U Makedoniji će biti provjereno oko 310.000 spornih glasača

Za te birače se u ekspertskom izvještaju navodi da su sumnjivi ili nekonzistentni
0 komentar(a)
Skoplje, Foto: Shutterstock
Skoplje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.03.2016. 09:50h

Džavna izborna komisija (DIK) Makedonije usvojila je večeras jednoglasno izvještaj prema kojem je u makedonskom biračkom spisku sporno oko 310.000 glasača.

Za te birače se u ekspertskom izvještaju navodi da su sumnjivi ili nekonzistentni, javila je Televizija Telma.

Taj izvještaj u kojem su ukršteni podaci Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) sa 10 drugih državnih institucija poslužiće za proveru spornih glasača kako bi se birački spisak u Makedoniji pročistio i pripremio za prevremene parlamentarne izbore.

Izvještaj je usvojen nakon dva dana odlaganja jer, prema nekim medijma, vladajuće stranke nisu bile zadovoljne jako velikim brojem spornih glasača koji je, prema prvobitnoj verziji izvještaja koja je u četvrtak procurela u javnost, dostigao skoro pola miliona.

Većina članova DIK ocjenili su da je to bio preliminarni izvještaj u kojem je poređenje pravljeno sa bazom državljana ne sa bazom MUP-a, koja se razlikuje za 120.000 lica.

Ta komisija, u kojoj četiri najznačajnije stranke, VMRO-DPMNE i DUI i opozicione SDSM i DPA imaju svoj predstavnike, raspravlja pojedinačno o svakoj kategoriji sumnjivih birača da li će njihova kontrola biti obavljena terenski ili administrativno.

U prvobitnom izveštaju, od četvrtka, pisalo je i da je skoro 193.000 osoba evidentirano kao fantomski glasači koji postoje u evidenciji MUP-a, ali se ne pojavljuju u bazama podataka ostalih institucija.

U Makedoniji, prema procjenama Državnog zavoda za statistiku, ima nešto više od dva miliona stanovnika, odnosno krajem prošle godine je imala 2.069.172, a u birački spisak za predsjedničke i vanredne parlamentarne izbore 2014. bilo je upisano 1.780.128 glasača.

Vanredni parlametarni izbori su najavljeni za 5. jun i njima bi trebalo da bude rješena politička kriza koja je počela na proljeće 2014, kada je SDSM posle parlamentarnih izbora ocjenio da su lažirani i odbio da uđe u parlament.

Bonus video: