Princ Čarls u Beogradu poslije 37 godina

Princ Čarls i njegova supruga, vojvotkinja od Kornvola, doputovali su danas u Beograd u 11.30 sati, a na aerodromu su ih, uz prisustvo svečane garde i uz tradicinalne srpske običaje - pogaču i so, dočekali premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsjednica Narodne skupštine Maja Gojković
228 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 16.03.2016. 17:33h

Princ od Velsa, Čarls doputovao je danas sa suprugom, vojvotkinjom od Kornvola u zvaničnu dvodnevnu posjetu Srbiji, u okviru šire posjete regionu.

"Dobro jutro Srbija! Danas Njihova Kraljevska Visočanstva počinju dvodnevnu posjetu ovoj prelijepoj zemlji", objavljeno je na njihovom Twitter nalogu po dolasku u Srbiju.

Princa od Velsa, koji je u Beograd stigao poslije 38 godina, i vojvotkinju na aerodromu "Nikola Tesla" dočekali su predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i predsjednica Narodne skupštine Maja Gojković, u prisustvu garde i uz tradicionalne srpske običaje - pogaču i so.

Na crvenom tepihu su bila i djeca u srpskoj nošnji.

Članove britanske kraljevske kuće Vindzor potom su u zgradi Predsjedništva na Andrićevom vijencu dočekali predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i njegova supruga Dragica.

Nikolić i princ Čarls o savezništvu dvije zemlje....

Nikolić je razgovarao sa princom Čarlsom o dugogodišnjem savezništvu dvije zemalje, iskovanom u dva svjetska rata, trenutnoj situaciji u Evropi i odnosima između bivših jugoslovenskih republika.

Princ Čarls se interesovao za posjetu predsednika Nikolića Moskvi, saopštila je Pres služba predsjednika Republike Srbije.

Predsjednik Srbije je uručio britanskom princu Čarlsu i njegovoj supruzi vojvotkinji od Kornvola prigodne poklone u znak dobrodošlice u Srbiji.

Princ od Velsa je od predsjednika dobio sabrana djela Vilijama Šekspira, na ćirlici, u izdanju Zavoda za udžbenike, sa dodatkom Šekspirovih djela koja do sada nisu bila objavljena na srpskom jeziku.

Predsjednik je britanskom princu takođe poklonio fotomonografiju o hrišćanskom nasljeđu Kosova i Metohije na engleskom jeziku, i umjetnički ručni rad drvorez sa motivima Hilandara Marije Jovanović.

Vojvotkinja od Kornvola je dobila ogledalo sa ramom u drvorezu sa motivima pirotskog ćilima.

Vučićev lični poklon princu Čarlsu - ikona Bijelog anđela

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić pokloniće britanskom prestolonasledniku princu Čarlsu ikonu Bijelog anđela. To je, kako saznaje Blic, lični poklon predsjednika vlade Srbije princu od Velsa. Ikona Bijelog anđela predstavlja repliku čuvene freske iz manastira Mileševa, koja je na listi svjetske baštine UNESKO, i nosi I kategoriju zaštite.

Ova replika rađena je u ikonopisačkom ateljeu ženskog manastira Sv. Vaskrsenja Hristovog u Kaću, u Eparhiji bačkoj. Daska na kojoj je ikona izrađena je od lipovog drveta. Tehnika slikanja koja je čini specifičnom i krajnje tradicionalnom jeste oslikavanje jajčanom tehnikom. Ikona je tradicionalno obložena 24- karatnim zlatnim listićima. Finalno je ukrašena srebrnim filigranom prizrenske škole. U filigranskom rišeljeu aplicirani su Svarovski cirkoni, piše Blic.

Tokom dvodneve posjete princ od Velsa i njegova supruga će imati niz susreta, a jedino javno obraćanje princa Čarlsa biće drugog dana posjete, na prijemu u Narodnoj skupštini.

Princ Čarls se sastao sa patrijarhom Irinejom

Princ od Velsa sastao se danas u Beogradu sa srpskim patrijarhom Irinejom, a posjetio je i Hram Svetog Save.

Princ Čarls, poznat kao veliki zagovornik dijaloga među najvećim svjetskim religijama, učestvovao je prethodno u Konaku knjeginje Ljubice, u međureligijskom dijalogu predstavnika hrišćanskih, islamske i jevrejske zajednice.

Prije toga princ i vojvotkinja od Kornvola prošetali su Kalemegdanom, a potom je princ Čarls otišao u Konak knjeginje Ljubice, dok je vojvotkinja posjetila Dom u Zvečanskoj gdje se susrela sa predstavniciam Unicefa i Fondacije Novak Đoković.

Princ Čarls i vojvotkinja od Kornvola će posjetiti i princa Aleksandra Karađorđevića i njegovu suprugu u kraljevskom dvoru na Dedinju.

Na kraju prvog dana posjete oni će biti gosti na večeri koju u njihovu čast priređuje premijer Srbije Vučić.

Drugog dana posjete princ Čarls i njegova supruga Kamila boraviće u Novom Sadu.

Princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola su u okviru posjete regionu već boravili u Hrvatskoj, a iz Beograda će se uputiti na Kosovo i u Crnu Goru.

On je prvi put u Beogradu bio 1978, kao gost predsjednika nekadašnje SFRJ Josipa Broza Tita.

U međuvremenu, posjetio je britanske trupe na Kosovu 1999. godine, a sa vojvotkinjom od Kornvola, koja ga i sada prati na regionalnoj mini turneji, boravio je u regionu i 2007. godine, ali se Beograd u ta dva navrata nije našao u njegovoj agendi.

Britanski ambasador Denis Kif ocijenio je uoči njihovog dolaska, da je to najznačajnija posjeta iz Ujedinjenog Kraljevstva još od 1978. godine uvod je u godinu tokom koje se obilježava 180 godina zvaničnih diplomatskih odnosa Srbije i Velike Britanije, koji su u turbulentnj istoriji imali svoje uspone i padove, ali čija raznovrnost i bogatstvo, odnosno dubina nikada nije dolazila u pitanje.

Čaj u pet kod Karađorđevića

Princ od Velsa bio je danas gost princa Aleksandra i princeze Katarine u kraljevskom dvoru na Dedinju.

Susretu je prisustvovao sin Aleksandra Karađorđevića, princ Petar i unuka princa Aleksandra i princeze Katarine, Elison Endrjuz. Prema pisanju medija, princ Aleksandar je za goste iz Britanije spremio na poklon ikonu Svetog Đorđa, zaštitnika Engleske, kao i vina iz porodične vinarije Karađorđevića i oplenačke regije.

Poklon je pripremila i princeza Katarina koja je vojvotkinji Kamili darivala srpski ručno rađeni šal i torbu. Dvije porodice povezane su rodbinskim i kumovskim vezama. Britanska kraljica Elizabeta, majka princa Čarlsa, bila je kuma na krštenju princa Aleksandra zajedno sa svojim ocem, britanskim Kraljem Džordžom VI. Kum na krštenju kralja Petra II, oca princa Aleksandra bio je britanski kralj Džordž V, a kraljev izaslanik na tom krštenju u Beogradu bio je budući britanski kralj Džordž VI (otac kraljice Elizabete i djeda princa od Velsa). Baka princa Aleksandra, kraljica Marija bila je unuka kraljice Viktorije, a princ Aleksandar i princ Čarls su zajedno pohađali školu u Škotskoj.

Galerija

Bonus video: