Dačić: DOS nudio Miloševiću da ode u Rusiju

Prema riječima Dačića u razgovorima su učestvovali tadašnji funkcioneri SPS-a, odnosno DOS-a Zoran Anđelković, Milomir Minić i Nebojša Čović
80 pregleda 19 komentar(a)
Ivica Dačić, Foto: Beta/AP
Ivica Dačić, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 21.03.2016. 19:23h

Nove vlasti u Srbiji, koje su smijenile Slobodana Miloševića, ponudile su mu odmah poslije 5. oktobra 2000. godine garancije da "mu se ništa neće desiti" ukoliko se povuče sa mjesta predsjednika stranke, ako prekine da se bavi politikom, ukoliko ode u rodni Požarevac ili na "neko drugo mjesto", izjavio je listu Kurir predsjednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić.

"U isto vrijeme, u Beograd je dolazio ruski ministar spoljnih poslova Igor Ivanov. On je takođe razgovarao sa Miloševićem na sličnu temu. On mu je prenio da postoji mogućnost da srpske vlasti ne bi bile protiv toga da ode iz zemlje, da ode u Rusiju, da bi oni to omogućili i da mu se u tom slučaju ništa ne bi desilo. Milošević je o svemu tome pričao na našim (SPS-ovim) koordinacijama, a o tome su pričali našli rukovodioci u tom periodu", rekao je Dačić, koji je bio portparol SPS-a 2000. godine, kada je ta partija otišla sa vlasti.

Dačić je rekao da je "u danima poslije 5. oktobra" bilo razgovora između SPS-a i nove vlasti DOS-a, u kojima su i iznijeti predlozi upućeni Miloševiću. Prema njegovim riječima u tim razgovorima učestvovali su tadašnji funkcioneri SPS, odnosno DOS Zoran Anđelković, Milomir Minić i Nebojša Čović.

Dačić je rekao da je bivši srpski i jugoslovenski predsjednik razmišljao o ponudi, kao i da je rekao da je o tome pričao sa nekim svojim najbližim saradnicima i ljudima iz bezbjednosti, koji su mu savjetovali da to ne prihvati jer nemaju povjerenja u takvu vrstu predloga.

"Rekao nam je da je sve te predloge odbio, da neće da ide iz zemlje, čak nije htio ni da se povuče s mjesta predsjednika SPS", rekao je Dačić.

Bonus video: