali ne i precizne adrese.

Imovina čelnih ljudi u državi je legitimna tema širom svijeta.

Vrednost stanova

Novinari KRIK-a angažovali su agenciju za nekretnine da proračuna vrijednosti stanova. Za svaki od njih urađen je detaljan proračun.

Tržišna vrijednost stana ne mora da se podudara sa vrijednošću u ugovoru. Agencija nije željela da bude imenovana u tekstu.

U zbirnu vrijednost nije uračunat stan u Ulici Jurija Gagarina iako se u katastru vodi na premijerovog oca – uvjerili smo se da je taj stan razmjenjen sa Narodnom bankom. Tokom istraživanja prodat je stan u Nikole Tesle, pa se ni on nije našao u proračunu.

Pišu:Stevan Dojčinović, Pavle Petrović

Galerija