Karamarko pozvao Srbe i Jevreje na komemoraciju u Jasenovac

On je pozvao sve one koji su najavili bojkot komemoracije u Jasenovcu da još jednom razmisle o svojoj odluci i da im poštovanje prema žrtvama i ponovljena osuda totalitarnog režima budu važniji od "jeftinog dnevnog politikantstva čiji učinci ionako ne traju duže od dva ili tri dana"
82 pregleda 12 komentar(a)
Tomislav Karamarko, Foto: Reuters
Tomislav Karamarko, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.04.2016. 14:51h

Prvi potpredsjednik Vlade Hrvatske Tomislav Karamarko danas je poslije najave Srpskog nacionalnog vijeća i Koordinacije jevrejskih opšina da će bojkotovati obilježavanje godišnjice u Jasenovcu pozvao da još jednom razmisle o toj odluci.

On je poziv uputio putem Fejsbuka, u poruci pod naslovom "Ujedinimo se u poštovanju prema žrtvama", prenosi Hina.

[UJEDINIMO SE U POŠTOVANJU PREMA ŽRTVAMA]Naša ne tako davna prošlost ostavila nam je sjećanje na previše žrtava za...

Posted by Tomislav Karamarko on Saturday, April 9, 2016

"Osuda svake vrste totalitarizma i poštovanje prema svim žrtvama, odluke su oko kojih se mora ujediniti hrvatsko društvo. Zato osuđujem svaki pokušaj da se preko pijeteta prema žrtvama totalitarnih sistema unose nove podjele među hrvatskim građanima", napisao je Karamarko na svom Fejsbuk profilu.

On je pozvao sve one koji su najavili bojkot komemoracije u Jasenovcu da još jednom razmisle o svojoj odluci i da im poštovanje prema žrtvama i ponovljena osuda totalitarnog režima budu važniji od "jeftinog dnevnog politikantstva čiji učinci ionako ne traju duže od dva ili tri dana".

Predstavnici Jevreja u Hrvatskoj odlučili su prije nekoliko dana da "zbog relativizacije ustaštva" bojkotuju centralnu komemoraciju u Jasenovcu, najavljujući da će u skladu sa jevrejskom tradicijom organizovati sami, prenio je riječki Novi list.

Ovaj riječki dnevnik piše da će Jevreji ove godine bojkotovati tradicionalnu komemoraciju žrtvama jasenovačkoga logora 22. aprila, u znak nezadovoljstva lošom saradnjom sa Spomen područjem Jasenovac te kao znak protesta protiv "relativizacije i revitalizacije ustaštva" u Hrvatskoj.

Nakon Koordinacije jevrejskih opšina, bojkot ovogodišnje komemoracije žrtvama logora Jasenovac najavila je i Vjerska zajednica Bet Izrael u Hrvatskoj, prenijela je Hina.

Juče je i Srpsko narodno vijeće donijelo jednoglasnu odluku o neučestvovanju na komemoraciji žrtvama logora Jasenovac i time se priključilo odluci koju je već donijela Koordinacija jevrejskih opština u Hrvatskoj.