Vučić: Ne smijemo da zaboravimo srpske žrtve u Hrvatskoj

"Znam da je danas, kada sanjamo ujedinjenu Evropu, i kada se borimo za ljudska prava, kada pokušavamo da se odupremo mržnji i zlu pitanje griže savjesti, možda i ključno za mir i stabilnost Balkana"
56 pregleda 23 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 10.04.2016. 14:08h

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u Hrvatskoj danas živi 80 odsto manje Srba nego što je ih je živjelo kada je na današnji dan prije 75 godina osnovana Nezavisna država Hrvatska (NDH) i dodao da iako Srbija želi mir i dobre odnose sa susjedima, nema pravo da zaboravi tu činjenicu.

Povodom sjećanja na žrtve ustaškog pogroma u NDH, Vučić je rekao da je istrebljenje Srba, Jevreja i Roma bilo jedini smisao i proklamovana državna politika, kako se izrazio, "monstrum-države nacističke NDH", i da ga muči pitanje koje je o nacizmu postavila i njemački filzof jevrejskog porekla Hana Arent - da li bi iko imao grižu savjesti da su pobijedili.

"Mi smo dali jasne odgovore na to kada smo osudili zločine, a sada na to pitanje treba da daju odgovor i Hrvatska i EU. I to ne zato što Hrvatsku na to tjera neko iz Srbije, nego zato što je na to obavezuje njena prošlost", rekao je Vučić.

On je naveo i da je "prema svjedočenjima onih koji su istrebljivali, za četiri godine ubijeno 500.000 Srba dok drugi izvori tvrde da je konačan broj 700.000" stradalih.

Vučić je sa aspekta održavanja mira i stabilnosti na Balkanu, ali i težnji ka stvaranju ujedinjene Evrope ukazao na značaj pitanja griže savjesti, a dodao je i da i dalje ostaje pitanje da li je to ili nije istrebljenje.

"Znam da je danas, kada sanjamo ujedinjenu Evropu, i kada se borimo za ljudska prava, kada pokušavamo da se odupremo mržnji i zlu pitanje griže savjesti, možda i ključno za mir i stabilnost Balkana", rekao je Vučić.

On je ocijenio da to nisu bili zločini nekog pomahnitalog ludaka, nego jasna politika države koja je ozakonila zločin i da je ta politika prema Srbima imala kontinuitet i u događajima prije 20 godina, odnosno da nije sasvim nestala jer i danas postoje njeni protagonisti.

"Kao premijer Srbije imam zadatak da je držim dalje od svakog pakla. Rat, osveta i mržnja su pakao i zato danas svima pa i žrtvama poručujem da ne sanjaju osvetu nego život... Da zaboravimo nećemo i ne smijemo, ali sa Hrvatskom hoćemo mir i dobre odnose", rekao je Vučić.

Povodom 75. godišnjice početka Drugog svjetskog rata i sjećanja na nevine žrtve ustaškog pogroma u nacističkoj tvorevini NDH prikazani su dokumentarni filmovi "Jasenovac", autora Bogdana Žižića i "Gospa kraljica Hrvata" Krsta Škanate.

Ceremoniji kojom se obilježava početak velikog stradanja na prostorima Jugoslavije prisustvovali su predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministri u vladi, predstavnici vojske i policije, verskih zajednica i diplomatskog kora.

Bonus video: