Srbija: U akciji "Skener" uhapšen i poznati bivši fudbaler

On je uhapšen, zbog malverzacija sa nekretninama na Zlatiboru
61 pregleda 7 komentar(a)
Zoran Njeguš, Foto: Printscreen (YouTube)
Zoran Njeguš, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 18.03.2016. 11:15h

U policijskoj akciji "Skener" u Srbiji uhapšeno je 46 ljudi osumnjičenih za pranje novca, davanje i primanje mita i zloupotrebu službenog položaja, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović piše Blic.

Među uhapšenima je i poznati bivši fudbaler Crvene zvezde, madridskog Atletika i Sevilje Zoran Njeguš. On je uhapšen, zbog malverzacija sa nekretninama na Zlatiboru, čija je vrijednost preko dva miliona eura, piše "Alo."

Kako je dodao, sumnja se da su ovim krivičnim djelima od 2007. godine do danas oštetili budžet Srbije i Vojvodine za više od sedam miliona eura.

Stefanović je rekao da je među uhapšenima 15 pripadnika saobraćajne policije koji su izvršili krivično djelo primanja mita, čime je pričinjena materijalna šteta od tri miliona dinara, sudija za prekršaje u Guči, kao i službenica Fonda PIO koja je unosila fiktivni radni staž pojedinim građanima, čime je budžet oštećen za 4,5 miliona dinara.

Na pitanje novinara da li među uhapšenima ima opštinskih funkcionera i da li se radi o Šarićevim parama, na kofnerenciji je rečeno da trenutno ne može da se kaže kome tačno novac pripada, ali da svakako potiče od trgovine narkoticima.

Blic prenosi da je Stefanović rekao da je borba protiv korupcije veoma važna i da će policija pokazati da će svi koji to čine biti sankcionisani i snositi odgovornost.

"Sve linije policije nastavljaju da rade visokim intenzitetom. Pokazaćemo da se korupcija ne isplati. Makar ona bila u redovima policije, pokazaćemo da i oni moraju da snose odgovornost", poručio je ministar Stefanović na konferenciji

Pet osoba uhapšeno zbog pranja novca od prodaje kokaina

Stefanović je rekao da je uhapšeno pet osoba za koje se vjeruje da su od 2009. godine izvršile krivično djelo pranja novca. Oni se sumnjiče da su prikrivali vlasništvo nad lokalima u Vili Jezero na Zlatiboru i jednog stana u Beogradu, koji su kupljeni novcem stečenim od prodaje kokaina i drugih narkotika, prenosi N1.

Među uhapšenima u akciji "Skener" je i 15 beogradskih saobraćajnih policajaca, za koje se sumnja da su od septembra do decembra prošle godine zahtevali i primali mito i zloupotrebili službeni položaj kako ne bi pisali prekršajne prijave za saobraćajne prekršaje.

Stefanović je rekao da su evidentirane 340 situacije u kojima su počinili krivično djelo, a da je time za oko tri miliona dinara oštećen budžet Srbije.

Uhapšen je i sudija Prekršajnog suda u Čačku, koji se sumnjiči da je primio mito za neizvršavanje sudijske funkcije.

Šverc duvana

Zbog sumnje da je trgovcima duvana davao informacije o planiranim pretresima u okviru borbe protiv šverca duvana uhapšen je policijski službenik u Sremskoj Mitrovici.

Šverceri duvana su zahvaljujući njegovim dojava premještali robu prije pretresa, rekao je Stefanović na konferenciji za novinare.

Službenica PIO fonda uhapšena je zbog sumnje da je u evidenciju Fonda unijela fiktivni radni staž za više osoba koje nisu ispunile uslov za penziju. Na taj način je oštećen državni budžet za oko četiri miliona dinara.

U akciji "Skener" učestvovali su Sektor untrašnje kontrole MUP-a Srbije, Policijska uprava Beograd, SBPOK, Uprava kriminalističke policije i Tužilaštvo.

Bonus video: