Šta se desilo sa Davorom Dragičevićem: Policija tvrdi da traga za njim

Prvo se pojavila informacija da je Dragičević uhapšen, ali je policija demantovala te navode
14277 pregleda 11 komentar(a)
Davor Dragičević sinoć na protestu, Foto: Beta/AP
Davor Dragičević sinoć na protestu, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 31.12.2018. 07:39h

Još nije poznata sudbina Davora Dragičevića, oca ubijenog mladića Davida Dragičevića, koji je posljednji put viđen sinoć dok se sa nekoliko osoba kretao od Trga Krajine prema džamiji Ferhadija u Banjaluci.

Iz Policijske uprave Banjaluka jutros je saopšteno da tragaju za još pet osoba, među kojima je i Davor Dragičević.

U jednom momentu Dragičeviću se se približavali pripadnici Jedinice za podršku MUP RS sa dve strane, a novinarima je naređeno da se udalje sa lica mjesta.

Prvo se pojavila informacija da je Dragičević uhapšen, ali je policija kasnije demantovala te navode.

Policija je sinoć uhapsila desetak građana, uglavnom članova grupe "Pravda za Davida", pod optužbom da su narušavali javni red i mir.

Suzana Radanović, majka ubijenog Davida Dragičevića, objavila je da je specijalna policija uhapsila njenog bivšeg supruga Davora Dragičevića, ali niko tenutno ne zna gdje se on nalazi.

Ona tvrdi da je Davorov advokat otišao u Policijsku stanicu Banjaluka, ali da su mu rekli da se ne nalazi u policijskoj stanici.

Regionalna N1 televizija je objavila da im je u Policijskoj upravi Banjaluka rečeno da Davor nije uhapšen.

Davor Dragičević je, nakon što su specijalci zatražili od građana da se raziđu sa Trga, krenuo sa grupicom prema džamiji Ferhadija, gdje su ga specijalci opkolili.

Ostali pripadnici grupe "Pravda za Davida" su se sklonili u kafe "City" na Trgu Krajine, u koji su upali specijalci i priveli jednog od aktivista "Pravda za Davida" Željka Dabića.

Takođe se tvrdi da je privedena i aktivistkinja grupe Danijela Daca Ratešić.

Nakon protestne šetnje Davor Dragičević se sa grupom građana vratio na Trg Krajine, gdje su se ponovo pojavili pripadnici Specijalne policije. Oni su zatražili od građana da se razidju sa Trga, navodeći da je odobreno vrijeme za protest isteklo u 20 časova.

Poslije sinoćnjeg okupljanja na skupu "Pravda za Davida", na kome je bilo oko deset hiljada ljudi i protestne šetnje gradom, grupa građana sa Davorom Dragičevićem i Suzanom Radanović se vratila na Trg Krajine, ali su pripadnici Jedinice za podršku naredili da se sklone sa platoa, jer je, kako su naveli u 20 časova isteklo vrijeme odobreno za okupljanje na trgu.

Građani su tvrdili da se ne radi o skupu, već šetnji trgom, koja nije zabranjena, ali je policija krenula na njih.

Neki su se sklonili u obližnje kafiće, odakle je nekoliko njih privedeno, dok su drugi uspjeli da pobjegnu.

U Policijskoj stanici Banjaluka u toku je saslušanje četiri člana grupe "Pravda za Davida", koji su privedeni sinoć.

Tek jutros im je omogućeno da pozovu advokate.

U policiju je na informativni razgovor u 12.00 pozvan i predsjednik opozicione Partije demokratskog progresa (PDP) i poslanik u parlamentu BiH Branislav Borenović, koji se takođe tereti za narušavanje javnog reda i mira.

PDP je bio formalni organizator sinoćnjeg skupa "Pravda za Davida" na Trgu Krajine.

Borenović, koji je bio na sinoćnim protestima, napisao je na Tviteru da je 280. dan protesta, kao i uvijek do sada, protekao mirno i dostojanstveno, bez ijednog incidenta.

"Hiljade i hiljade građana tražilo je istinu i pravdu da bi se na kraju stotine specijalaca obrušilo na dvadesetak ljudi. Bespotrebna i nevjerovatna primjena sile", napisao je on.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS Draško Stanivuković napisao je da su "opet počeli da hapse, podmuklo, ali da građani zbijaju redove i nastavljaju borbu".

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider vladajućeg SNSD-a osudio je, kako je naveo, svaki pokušaj zloupotrebe skupa "Pravda za Davida".

On je rekao da su učesnici sinoćnjeg skupa "nasiljem pokušali da ometaju sve druge građane, koji su imali namjeru da na najljepši način provedu praznike".

Dodik je kazao da skup grupe "Pravda za Davida" niko nije ometao, ali da je prekoračeno vrijeme za održavanje skupa, jer je skup bio predviđen i odobren od 18 do 20 časova.

"Građani su bili spriječeni da slušaju koncert Harisa Džinovića", kaže Dodik.

On je istakao da podržava svako "zakonsko postupanje policije", a da organizatori moraju da odgovaraju, jer nisu na adakvatan način organizovali i proveli skup.

"Svi koji su činili nasilje treba da budu privedeni i da odgovaraju. Mislim da je ovo prevršilo svaku mjeru", kaže Dodik.

On je zaključio da bilo kakvi protesti treba da budu zabranjeni, a da Banjaluka treba da se vrati normalnom ritmu.

Dodik je pozvao Banjalučane da "podignu glas protiv ovakvog ponašanja" jer, kako je naveo, to nema veze sa istinom i pravdom.

Bonus video: