Vlada Kosova uvela takse od 100 odsto i za svjetske brendove koji se proizvode u Srbiji i BiH

Vlada Kosova prihvatila, da se svi proizvođači iz Srbije i BiH dovedu u istu ravan i od 1. jaunara 2019. godine taksa bude sto odsto za sve
1683 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.12.2018. 14:29h

Vlada Kosova je na današnjoj sjednici donijela odluku o uvođenju taksi od 100 odsto i za svjetske brendove koji se proizvode u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Ministar trgovine i industrije Endrit Šalja predložio je, a Vlada Kosova prihvatila, da se svi proizvođači iz Srbije i BiH dovedu u istu ravan i od 1. jaunara 2019. godine taksa bude sto odsto za sve.

Prethodno je Vlada Kosova, kada je uvela takse za prizvode iz Srbije i BiH, posebnom odlukom oslobodila od takse svjetske brendove, međutim i pored takve odluke do sada nijedan od svjetskih brendova nije uvezen na Kosovo, jer u dokumentima za uvoz piše da je zemlja izvoza Kosovo UNMIK, Kosovo 1244, Kosovo i Metohija.

Odmah nakon prvobitnog uvođenja takse na graničnom prelazu Merdare vraćeno je 14 šlepera sa Koka-kolom, upravo zbog dokumentacije.

Ova odluka Vlade Kosova znači da neće biti dozvoljen uvoz na Kosovo ni jednoj robi u kojoj u dokumentaciji ne stoji Kosovo.

Inače, ranije je predsjednik Privredne komore Kosova Berat Rukići najavio da kosovski trgovci pokušavaju da svjetske brendove uvoze iz Mađarske ili Makedonije.

Bonus video: