ČETVRTO OKUPLJANJE

"Jedan od pet miliona" u Beogradu: Traže ostavku ministra policije

Umjesto što sa slike broji koliko ima nas koji protestujemo bolje bi mu bilo da prebroji koliko ima ubistava i da počne da radi svoj posao", rekao je glumac i jedan od organizatora protesta Branislav Trifunović
8150 pregleda 9 komentar(a)
Večeras u Beogradu, Foto: Reuters
Večeras u Beogradu, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.05.2019. 14:03h

Organizatori protesta "Jedan od pet miliona" večeras su na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu pred više hiljada okupljenih građana iznijeli zahtjev za smjenu ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića jer "omalovažava narod i ne radi svoj posao".

"Umjesto što sa slike broji koliko ima nas koji protestujemo bolje bi mu bilo da prebroji koliko ima ubistava i da počne da radi svoj posao", rekao je glumac i jedan od organizatora protesta Branislav Trifunović, zatraživši Stefanovićevu ostavku.

On je ponovio i ostale zahtjeve koji su izneti tokom prethodna tri protesta - pet minuta na RTS-u za proteste, da se oslobodi medijski prostor na RTS-u za opoziciju, kao i da se nađu počinioci i nalogodavci ubistva predsednika Inicijative SDP Olivera Ivanovića i naručioci napada na lidera Levice Srbije i njegovih aktivista u Kruševcu.

Trifunović je rekao da su protesti građanski i da ih je na proteste pozvao Vučić svojim ponašanjem i postupcima.

On je kazao i da pružaju podršku protestima u Banjaluci "Pravda za Davida".

Trifunović je upozorio i da će tokom protestne šetnje vjerovatno kolona naići i na one koji će željeti da ih provociraju te je pozvao građane da budu mirni i da šalju samo ljubav.

.Novinar Srđan Škoro rekao je da je u Srbiji bilo "svakakvih vlasti, ali ovolikih lažova i ovakvih lopova nikada nije bilo".

On se osvrnuo na obećanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će saslušati građane koji protestuju.

"Obećao si da ćeš saslušati narod, pozvao ga narod da dođe ovdje, ali ja ga ovdje ne vidim. On ne može da se vidi tamo gdje su čestiti ljudi i pristojna Srbija", rekao je Škoro nazvao je Vučića "kukavicom".

On je kazao da Vučić ne smije sa političkim protivnicima da izađe na TV duel i da samo razgovara na televiziji sa "Barbarama".

"Razbili su sve institucije svoje zemlje i na čelo doveli Barbare, a od države napravili rijaliti", rekao je Škoro i dodao: "Moliće za milost uskoro, ali milosti za njega i njegove kabadahije neće biti".

Posle održanih govora više hiljada građana krenulo je u protestnu šetnju Vasinom ulicom, preko Makedonske, Svetogorske, Takovske i Ulice kralja Milana do Trga Slavija.

Na čelu kolone je veliki transparent "Jedan od pet miliona", i zastave Srbije, a ispred transparenta su dobošari.

Okupljeni su duvali u pištaljke, nosili bedževe "Počelo je", "Jedan od pet miliona" i transparente sa natpisima "Ima nas pet miliona", "Dosta laži, penzioneri su gladni", "Šetam ne želim da odem", "Reke vam ne damo, recite ne MHE", "Neću da ćutim". Uzvikuju "Lopove Vučiću".

Kolona građana protezala se od zgrade Politike u Makedonskoj ulici do platoa na Filozofskom fakultetu.

Protesti su pokrenuti poslijje napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i njegovih aktivista u Kruševcu. Večerašnji protest je četvrti po redu od 8. decembra.

Preporučujemo za Vas