MAJE osudila pokušaj represije nad novinarkom KOHA Ditore

"Sloboda medija je temelj svakog društva koje se pokušava nazvati demokratskim, pa je ovakvo djelovanje policije protiv jedne novinarke apsolutno nedopustivo ponašanje"
717 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 31.12.2018. 14:23h

Medijska asocijacija Jugoistočne Evrope (MAJE) osudila je pokušaj represije nad novinarkom KOHA Ditore Sarandom Ramaj.

"Novinarka KOHA Ditore-a Saranda Ramaj je u petak zadržana šest sati od strane kosovske policije, koja je takođe oduzela i zadržala njen mobilni telefon više časova. Ovaj pokušaj represije od strane policije desio se u trenutku kada je Ramaj pokušavala da radi svoj posao, odnosno da izvještava sa suđenja na kojem je svjedočio Hašim Tači i da snimi njegovu izjavu, upravo koristeći mobilni telefon koji je kasnije oduzet", navodi se u saopštenju koje potpisuje izvršni direktor MAJE Vuk Maraš.

Dodaje da MAJE pritvaranje novinarke Ramaj i nezakonito oduzimanje njenog mobilnog telefona, odnosno sredstva za rad, doživljava isključivo kao pokušaj zastrašivanja i napad na slobodu medija.

"Sloboda medija je temelj svakog društva koje se pokušava nazvati demokratskim, pa je ovakvo djelovanje policije protiv jedne novinarke apsolutno nedopustivo ponašanje. Pozivamo kosovsku policiju da se suzdrži bilo kakve dalje represije protiv novinarke Ramaj i KOHA Ditore-a, a nadležne organe da hitno ispitaju da li je i u kojem obimu, u procesu pritvaranja gospođe Ramaj i oduzimanja njene imovine, došlo do zloupotrebe ovlašćenja i pretjerane upotrebe sile", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: